kat dierenarts

Overactieve schildklier bij uw kat behandelen met radioactief jodium

Wanneer uw kat een te snel werkende schildklier heeft, kan dat levensbedreigend zijn. Deze aandoening wordt ook wel hyperthyreoïdie genoemd. Gelukkig kan de overactieve schildklier goed behandeld worden met radioactief jodium.

Hoe weet u of uw kat een overactieve schildklier heeft?

De meeste katten met schildklierproblemen hebben een te hard werkende of overactieve schildklier. De schildklier produceert dan te veel hormonen. Deze aandoening komt vaak voor bij oudere katten, gemiddeld 12 jaar. 
 

 

1. Normale schildklier
2. Bijschildklier
3. Bijschildklier

4. Vergrote schildklier


De overmatige productie van schildklierhormoon zorgt niet alleen voor vervelende verschijnselen. Wanneer er niet op tijd wordt ingegrepen, kan het kan zoveel invloed op het lichaam hebben dat er een levensbedreigende situatie ontstaat.

Denk hierbij aan hartproblemen en een veel te hoge bloeddruk. Een te hoge bloeddruk is gevaarlijk, omdat dit weer kan leiden tot blindheid, hersenbloedingen en nierschade.

Normaal zijn de schildklieren van een kat niet te voelen. Wanneer uw kat een overactieve schildklier heeft, is één of zijn beide schildklieren vergroot en daardoor vaak goed voelbaar.

Als dit niet het geval is en uw dierenarts heeft nog steeds het idee dat uw kat een overactieve schildklier heeft, dan kan uit een bloedonderzoek blijken dat er te veel schildklierhormoon in het bloed van uw kat zit.

Twijfelt u? Of maakt u zich zorgen? Wacht vooral niet te lang en laat uw kat zo snel mogelijk onderzoeken.

Lees hier meer over een te snel werkende schildklier bij de kat.

Uw kat wordt behandeld met radioactief jodium nodig: hoe verloopt wat nu?

Radioactief jodium is over het algemeen de beste behandeling bij een overactieve schildklier. Hoe verloopt zo’n behandeling?

Twee weken voor de behandeling

Uw kat mag geen vis of voer waar vis in is verwerkt meer eten. De reden hiervoor is dat er in deze voeding soms jodium verwerkt zit, hetgeen de behandeling kan beïnvloeden.

Voor de daadwerkelijke injectie worden katten vaak behandeld met Felimazole om te kunnen zien wat het effect van radioactief jodium straks is op de nieren.

Deze proefbehandeling zal twee weken van tevoren beginnen. Er wordt bloedonderzoek gedaan naar de schildklierwaarde, nierwaardes en de concentratie van de urine.

Drie dagen voor de behandeling

Om precies te kunnen berekenen hoeveel radioactief jodium uw kat nodig heeft, wordt er eerst onderzoek gedaan.

De behandeling met radioactief jodium

Uw kat krijgt in de kliniek een injectie met radioactief jodium. Deze stof doodt alle zieke schildkliercellen en laat de goede cellen leven. Doordat de zieke cellen gedood worden, gaat de schildklier weer een normale hoeveelheid hormonen aanmaken.

Na de injectie moet uw kat een paar dagen (meestal vijf) in de kliniek blijven tot hij niet meer radioactief is.
Uitzondering: als er een zwangere vrouw of kleine kinderen in huis zijn, wordt uw kat ongeveer 14 dagen opgenomen.
 
De behandeling zelf is volkomen veilig en uw kat hoeft er niet voor onder narcose.

Twee maanden na de behandeling

Ongeveer twee maanden na de behandeling met radioactief jodium komt u terug met uw kat en wordt de schildklier gecontroleerd.

Wat is het vooruitzicht na de behandeling met radioactief jodium?

Een injectie met radioactief jodium is in het grootste deel van de gevallen heel effectief: de meeste katten hebben na de behandeling weer een normaal werkende schildklier.

In een uitzonderlijk geval heeft een kat na een half jaar een tweede behandeling met radioactief jodium nodig.

Heel soms heeft een kat na behandeling een te traag werkende schildklier. Bij deze uitzondering wordt de kat behandeld met tabletten.

Wat zijn de kosten voor een behandeling met radioactief jodium bij katten?

Wat de exacte kosten zijn voor de behandeling van een te snel werkende schildklier bij uw kat met radioactief jodium is grotendeels afhankelijk van de opname en of er in uitzonderlijke gevallen een tweede behandeling nodig is. Er zijn helaas geen AniCura-dierenklinieken die deze behandeling aanbieden. U kunt voor deze behandeling terecht bij Universitair Diergeneeskundig Centrum Utrecht.