echo dierenarts

Een echografisch onderzoek van het hart of echocardiografie is een zeer belangrijke onderzoekstechniek binnen de cardiologie. Echocardiografie geeft ons de mogelijkheid om letterlijk in het hart van uw huisdier te kijken.

Hartecho bij huisdier

Echocardiografie is een van de meest belangrijke onderzoekstechnieken om exact vast te kunnen stellen wat er aan de hand is met het hart van uw huisdier, de voortgang te meten van een hartaandoening en het effect van een behandeling te bekijken. 

Opbouw van het hart

Door middel van echocardiografie krijgen we belangrijke informatie over de vorm en de opbouw van het hart. Hierdoor kunnen we zien of en aan welke hartaandoening een dier lijdt.

Een echografie geeft informatie over:

Dit gebeurt op twee manieren:

1. Met een tweedimensionaal beeld (B-mode)

2. de snelheid van de beweging van het hart meten (M-mode)

Met behulp van kleuren-Doppler kunnen we de oorzaak van een hartruis opsporen. Deze techniek wordt gecombineerd met spectraal-Doppler om de bloedstroom binnen het hart in kaart te brengen. 

Hoe werkt Doppler echografie

Bij Doppler-echografie wordt de beweging van deeltjes, in dit geval de bloedcellen, omgezet in snelheidspieken of in kleur. Op deze manier kan onderscheid gemaakt worden tussen bloedvaten en andere structuren in de borst of buik.

Ook kunnen onder andere vernauwingen in, uit het hart vertrekkende, bloedvaten en lekkende kleppen worden opgespoord.

In een vernauwd bloedvat is de bloedstroom sneller. Hierdoor kunnen door middel van het gebruik van Doppler-echografie verschillende hartaandoeningen worden opgespoord.

Van de Doppler-techniek wordt dan ook veel gebruik gemaakt tijdens echocardiografie.

Hartecho hond of kat, het onderzoek

Een echocardiografisch onderzoek is in principe niet belastend voor het dier, maar kan wel spannend zijn voor uw hond of kat.

Voornamelijk katten, zijn soms zo angstig dat het beter is ze een sedatie te geven. Dat wil zeggen een injectie met een middel waarvan ze rustiger worden met minimale effecten op de functie van het hart.

Om een hartecho goed uit te voeren wordt het dier vaak neergelegd op een speciale onderzoekstafel en moet er een stukje van de vacht worden geschoren.

Dit allemaal om het hart goed in beeld te kunnen brengen. Het onderzoek duurt ongeveer een half uurtje. Bij de wat grotere honden wordt het onderzoek ook wel staand uit gevoerd.

Heeft uw hond of kat een hartruis en wilt u weten wat de oorzaak daarvan is of heeft uw dier klachten die mogelijk door een hartprobleem worden veroorzaakt dan ben u bij ons aan het juiste adres. Lees hier meer informatie over hartruis hond en hartruis kat.

Ook voor het opvolgen van een dier met een reeds vastgestelde hartaandoening kunt u bij ons terecht.

Officiële hartscreening

Voor verschillende hondenrassen zijn screeningsprotocollen. De Boxer, Newfoundlander en Bullterriër worden bij een officiële hartscreening voor honden onderzocht op onder andere aortastenose (een vernauwing in het begin van de grote lichaamsslagader).

De Ierse Wolfshond en de Duitse Dog worden onderzocht op DCM (dilaterende cardiomyopathie, een afwijking van de hartspier) en de Bullterriër en Cavalier King Charles Spaniel worden onderzocht op MI (mitralis insufficiëntie, een lekkende hartklep in de linker harthelft).

Als u dus wilt gaan fokken met uw hond, houd hier dan rekening mee.