Onderbuik hond

Laparoscopische sterilisatie hond

Denkt u eraan om uw teef te laten steriliseren? Uw hond steriliseren kan tegenwoordig ook door middel van een laparoscopische sterilisatie. Deze kijkoperatie heeft een aantal voordelen ten opzichte van de klassieke manier van steriliseren. Hier leest u wat de behandeling inhoudt en wat de voor- en nadelen zijn.

Wat is laparoscopische sterilisatie?

Bij een sterilisatie wordt de hond onvruchtbaar gemaakt door de inwendige voortplantingsorganen deels of geheel te verwijderen.

Een sterilisatie heet officieel een castratie, zowel bij een reu als een teefje, maar in de volksmond wordt voor een teefje de term sterilisatie vaker gebruikt.

Voor een sterilisatie is altijd een operatie nodig.

De klassieke sterilisatie

Bij een klassieke sterilisatie worden de eierstokken van de hond verwijderd door een snee van 5 - 15 cm in de buik, afhankelijk van de grootte van uw hond.

Lees meer over sterilisatie bij de hond op: sterilisatie bij de hond.

De laparoscopische sterilisatie

Bij een laparoscopische sterilisatie worden twee tot drie gaatjes of sneetjes van zo’n 5 mm aangebracht in de buik. De wond is dus veel kleiner. Via de gaatjes worden een camera en instrumenten ingebracht in de buikholte. De eierstokken worden ook via deze kleine gaatjes verwijderd.

Sneller herstel van uw hond met een kijkoperatie

Een laparoscopische operatie wordt ook wel een kijkoperatie genoemd. De arts hoeft niet met de handen in de buik en de eierstokken hoeven niet buiten de buikholte worden gebracht. Hierdoor is de ingreep minder pijnlijk, is de kans op complicaties veel kleiner en zal uw hond sneller herstellen van de ingreep.

Laparoscopische operatie is niet mogelijk bij honden lichter dan twee kilo. Omdat bij kleine dieren het sneetje dat gemaakt wordt bij de klassieke sterilisatiemethode al heel klein is. De meerwaarde van een laparoscopische sterilisatie is daardoor nihil.

Voordelen laparoscopische sterilisatie bij de hond

De laparoscopisch sterilisatie heeft ten opzichte van de klassieke sterilisatie een aantal voordelen:

Een nadeel van laparoscopische sterilisatie ten opzichte van een klassieke sterilisatie is dat er hogere kosten aan verbonden zijn.

Laparoscopische sterilisatie bij hond: de operatie

Vooraf aan de operatie krijgt uw hond pijnstilling. Voor de sterilisatie moet uw hond onder narcose. De narcose van de laparoscopische sterilisatie verschilt niet van de klassieke sterilisatie. Tijdens de operatie wordt uw hond continu in de gaten gehouden.

De operatie

Aan het begin van de operatie worden twee tot drie kleine sneetjes in de buik gemaakt. Via het eerste gaatje wordt er lucht in de buik gebracht waardoor alle organen goed van elkaar te onderscheiden zijn. Vervolgens worden via de gaatjes een camera en een instrument in de buik ingebracht dat kan branden en knippen.

Via een scherm kan de dierenarts precies zien welke handelingen hij of zij verricht. Met de ingebrachte camera worden de eierstokken opgezocht. Vervolgens worden de bloedvaten dichtgeschroeid en doorgeknipt.

Om dit te kunnen doen is het nodig om de eierstokken op te houden. Eén methode daarvoor is een naald via een steekgaatje door de buik prikken en die naald als een soort kapstok te gebruiken om de eierstokken aan op te hangen. Daarna worden de eierstokken via het kleine gaatje verwijderd.

Bekijken van de baarmoeder

Ook wordt de baarmoeder bekeken. Ziet deze er afwijkend uit? Dan is het soms nodig om deze te verwijderen. Voor het verwijderen van de baarmoeder is het alsnog nodig om een grotere snede in de buik te maken.

Hechting en pijnstilling

Als de operatie klaar is, worden de wondjes gehecht. Ook krijgt uw hond pijnstilling mee naar huis.

Lees meer over laparoscopie bij hond.

De risico’s van sterilisatie bij de hond

Doordat de hond onder narcose moet, gaat ook een kijkoperatie altijd gepaard met risico’s. Deze risico’s worden zo klein mogelijk gehouden door de hond tijdens de operatie goed in de gaten te houden.

De risico’s zijn groter als uw hond overgewicht heeft.

Na de laparoscopische sterilisatie

De hond heeft na de operatie nauwelijks last van napijn, en mag dezelfde dag weer mee naar huis.

In de avond mag uw hond weer eten en het is belangrijk dat uw hond voldoende rust krijgt.

Doordat er tijdens de laparoscopische sterilisatie maximaal drie wondjes worden gemaakt, gaat het herstel van de wondjes vaak snel. Het is wel belangrijk om de wondjes in de gaten te houden. De hond heeft na afloop zelden een kap of (medical pet)shirt nodig.

Laparoscopische sterilisatie hond kosten

De kosten van de laparoscopische sterilisatie zijn hoger dan de traditionele sterilisatie. Deze hogere kosten komen onder meer door de benodigde kennis en apparatuur.

De kosten zijn ook afhankelijk van bijvoorbeeld het gewicht van de hond. Neem voor de kosten contact op met uw AniCura kliniek.

Twijfels of een vraag?

Heeft u een vraag, of twijfelt u tussen een klassieke en een laparoscopische sterilisatie van uw hond? Onze medewerkers helpen u graag.