Gaat u met uw vogel of reptiel naar de dierenarts? Vul dan vooraf deze vragenlijst in, en neem deze mee naar de afspraak.
Dierenarts exotische huisdieren
Bij een dierenarts voor exotische of bijzondere dieren denkt u misschien aan fraai gekleurde vogels, vogelspinnen en schildpadden. Dat klopt deels, alleen vallen er voor de dierenarts nog veel meer dieren onder dit type zorg, bijvoorbeeld vogels, kippen en konijnen.
Er zijn verschillende termen in gebruik als het gaat om veterinaire zorg voor bijzondere dieren, waaronder:
- dierenarts voor vogels en bijzondere dieren;
- vogelarts of vogeldierenarts;
- reptielenarts of reptielendierenarts;
- konijnen- en knaagdierenarts.
Dierenarts voor vogels en bijzondere dieren
De term ‘exoot’ verwijst naar een plant of dier dat zich heeft gevestigd in een land waar het oorspronkelijk niet vandaan komt. Voor veel huisdieren is dit dus geen goede benaming. Om deze reden is dierenarts voor ‘vogels en bijzondere dieren’ eigenlijk een betere benaming.
Soorten dierenarts
In dit schema ziet u een overzicht van verschillende expertises van dierenartsen. In de praktijk zal een dierenarts niet altijd in alle bijzondere dieren of vogels expertise hebben. Vraag hier dus altijd goed naar.
Hieronder vindt u per diersoort informatie over wat de dierenarts kan betekenen.
Vogel dierenarts
Soorten vogels:
- papegaaiachtigen onder andere ara’s, amazonepapegaaien, lori’s, parkieten, kaketoes;
- hoenderachtigen onder andere kippen, kwartels, parelhoenders, fazanten;
- zangvogels onder andere vinken, kanaries, mussen, lijsters, nachtegalen;
- duiven;
- roofvogels.
De meeste vogels zijn prooidieren en laten vaak pas zien dat ze ziek zijn als ze er al ernstig aan toe zijn. Bij een jaarlijkse controle kijken we het dier na en wegen we de vogel. Het doel is een inschatting maken hoe gezond het dier is.
Daarnaast wordt de ontlasting onderzocht, om te kijken of er geen darmparasieten zijn. En om te controleren of de bacteriën in de darm in balans zijn.
Als laatste is soms een bloedonderzoek nodig om te kijken of de vogel besmettelijke ziektes bij zich draagt. Hoeveel bloed er nodig is, hangt af van het soort vogel en het type onderzoek. Voor het testen op besmettelijke ziekten hebben we vaak maar één druppel bloed nodig.
Afspraak bij vogel dierenarts
Wilt u een afspraak bij een dierenarts met expertise in vogels? Vind hier uw kliniek.
Vul voor uw bezoek deze vragenlijst in zodat de dierenarts eventuele gebreken sneller kan opsporen.
Dierenarts voor reptielen, zoals schildpad of leguaan
Zoekt u een dierenarts voor reptielen, bijvoorbeeld voor uw schildpad of leguaan? Het kan bijvoorbeeld zijn dat uw schildpad last heeft van schildrot, of dat uw leguaan mank loopt.
Bij AniCura werken verschillende dierenartsen die hierin expertise hebben, met een brede ervaring in de zorg voor onder andere schildpadden, baardagamen, slangen en gekko’s.
Reptielen zijn koudbloedige dieren. Ziekteprocessen verlopen zeer langzaam. Tegen de tijd dat ze ziekteverschijnselen vertonen, zijn ze vaak al ernstig ziek.
Daarom adviseren wij om uw dier jaarlijks te laten contoleren door een dierenarts. Hierbij wordt het gewogen en volgt een lichamelijk onderzoek. Om darmparasieten uit te sluiten, wordt de ontlasting gecontroleerd.
Afspraak bij reptielen dierenarts
Wilt u een afspraak bij een dierenarts met expertise in reptielen? Vind hier uw kliniek.
Vul voor uw bezoek deze vragenlijst in, zodat de dierenarts eventuele gebreken sneller kan opsporen.
Dierenarts voor konijnen en knaagdieren
Wilt u uw konijn of cavia laten castreren? Of laten inenten? Ga hiervoor naar een dierenarts die expertise heeft in konijnen en knaagdieren. Een expert die alles weet over benodigde vaccinaties, die eventuele aandoeningen herkent en ze kan behandelen.
Een gezond konijn of knaagdier is actief, oplettend en houdt zichzelf schoon. Zit uw dier stilletjes in een hoekje, of staart hij voor zich uit? Of wordt de vacht ineens vies? Het is dan verstandig om naar een dierenarts te gaan. Vaak is er dan iets aan de hand.
Zoekt u een kliniek die beschikt over de juiste apparatuur om uw konijn of knaagdier medische zorg op maat te geven? Vind hier uw kliniek.
Dierenarts voor insecten, amfibieƫn en vissen
Insecten, amfibieën en vissen vinden niet zo heel vaak hun weg naar de spreekkamer van de dierenarts. Hierdoor is het voor dierenartsen lastiger om hier veel ervaring mee op te doen. Toch heeft de dierenarts vaak wel kennis over de zorg voor deze dieren.
Heeft u een vraag over de zorg of behandeling van uw vis, amfibie of insect? Neem contact op met een kliniek bij u in de buurt.
Huisvesting van uw dieren
Bij huisvesting van exotische dieren is het belangrijk zo veel mogelijk de natuurlijke leefomgeving van het dier na te bootsen. Met het juiste licht, de meest geschikte warmte, luchtvochtigheid en inhoud.
- Licht
De meeste exotische dieren zijn afhankelijk van UV-licht voor de aanmaak van vitamine D. Een tekort leidt tot problemen met botten, spieren en darmen. Speciaal kunstlicht is, zeker in Nederland, noodzakelijk. Let er op dat de lamp UV-B uit straalt.
- Warmte & luchtvochtigheid
De juiste temperatuur is erg belangrijk voor de diverse lichaamsfuncties, zoals het verwerken van voedsel. Wat de correcte warmte is voor uw huisdier of hoe u het terrarium het beste kunt verwarmen, vertellen we u graag.
Verzorgingsadvies voor exotische huisdieren
Naast het bieden van de juiste zorg, adviseren onze veterinair specialisten u graag. Bijvoorbeeld over de beste voeding, huisvesting en behandeling van exotische huisdieren.
Voorbereiding van uw bezoek aan de dierenarts
Omdat veel diersoorten specifieke verzorging nodig hebben, is het voor ons van belang om te weten hoe uw dier gehouden wordt en wat voor voeding het krijgt. Om u en uw dier beter te kunnen helpen, verzoeken wij u daarom om de ingevulde vragenlijst mee te nemen bij uw bezoek.
Twijfels over uw exotische of bijzondere dier?
Heeft u vragen, of maakt u zich zorgen? Neem contact op met een AniCura kliniek in de buurt om te vragen welke dierenarts hier de meeste expertise in heeft en u het beste kan helpen.