hond controle

Gezondheidscontrole bij hond of kat

Een gezondheidscontrole is een complete check bij uw huisdier om te kijken of het nog helemaal gezond is. Dieren zijn namelijk goed in het verbergen van pijn. Een jaarlijkse gezondheidscontrole is belangrijk om ziektes en problemen op tijd te ontdekken.

Gezondheidscontrole hond of kat

Een probleem op tijd ontdekken zorgt ervoor dat we uw dier makkelijker en beter kunnen behandelen. Door regelmatig te controleren kunnen ziektes al in een vroeg stadium opgespoord worden.

Stel bezoek in deze tijd niet uit

 

Wanneer is een gezondheidscontrole nodig?

Het is aan u, als eigenaar van een hond of kat, om te bepalen of uw huisdier (regelmatig) wordt gecontroleerd. Wij adviseren om twee keer per jaar langs te komen voor een gezondheidscontrole.

Bij oudere honden en katten is de test uitgebreider dan bij jonge dieren. Bij oudere dieren komen namelijk meer gezondheidsproblemen voor.

Om die problemen tijdig op te sporen doet de dierenarts vaak een uitgebreider onderzoek. Ook kan het verstandig zijn om uw oudere dier wat vaker na te laten kijken dan de jaarlijkse gezondheidscontrole.

Wat gebeurt er bij een algemeen onderzoek?

Tijdens een gezondheidscontrole, zo’n 'algemeen onderzoek' van uw hond of kat doet de dierenarts een uitgebreid lichamelijk onderzoek bij uw dier, van neus tot staart. Hierbij wordt de algemene toestand van uw dier gecontroleerd.

Soms wordt er bloed en urine afgenomen en onderzocht, zodat de dierenarts verborgen problemen beter opsporen. Veel dieren laten namelijk niet goed zien dat ze ziek zijn. Zo weet de dierenarts zeker dat er (meestal) niets aan de hand is met uw dier.

Alle handelingen en uitkomsten worden opgeslagen in het dossier van uw huisdier. Mocht er ooit een spoedgeval plaatsvinden, dan heeft uw dierenarts de volledige gezondheidsinformatie van uw huisdier snel boven tafel.

Ook kan uw dierenarts veranderingen bij uw huisdier in de gaten houden, denk aan plotseling afvallen bijvoorbeeld.

Vervolgafspraak

In de gevallen dat er wel een gezondheidsrisico of -probleem wordt gevonden, plant uw dierenarts een vervolgafspraak in en soms kan er direct extra onderzoek gedaan worden.

Bijvoorbeeld voor het maken van röntgenfoto’s of een echo. Dit is uiteraard afhankelijk van het vermoedelijke gezondheidsprobleem.

Als er een ziekte wordt vastgesteld, kan het zijn dat uw huisdier regelmatig naar de kliniek moet komen om zo effectief en goed mogelijk de ziekte te bestrijden.

Kosten gezondheidscontrole

De kosten van een gezondheidscontrole hangen af van de tijd die uw dierenarts nodig heeft en of er aanvullend onderzoek nodig is.

Wilt u meer weten over een gezondheidscontrole en de kosten? Neem dan contact met ons op.