Botbreuken bij honden

Het is voor velen een nachtmerriescenario, maar de meest voorkomende oorzaak van een botbreuk bij honden is een aanrijding. Soms komt een hond met de schrik vrij, maar de kans op een botbreuk is groot. Daarnaast lopen honden nog wel eens een botbreuk op wanneer ze vallen, bijvoorbeeld uit uw armen of van een bepaalde hoogte. Ook als u niets aan uw hond ziet, kan uw hond een botbreuk opgelopen hebben.

Wanneer uw hond te lang met zijn botbreuk doorloopt is de kans op misvormingen en vergroeiingen groot. Ook kunnen inwendige organen beschadigd zijn geraakt door de klap. Het is daarom belangrijk om uw hond zo snel mogelijk naar de dierenarts te brengen, zelfs als u denkt dat er geen breuk is. Houd er rekening mee dat uw hond onverwachts kan bijten of reageren omdat hij of zij pijn heeft.

Wat zijn de symptomen van een gebroken poot bij uw hond?

Hoe herkent u een gebroken voor- of achterpoot bij een hond? Soms ziet u direct of er sprake is van een botbreuk. Uw hond staat niet meer op de gebroken poot of de poot staat niet meer recht. In het ergste geval steekt het bot door de huid. Het kan ook minder duidelijk zijn: een opgezwollen, verkleurde poot kan gekneusd zijn, maar ook gebroken. De dierenarts zal dan vaststellen of het inderdaad gaat om een breuk. Daarbij kijkt de arts mogelijk ook naar de inwendige organen. Als uw hond bijvoorbeeld ook een klaplong of gescheurde dikke darm heeft opgelopen door het ongeluk, moet die eerst behandeld worden.

Wat als uw hond een gebroken staart heeft?

Wanneer er in één van de wervels van de staart een botbreuk zit, is de belangrijkste vraag of de zenuwbanen in de wervels nog heel zijn. Als uw hond nog gevoel in zijn staart heeft en deze nog kan bewegen, dan is het zenuwweefsel over het algemeen nog in tact. Wanneer de staart verlamd is en na verloop van tijd niet hersteld kan deze soms beter geamputeerd worden omdat er beschadigingen en ontstekingen van de staart kunnen ontstaan.

Door middel van een röntgenfoto kunnen we zien hoe de staart van uw hond ervoor staat. Afhankelijk van de status kunnen we de breuk behandelen, laten rusten of de staart (deels) amputeren.

De behandeling van een botbreuk

Omdat het skelet het gewicht van de hond moet dragen, moet een botbreuk bijna altijd  behandeld worden. Welke behandeling er gekozen wordt, hangt niet alleen af van het soort breuk, maar bijvoorbeeld ook van de leeftijd en het temperament van de hond. De botten worden meestal vastgezet met platen en schroeven of een externe fixateur, een soort buitenboordbeugel. Dit zorgt nu eenmaal voor het beste resultaat en geeft de grootste kans op genezing. Er bestaan ook alternatieven, die bij sommige breuken uitkomst kunnen bieden. Een daarvan is het vastzetten met een spalk, net zoals gips bij mensen.

Een spalk (van gips) kan alleen gebruikt worden bij een breuk in het onderbeen of in de voet. Het voordeel is dat uw hond niet geopereerd hoeft te worden. Wel wordt het rechtzetten van de breuk onder narcose gedaan omdat het anders te pijnlijk is. Het verband moet vervolgens gedurende minstens 6 weken verschillende malen gewisseld worden. Tot slot kan een botbreuk op natuurlijke wijze genezen, door hokrust in een bench. Over het algemeen raden wij dit niet aan: de kans dat het bot niet goed geneest is groot, waardoor de hond een verkeerde stand/houding krijgt of veel pijn houdt aan het bot. In dat geval is het vaak alsnog nodig om te opereren en soms te amputeren.

Herstel en nazorg van een botbreuk bij uw hond

De eerste ellende is achter de rug. Uw hond is behandeld voor de botbreuk en is weer thuis. Nu komt het echte herstel. Dat wil zeggen: rust. Het is voor u en uw hond geen pretje, maar minstens zes weken hokrust is essentieel voor de genezing van het bot. Pas na een flinke poos rust kan het gebroken bot weer belast worden. Houd uw hond buiten in ieder geval aan de lijn. Wij begrijpen dat veel baasjes hier tegenop zien en zullen u dan ook goed advies geven over deze periode. Vraag uw dierenarts om hulp.

Kosten van een botbreuk operatie

Als uw hond een botbreuk heeft, zal de dierenarts de verschillende opties met u doornemen. Een operatie waarbij het bot wordt gezet met schroeven en platen is de minst goedkope, maar wel de meest betrouwbare ingreep. Een operatie met externe fixateur is goedkoper, maar is ook vervelender voor uw hond. U moet bijvoorbeeld wekelijks terugkomen voor controles en het vervangen van het verband. In beide gevallen geldt wel dat het dier onder algehele narcose moet. Hier is altijd een klein risico aan verbonden. Behandelingen met spalkverband of rust zijn goedkoper, maar niet altijd mogelijk of aan te raden.