Uw konijn steriliseren

De belangrijkste reden (naast het voorkomen van ongewenste nestjes) om uw konijn te laten steriliseren is het voorkomen van baarmoedertumoren en baarmoederontsteking als uw konijn ouder wordt.

De voordelen van een konijn laten steriliseren

Bij de sterilisatie van een konijn worden niet alleen de eierstokken maar ook de baarmoeder verwijderd. Het steriliseren van een konijn heeft verschillende voordelen:

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat 60% van de vrouwelijke konijnen boven de 2 jaar leeftijd een tumor van de baarmoeder ontwikkeld (Brown, H.). Met dit gegeven adviseren wij ieder vrouwelijk konijn te laten steriliseren, waardoor de levensverwachting van het konijn aanzienlijk kan toenemen!

Hoe wordt een konijn gesteriliseerd?

Over het algemeen moeten dieren voor een operatie nuchter zijn en mogen ze dus een aantal uur voor de operatie niet eten.  Dit geldt niet voor konijnen. In tegenstelling tot honden en katten mogen konijnen en knaagdieren gewoon blijven eten tot het moment dat zij onder narcose gaan.

De operatie vindt onder algehele narcose plaats. Naast pijnstilling geven wij knaagdieren en konijnen ook een prik om de motiliteit van de darmen te stimuleren. Nadat de eierstokken en baarmoeder verwijderd zijn wordt de huid onderhuids gehecht. Eventueel kan ter bescherming van de operatiewond een Medical Pet Shirt (romper) aangedaan worden. Het konijn wordt in een verwarmde omgeving wakker en mag naar huis wanneer zij weer zelfstandig eet.