Heeft uw hond of kat klachten of pijn bij het bewegen? Bijvoorbeeld na een operatie of door een blessure? Voor een sneller herstel raadt de dierenarts of orthopeed dan vaak dierfysiotherapie aan.

Barendrecht

Gouwe 5 2991 CJ Barendrecht
Routebeschrijving 0180 - 612 685

Fysiotherapie bij hond of kat 

Dierfysiotherapie bij hond of kat is vergelijkbaar met fysiotherapie bij mensen. Het doel van fysiotherapie bij een hond of kat is om klachten bij het bewegen weg te nemen of te verminderen. 

Het is belangrijk dat een hond of kat goed kan bewegen. Als uw dier pijn en moeite heeft met bewegen, wordt het dier ongelukkig of humeurig, heeft het pijn, kan het kreupel gaan lopen en minder presteren. Deze klachten zijn voor u als baasje niet altijd merkbaar, omdat dieren meesters zijn in het verbergen van pijn. 

Twijfelt u of uw dier klachten heeft? Laat uw dier dan altijd onderzoeken door uw dierenarts. 

Snel resultaat met combinatie van behandelingen

Fysiotherapie is meestal onderdeel van een behandeling of revalidatie. Het kan zijn dat uw dier een operatie nodig heeft of al gehad heeft, of bijvoorbeeld pijnstillende medicatie krijgt.

De dierenfysiotherapeut werkt daarom nauw samen met uw dierenarts, orthopeed of neuroloog. Zij bekijken samen met u welke combinatie aan behandelingen voor uw dier het beste werkt. 

Dieren reageren meestal snel op fysiotherapie. Vaak is een aantal bezoeken al voldoende om de klachten merkbaar te verbeteren of zelfs weg te nemen. Het dier durft zich weer vrijer te bewegen omdat hij of zij pijnloos is. En zal zich bijvoorbeeld niet meer terugtrekken als u uw dier aait. 

Wanneer dierfysiotherapie?

Dierfysiotherapie is een belangrijk onderdeel van de behandeling van veel aandoeningen aan de nek, rug en ledematen bij honden of katten. Denk bijvoorbeeld aan:

Preventieve fysiotherapie voor hond

Heeft uw hond meer kans op bewegingsklachten, bijvoorbeeld door een sport of ouderdom? In dat geval kan met dierfysiotherapie de kans op deze klachten afnemen. Vraag uw dierenarts of de dierenfysiotherapeut om advies. 

Behandeling dierfysiotherapie 

Een fysiotherapeutische behandeling kan bestaan uit bijvoorbeeld:

Welke therapie voor mijn dier?

De dierenfysiotherapeut bekijkt samen met u welke vorm van therapie voor uw dier het beste is. Deze keuze hangt bijvoorbeeld af van de aandoening en de gezondheid van uw dier. Vaak wordt een combinatie van therapieën geadviseerd. Bij veel van de therapieën krijgt u ook oefeningen mee, om thuis samen met uw dier te doen. 

Hoe werkt fysiotherapie voor hond of kat?

Uw dierenarts, orthopeed of neuroloog verwijst u door naar een dierenfysiotherapeut. Het kan zijn dat in uw dierenkliniek een dierenfysiotherapeut werkt, of dat de fysiotherapeut een eigen praktijk heeft.

U maakt een afspraak met de dierenfysiotherapeut. Tijdens de eerste afspraak onderzoekt de therapeut uw dier. Aan de hand van dit onderzoek en de diagnose van uw dierenarts stelt de fysiotherapeut een vorm van therapie voor. 

Vaak bestaat de therapie uit oefeningen en training van uw dier samen met de therapeut. De therapeut laat u zien hoe deze oefeningen gaan, zodat u deze ook thuis met uw dier kunt doen. Door er samen aan te werken, gaat het herstel van uw dier sneller.

Hoeveel behandelingen nodig zijn, hangt af van de aandoening, de vorm van therapie en de gezondheid van uw dier. De dierenfysiotherapeut zal vooraf met u bespreken hoeveel behandelingen uw dier naar verwachting nodig heeft. 

Dierenfysiotherapeut: kies voor een gediplomeerde 

Voor dierfysiotherapie is een opleiding tot fysiotherapeut en daarna tot dierenfysiotherapeut nodig. Ook lang niet alle dierenklinieken bieden dierenfysiotherapie aan. Bij AniCura werken alleen gediplomeerde dierenfysiotherapeuten. 

Het is dus belangrijk om te controleren of uw dier geholpen wordt door een gediplomeerde dierenfysiotherapeut of orthopedisch dierenarts. Door een verkeerde diagnose en behandeling kunnen klachten juist verergeren!

Zoekt u een goede dierenfysiotherapeut? Neem contact met ons op. 

Kosten van dierfysiotherapie

Vaak heeft uw dier voor een goed herstel meerdere bezoeken aan de therapeut nodig. 

De kosten van dierfysiotherapie hangen af van het aantal bezoeken dat uw dier nodig heeft, de soort behandeling en het lichaamsdeel waarvoor therapie nodig is. Veel dierenverzekeringen dekken de kosten van de fysiotherapeutische behandelingen.

Wilt u meer weten over de kosten, of heeft u een andere vraag over dierfysiotherapie? Neem gerust even contact met ons op, we helpen u graag. 

Barendrecht

Gouwe 5 2991 CJ Barendrecht
Routebeschrijving 0180 - 612 685