ratjes

Zorg voor konijnen en knaagdieren

Konijnen, hamsters en cavia’s zijn weliswaar niet zo groot, maar uw liefde voor uw huisdier is dat natuurlijk wel. Daarom wilt u zeker weten dat u terecht kunt bij een dierenarts die gespecialiseerd is in konijnen en knaagdieren. Bij AniCura zijn u en uw dier aan het juiste adres.

Zorg voor konijn en knaagdier

Uw AniCura dierenarts is ook gespecialiseerd in konijnen en knaagdieren. Een expert die alles weet over benodigde vaccinaties, die eventuele aandoeningen herkent en ze kan behandelen.

En dat alles in een kliniek die beschikt over de juiste apparatuur om medische zorg op maat te geven.

Advies over uw konijn, hamster of cavia

In de natuur leven cavia’s en konijnen in groepen. Ook in huis vinden ze het fijn om samen te zijn met een of meerdere soortgenoten.

Vooral de combinatie van een mannetje en een vrouwtje werkt vaak goed. Denk er in dit geval wel aan het mannetje op tijd te laten castreren - tenzij u een nestje wilt.

Voor deze ingreep kunt u vanzelfsprekend terecht bij een van onze gespecialiseerde dierenartsen. Bij hamsters zit het net anders, de meeste hamstersoorten leven liever alleen en het houden van meerdere hamsters in dezelfde kooi kan voor problemen zorgen.

En dan: welke voeding geeft u uw konijn of knaagdier? Kiest u voor een buiten- of een binnenhok? Hoe richt je zo’n onderkomen eigenlijk in?

Onze dierenartsen geven graag advies, zodat uw konijn of cavia zo lang mogelijk gezond en happy blijft.

Zo houdt u uw cavia fit en gezond

Door goed te kijken naar uw cavia, kunt u zien hoe het met zijn gezondheid is gesteld. Is hij alert? Ziet zijn vacht er goed uit? Drinkt en eet hij goed?

Dat laatste is van levensbelang, omdat de darmen in beweging moeten blijven. Heeft uw cavia problemen met eten, ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts. Sowieso is het van belang om bij eetproblemen het gebit van uw cavia te controleren.

Lange tanden

Zijn de tanden bijvoorbeeld te lang of staan ze scheef, dan krijgt het beestje letterlijk niks naar binnen. De dierenarts kan dit verhelpen door de tanden te slijpen (dit is minder belastend dan het knippen van de tanden).

Vitamine C

Ook goed om te weten: cavia’s kunnen zelf geen vitamine C aanmaken, terwijl ze die wel hard nodig hebben. U kunt vitamine C toedienen via tabletten. Of kies voor speciaal caviavoer waar vitamine C aan is toegevoegd.

De voetjes van uw cavia

Check ook regelmatig de voetjes van uw cavia. Bij een cavia die voldoende beweegt op een schone en zachte ondergrond zullen die er gezond uitzien. Ziet u ontstekingsachtige bobbeltjes, neem dan contact op met uw dierenarts.

Cavia’s hebben geen vaccinaties nodig.

Uw konijn laten vaccineren

Voor konijnen is het erg belangrijk dat ze worden ingeënt tegen twee besmettelijke ziektes: myxomatose en VHD (ook bekend als RHD). Beide ziektes zijn vrijwel altijd dodelijk.

Dat klinkt zorgwekkend, maar als u uw konijn regelmatig laat vaccineren, kunt u ziekte door deze virussen voorkomen. Onze dierenartsen vertellen u graag meer.

Om baarmoederkanker en -ontstekingen bij vrouwtjeskonijnen te voorkomen, raden we aan om ze te laten steriliseren. Doe dit bij voorkeur als het konijn rond de zes maanden oud is.

Bij mannetjes kan castreren helpen tegen agressie.

Wanneer moet uw konijn naar de dierenarts?

Een gezond konijn is actief, oplettend en houdt zichzelf schoon.

Is er iets anders aan het gedrag van uw konijn?

Ziet u verandering in het gedrag van uw konijn? Zit uw konijn bijvoorbeeld stilletjes in een hoekje voor zich uit te staren of wordt de vacht ineens vies, dan is het verstandig om naar een dierenarts te gaan die gespecialiseerd is in knaagdieren.

Dit soort gedragsverandering duidt bijna altijd op een onderliggend probleem. Dat hoeft niet meteen ernstig te zijn, maar hoe eerder u erbij bent, hoe beter.

Heeft uw konijn problemen met de ontlasting?

Ook de ontlasting van een konijn is een goede graadmeter voor zijn gezondheid. Kleine, harde keutels kunnen een teken zijn van een (bijna-)verstopping. Te zachte, natte keutels wijzen op darmklachten.

Uw konijn eet niet meer

Is uw konijn gestopt met eten, ga dan meteen naar de dierenarts. Als de darmen van een konijn te lang stil liggen, kan dit namelijk levensbedreigend zijn.

Dat een konijn slecht eet en/of problemen heeft met de ontlasting, kan onder meer komen door stress, gebitsproblemen bij uw cavia, verkeerde voeding of een infectie. De dierenarts kan u helpen om uw knaagdier weer aan het eten te krijgen.

Nagels van uw konijn

Ook belangrijk: check regelmatig de nagels van uw konijn. Zijn die te lang, dan kunt u ze zelf knippen. Mocht dit niet lukken, dan kunt u het laten (voor)doen bij de dierenarts.

Kosten van medische zorg voor uw knaagdier

De kosten van de verzorging en behandeling van konijnen, hamsters en cavia’s is afhankelijk van meerdere factoren.

Neem voor meer informatie contact met ons op. We vertellen u graag meer.