Titeren hond en kat

Vroeger was het heel normaal om honden en katten jaarlijks te enten met een complete cocktail. Bij de dierenarts werd uw huisdier snel even nagekeken en binnen de kortste keren liep u met een goed gevoel naar buiten. Uw huisdier ging namelijk weer een gezond jaar tegemoet. Tegenwoordig is titeren bij honden en katten mogelijk. Hiermee wordt de juiste cocktail samengesteld met de juiste ingrediënten. Van kop tot staart onderzoekt de dierenarts uw huisdier, zodat hij de vaccinatie krijgt die hij nodig heeft.

Titeren bij honden en katten

Titeren bij honden en katten betekent vaccineren op maat. Door een bloedonderzoek kijkt de dierenarts of uw huisdier nog voldoende beschermd is tegen bepaalde ziektes. Dit doet hij door te kijken naar de aanwezigheid van antilichamen in het bloed. Zijn deze er nog genoeg, dan is de vaccinatie helemaal niet nodig. Is het aantal antilichamen in het bloed laag, dan wordt de vaccinaties met de juiste hoeveelheid samengesteld voor uw hond of kat.


Titeren bij honden 

Voor uw hond “de grote cocktail” krijgt (vaccinatie tegen Parvo, Hondenziekte en HCC), dan kan de dierenarts eerst een bloedonderzoek doen. Er wordt gekeken naar de hoeveelheid afweerstoffen die er tegen de ziektes zijn. Zijn dit er genoeg, dan hoeft uw hond of kat dit jaar deze vaccinatie niet. Als het aantal afweerstoffen laag is, dan heeft uw huisdier de vaccinatie wel nodig.

Als de dierenarts zeker weet dat uw hond in zijn eerste levensjaar volledig is ingeënt volgens de richtlijnen, dan kunt u het volgende bloedonderzoek 3 jaar uitstellen. Wanneer uw hond langer dan 6 jaar niet is gevaccineerd of hij is in zijn eerste levensjaar niet correct gevaccineerd dan is er jaarlijks een bloedonderzoek nodig om te zien wat de hoeveelheid antistoffen in het bloed is.

Titeren bij katten

Door middel van titeren bij katten onderzoekt de dierenarts de bescherming tegen Kattenziekte (Panleukopenie) en niesziekte. Dit vaccin geeft 3 jaar lang bescherming tegen katten- en niesziekte. Wanneer uw kat langer dan 3 geleden is gevaccineerd, dan kunt u ervoor kiezen om het bloed te laten onderzoeken (uw kat laten titeren).  

Wat betekent het in de praktijk?

1. U ontvangt een oproep voor vaccinatie of uw hond of kat is al langer dan een jaar niet nagekeken door de dierenarts.
2. U maakt een afspraak voor gezondheidscontrole met eventueel een vaccinatie
 
Als u kiest voor het "titeren": 
3. U komt bij de dierenarts en uw dier wordt grondig nagekeken, de honden krijgen L4 (ziekte van Weil= Leptospirose) vaccinatie, eventueel een Rabiës- en Kennelhoest vaccinatie.
4. Tijdens het consult wordt er een kleine hoeveelheid bloed afgenomen. 
5. Later in de week ontvangt u telefonisch of per email de uitslag van het bloedonderzoek en het vervolgadvies.

Zijn er voldoende afweerstoffen tegen de drie ziektes, dan is uw hond minimaal en jaar beschermd en bespreekt de dierenarts met u wanneer het bloedonderzoek weer gedaan kan worden.

Zijn één of meerdere afweerstoffen te laag? Dan maakt de dierenarts een afspraak om uw hond te laten vaccineren, zodat hij weer drie jaar goed beschermd is tegen deze drie ziektes.

Als uw kat onvoldoende beschermd is tegen kattenziekte, maken wij een afspraak met u voor de vaccinatie tegen kattenziekte. Als uw kat al langer dan 3 jaar niet is gevaccineerd tegen niesziekte, zal hij ook gevaccineerd moeten worden tegen niesziekte.

 
Kiest u ervoor om niet te titeren?
Dan wordt uw dier grondig nagekeken, gevaccineerd volgens een standaardschema. 
 

Advies over titeren bij honden en katten

Titeren met Vaccicheck blijkt uit onderzoek betrouwbaar om te voorspellen of uw dier voor het komende jaar beschermd is. Ook zijn vaccinaties via het standaardschema veilig, daarom is de keuze persoonlijk.