hond staande

TTA operatie bij hond

De TTA is een operatie bij verscheuringen en letsels van de voorste kruisband voor de hond. Deze methode is ontwikkeld aan de Universiteit van Zürich in Zwitserland. Bij een TTA wordt, door het naar voren plaatsen van de aanhechting van de kniepees op het scheenbeen, de krachtenverhouding in de knie gewijzigd. Dit zodat er én direct een goede stabiliteit ontstaat én er geen overbelasting meer op de voorste kruisband aanwezig is.

TTA operatie bij hond

Deze methode is een relatief nieuwe manier van behandelen. Een TTA operatie is mogelijk bij letsel of scheuren/scheurtjes in de voorste kruisband van een hond.

Hoe werkt een TTA operatie

Er zijn vele methodieken om instabiliteit in de knie, voortkomend uit voorste kruisband letsels, te behandelen.

De meest gebruikte methode bestaat uit het vervangen van de kruisband. Bijvoorbeeld door kunstbanden of door lichaamseigen peesmateriaal, welke meestal buiten het kniegewricht om worden aangebracht.

Deze manier van behandeling voeren wij niet meer uit.

Sinds kortere tijd wordt er een relatief nieuwe techniek gebruikt. Deze is op een ander uitgangspunt, namelijk het neutraliseren van de overbelasting op de kruisband door verandering van de krachtenverhouding in de knie.

Hierbij wordt de aanhechting van de kniepees verder naar voren geplaatst. Dit gebeurt door het maken van een zaagsnede in de kop van het onderbeen. Vervolgens wordt dit gefixeerd met een kooivormige wig.

In de zes weken daarna moet deze nieuwe situatie benig vergroeid zijn. Hierdoor wordt de neiging van het onderbeen om naar voren te bewegen in de neutrale positie (stand) genivelleerd. Dat betekent dat de elementen in de knie die normaal voor deze nivellering moeten zorgen, dus als belangrijkste de voorste kruisband, niet meer overbelast worden.

De hond kan het been relatief weer snel gebruiken en verliest weinig bespiering. Ook de versterkte arthrosevorming door instabiliteit na een kruisbandletsel wordt hiermee vermeden. 

TTA II

Na vele jaren van ervaring met de standaard TTA methodiek hebben we, in overleg met de oorspronkelijke groep die aan de basis stond van de TTA, een verdere verbetering hiervan toegepast bij een groot aantal honden.

Het komt erop neer dat de plaat die gebruikt werd ter fixatie van het ingezaagde stuk onderbeen niet meer nodig is hierbij. Er worden een of meerdere speciale titanium kooiwiggen in het ingezaagde stuk geplaatst. Welke al dan niet met een aantal schroefjes vastgezet worden.

Voordeel voor de hond is dat de snede aan de binnenzijde van het been nog kleiner kan blijven. Er minder trauma is qua zagen en plaatsen van de plaat. De genezing mede hierdoor nog sneller verloopt. En dat er alleen aan de binnenzijde geschoren hoeft te worden.

De operatiemethode vereist wel een zeer nauwkeurige planning en uitvoering van het inzagen van het onderbeen en het berekenen van de juiste wiggrootte en vorm.

Kosten TTA operatie

Door gebruik van speciale implantaten is deze techniek kostbaarder dan de meeste conventionele technieken. Er is geen verschil in kosten TTA I en TTA II.