liggende kat

Acupunctuur bij katten

Dierenartsen die acupunctuur uitvoeren bij katten, hebben hiervoor een erkende aanvullende training gevolgd. Deze behandelvorm kijkt naar het dier als geheel in plaats van naar alleen de aandoening. Het komt uit de Chinese geneeskunst en heeft als doel om lichaam én geest gezond te houden en de conditie te versterken.

Bij welke aandoeningen helpt acupunctuur bij katten?

U kunt kiezen voor acupunctuur ter ondersteuning van een gewone behandeling, als een gewone behandeling niet blijkt te werken of als er teveel bijwerkingen optreden.

Is uw kat al op leeftijd? Dan kan acupunctuur als milde behandelvorm uitkomst bieden.  Verder heeft acupunctuur een positieve invloed bij de behandeling van klachten als:

Acupunctuur kan soms een aanvulling zijn op de behandeling die uw dierenarts normaal uitvoert.

Heeft uw kat last van allergie? Dan kunnen nauwkeurig geplaatste naalden in de huid de bloedsomloop stimuleren en tegelijkertijd er voor zorgen dat er lichaamseigen ontstekingsremmers vrijkomen.

Hierdoor kan de jeuk bij uw kat afnemen.

Wanneer u echter stopt met de behandeling en de oorzaak niet is opgelost, zullen de klachten weer terugkomen. Het is daarom belangrijk dat uw dierenarts eerst naar de oorzaak kijkt.

Hoe werkt acupunctuur bij katten?

Onder de huid liggen acupunctuurpunten. Deze punten zijn met elkaar verbonden als een netwerk van wegen, die we meridianen noemen.

Door deze punten te stimuleren, worden blokkades in de energiestromen opgeheven. Dit gebeurt met naalden die prikkels vanuit het behandelde gebied naar het ruggenmerg en de hersenen sturen.

Hierdoor komt lichaamseigen dynorfine en endorfine vrij, wat pijn helpt te verminderen.

Er wordt ongeveer met vier à tien dunne naaldjes gewerkt per behandeling. Deze worden in de huid aangebracht. Een behandeling duurt meestal 20 - 30 minuten en wordt afhankelijk van het doel meerdere keren herhaald.

Hoe werkt acupunctuur?

De meeste katten blijven gewoon op hun plek zitten, zodra de naalden zijn aangebracht. De naalden zijn zo dun dat uw kat deze nauwelijks voelt.

Als u wilt, kunt u bij de behandeling aanwezig blijven. Zo weet u zeker dat uw kat niet schrikt en kunt u de ontspannende werking die van acupunctuur uitgaat van dichtbij ervaren.

Merkt u dat uw kat erg moe is na de behandeling en veel dorst heeft? Dit komt regelmatig voor. Zorg dus voor een rustige plek en voldoende vers water voor uw kat.

Wat zijn de kosten van acupunctuur bij dieren?

Ieder behandelplan heeft een ander tarief. De kosten worden bepaald door:

Wilt u meer weten over de kosten van acupunctuur bij katten? U kunt bij ons terecht met al uw vragen.