Wat is acupunctuur voor uw hond?

Als uw hond klachten heeft, dan wilt u uw hond graag helpen. U voelt de jeuk bijna zelf, als uw hond zich constant krabt. Maar ook voortdurende pijnklachten kunnen een fijn leven van uw hond in de weg staan. In sommige gevallen kan acupunctuur helpen om deze jeuk en pijn tegen te gaan. Acupunctuur is een veilige manier om klachten bij chronische aandoeningen te verminderen, of zelfs te laten verdwijnen.

Bij welke aandoeningen helpt acupunctuur?

Acupunctuur heeft een positieve invloed bij de behandeling van klachten en aandoeningen als:

Maak bij bovenstaande klachten een afspraak met een acupuncturist, om te kijken of acupunctuur uw hond kan helpen. Overleg altijd met uw dierenarts en houd er wel rekening mee dat acupunctuur in veel gevallen alleen een symptoombehandeling is. Dit betekent dat het de oorzaak van de klachten niet oplost. Maar wel (deels) de effecten van de klachten, zoals bijvoorbeeld jeuk en pijn.

Wanneer u stopt met de behandeling en de oorzaak niet is opgelost, zullen de klachten weer terugkomen. Het is belangrijk dat uw dierenarts eerst naar de oorzaak kijkt. Zijn de aandoeningen van uw hond beter af met een reguliere behandeling, dan zal de dierenarts dit met u bespreken.

Wanneer u start met acupunctuur is het belangrijk dat de behandeling goed wordt uitgevoerd en dat u goed wordt voorgelicht over de oorzaak en het traject. Daarom hebben de AniCura-dierenartsen die acupunctuur uitvoeren, hiervoor een erkende aanvullende training gevolgd. 

Hoe werkt acupunctuur bij honden?

Uw dierenarts-acupuncturist plaatst naalden op speciale acupunctuurpunten in de spieren, pezen of het bindweefsel van uw hond. Deze naalden sturen prikkels vanuit het behandelde gebied naar het ruggenmerg en de hersenen. Hierdoor komt onder andere lichaamseigen morfine en endorfine vrij, wat helpt pijn te verminderen.

Ook neemt hierdoor de bloedcirculatie toe. Per behandeling wordt gewerkt met ongeveer 4 tot 10 zeer dunne naaldjes, die in de huid worden aangebracht. Een behandeling duurt meestal 20-30 minuten en wordt afhankelijk van het doel meerdere keren herhaald.

Wat is het effect van acupunctuur voor honden?

Het is misschien even wennen aan het idee dat er bij acupunctuur met naalden wordt gewerkt. Maar de naalden zijn zo dun, dat uw hond daar niet of nauwelijks van schrikt. Heeft u zelf wel eens een acupunctuur behandeling ondergaan, dan weet u hoe het voelt.

U blijft zelf bij de behandeling aanwezig, om uw hond kalm te houden. In de praktijk blijkt dat dit voor weinig problemen zorgt. De meeste huisdieren accepteren de behandeling met naalden goed. Acupunctuur kan een zeer ontspannend effect hebben op lichaam en geest.

Na de behandeling is uw hond waarschijnlijk moe en heeft hij veel dorst. Zorg dus voor een rustige plek en voldoende vers water voor uw hond.

Wat zijn de kosten van acupunctuur bij honden?

De kosten van acupunctuur kunnen verschillen per behandelingsplan. Factoren die hierin meewegen zijn bijvoorbeeld hoeveel tijd een behandeling in beslag neemt, hoe vaak de behandeling herhaald wordt en of uw hond aanvullende medicatie nodig heeft.

Meer weten over de kosten van acupunctuur bij honden? Neem contact met uw behandelend dierenarts van AniCura.