hondenkop aaien

Het laten chippen en registreren van uw hond kan om meerdere redenen belangrijk zijn. Stel dat uw hond is weggelopen en wordt gevonden. Dan kan hij door de chip snel worden teruggebracht. Maar ook bij het voorkomen van illegale handel en het bestrijden van ziektes bij honden speelt identificatie en correcte registratie een grote rol.

Wanneer is het laten chippen en registreren van een hond verplicht?

In Nederland geldt sinds april 2013 een chip- en registratieplicht. Dit betekent dat alle pups geboren vanaf 1 april 2013 binnen 7 weken gechipt en binnen 8 weken geregistreerd moeten worden.

Chippen kan bij pups al vanaf een leeftijd van 6 weken. Uw huisdier kan vervolgens gedurende zijn hele leven worden geïdentificeerd. Om het unieke ID-nummer te kunnen zien, is een speciale lezer vereist. Bij onder andere de politie, dierenartsen, asielen en dierenambulances is er standaard een chipreader aanwezig.

Registreren is nodig om het chipnummer te koppelen aan uw gegevens en die van uw hond. Zonder registratie zijn uw gegevens helaas niet te achterhalen. De dierenartsen van uw AniCura-kliniek helpen u graag of kijk alvast op de Nederlandse databank voor gezelschapsdieren.

Honden uit het buitenland

Alle honden die vanaf 1 april 2013 vanuit het buitenland naar Nederland zijn gebracht, moeten – ongeacht hun leeftijd – binnen twee weken geregistreerd worden. Om Nederland binnen te kunnen komen, moeten deze honden al gechipt zijn.

Met uw hond op reis

Gaat u graag samen met uw hond op reis naar het buitenland? Voor alle honden geldt een identificatieplicht als u uw huisdier mee de grens over wilt nemen. Let ook op de entingen die uw hond nodig heeft.

Boete voorkomen bij chippen

Wanneer uw hond is gechipt en geregistreerd, bent u verplicht de registratie de rest van zijn leven actueel te houden.

Geef eventuele wijzigingen in bijvoorbeeld adres of eigenaar binnen 14 dagen door. Dit is niet alleen belangrijk bij zoekraken – u wilt immers dat uw huisdier veilig bij u terugkeert – u riskeert bovendien een forse boete.

Op www.chipjedier.nl staat alle informatie over de registratieplicht en het laten chippen van huisdieren. Of neem direct contact op met een van onze medewerkers.

Let op: nieuwe regels per 1 nov 2021

Krijgt uw teefje een nestje of koopt of importeert u binnenkort een hond? Vanaf 1 nov 2021 komen er nieuwe regels bij voor chippen en registreren van honden. Deze nieuwe regels staan nog niet op deze pagina.

Lees meer over aanvullende regels

Hoe wordt mijn hond gechipt?

ID-tagging gebeurt tegenwoordig met een chip: een klein buisje (12-14 millimeter) met daarin een microchip en het unieke registratienummer van uw hond. Deze chip wordt met een injectienaald tussen de schouderbladen of aan de linkerzijde van de hals ingebracht.

Deze behandeling is relatief pijnloos: uw hond merkt er niet meer van dan bij een reguliere vaccinatie.

Wat kost het chippen van mijn hond?

De kosten voor het laten chippen van een hond kunnen variëren. 

De fokker betaalt

Verwacht u een pup? Dan is de kans groot dat de fokker de kosten voor het chippen op zich neemt. Hou dan wel rekening met kosten voor het laten registreren. Kijk op de website van de NDG voor alle details omtrent registratie.

Basisvergoeding

Is uw hond verzekerd? Bij de meeste hondenverzekeringen worden de kosten voor chippen en registreren in de basis vergoed. Vraag ernaar bij uw verzekeraar.

Wilt u meer weten over de kosten of uw hond direct en vakkundig laten chippen en/of registreren? Neem dan direct contact met ons op. We helpen u graag!

Lees ook: Het chippen van de kat