Inenting van uw kat

Het inenten van uw kat is heel belangrijk, hoe oud uw kat ook is. Heeft u net een nieuwe kitten in huis? Die dient in zijn eerste jaar meerdere keren te worden gevaccineerd, omdat kittens erg gevoelig zijn voor infecties en de weerstand nog moet worden opgebouwd. Maar ook volwassen katten hebben een regelmatige vaccinatie nodig.

Het verstandigst is om jaarlijks met uw kat een bezoek te brengen aan de dierenarts, voor een vaccinatie en een gezondheidscontrole. Zo zorgt u ervoor dat uw kat geen risico loopt op de niesziekte of kattenziekte, en dat zijn gezondheid op peil blijft. Er kan ook worden gekozen voor een vaccinatie 1 keer per 3 jaar, afhankelijk van het vaccin dat gebruikt wordt. Kennels en pensions hebben de voorkeur voor een jaarlijkse herhaling, ongeacht welk vaccin gebruikt wordt.

Is de inenting van uw kat noodzakelijk?

Ja, het inenten van uw kat is zeker noodzakelijk! Daar zijn twee hoofdredenen voor. Ten eerste voorkomt u daarmee dat uw kat de chronische niesziekte krijgt. Één keer de niesziekte krijgen is vergelijkbaar met een neusverkoudheid. Is uw kat verder gezond, dan hoeft dit geen problemen op te leveren. De chronische variant is daarentegen wel schadelijk, want die blijft steeds terugkomen. Het betekent dat uw kat bij elke vermindering van zijn weerstand opnieuw begint te snotteren.

Ten tweede voorkomt u met een inenting dat uw kat de kattenziekte krijgt. Een kat kan daarmee te maken krijgt als hij weinig weerstand heeft en dus ziek wordt. De kans is klein dat uw kat dit overleeft. Omdat er in Nederland zo goed gevaccineerd wordt, komt de kattenziekte in Nederland gelukkig weinig voor.

Wanneer en hoe vaak moet u uw kat vaccineren?

Hoe vaak uw kat gevaccineerd moet worden, hangt af van zijn situatie.

Type inenting voor uw kat

Het advies is om katten óf jaarlijks óf een keer in de drie jaar een vaccinatie tegen kattenziekten en niesziekten te geven, zeker als ze veel buiten komen. Dit hangt af van het vaccinatietype dat wordt gebruikt. Het is in elk geval belangrijk dat u eens per jaar bij de dierenarts langsgaat voor een gezondheidscontrole van uw huisdier.
 
Kittens krijgen standaard hun eerste inenting tegen kattenziekte en niesziekte tussen de 8 en 9 weken. Deze worden herhaald als uw kitten tussen de 12 en 16 weken oud is. Uw kitten wordt dan ook meteen van top tot teen onderzocht en gecontroleerd, en u heeft volop de gelegenheid om de dierenarts vragen te stellen over uw opgroeiende kitten.

Hondsdolheid vaccinatie bij katten

Niet-standaard is een inenting tegen hondsdolheid, die op een leeftijd van ten minste 3 maanden mogelijk is. 3 weken na deze vaccinatie mag uw kat mee naar het buitenland of vanuit het buitenland naar Nederland.

Kat titeren

‘Titeren’ wordt tegenwoordig veel gedaan Dit houdt in dat een vaccinatie alleen wordt gegeven als op grond van bloedonderzoek blijkt dat de bescherming nodig is, en de kat dus zelf niet voldoende antistoffen tegen de ziekte in zijn lichaam heeft. De gedachte hierachter is dat vaccinaties schadelijk zouden zijn, maar afgezien van de in de bijsluiter vermelde bijwerkingen zijn hier weinig tot geen bewijzen voor. AniCura vindt dit dus geen verstandige  aanpak, omdat de uitslag van zo’n onderzoek (nog) niet betrouwbaar genoeg is.

Cocktail voor katten

Een combinatie-inenting wordt ook wel cocktail inenting of cocktail vaccinatie genoemd. Deze inenting is samengesteld tegen kat- en niesziekte. Er bestaan ook andere vaccinaties, die apart besteld kunnen worden.

Wat zijn bijwerkingen van vaccinatie bij uw kat?

De kans op bijwerkingen van vaccinatie bij uw kat zijn zeer klein, maar niet uitgesloten. In uitzonderlijke gevallen is uw kat 1 tot 2 dagen wat slomer dan normaal. Een enkele keer kan op de plek van vaccineren een verdikking ontstaan, dit zal vanzelf weer wegtrekken. In

Vaccins worden steeds beter. De huidige middelen zijn nóg weer veiliger dan de oudere vaccins. Het is belangrijk om u te realiseren dat de voordelen van een vaccinatie vele malen groter zijn dan de nadelen.

Wat zijn de kosten van inenting van uw kat?

De kosten van een inenting bestaan vaak uit de kosten van een consult en de kosten van de vaccinatie. Vraag aan de dierenarts welk type vaccin, en hoe vaak de kat ingeënt moet worden. Dat verschilt bijvoorbeeld bij de niesziekte.

Algemeen advies over vaccineren kan nooit gegeven worden; dit is maatwerk en is bijvoorbeeld afhankelijk van of er wordt gereisd met een dier, en of het dier meegaat naar een pension.

Meer weten over de kosten van vaccinatie en eventuele vergoedingen van uw dierenverzekering? Neem contact op met de medewerkers van AniCura.