Van afspraak tot behandeling

Heeft uw dier ergens last van en moet u met hem of haar naar de dierenarts? Lees hier wat u kunt verwachten van een bezoek aan de dierenarts. Van afspraak maken tot behandeling.

Afspraak maken

Voordat u naar de kliniek komt, maakt u telefonisch een afspraak. Bij het maken van de afspraak vragen we altijd waarvoor u komt en waar uw dier last van heeft. Dit vragen we omdat we er dan rekening mee kunnen houden bij het maken van de afspraak. Zo weten we hoeveel tijd we voor u moeten inplannen en of er aanvullende onderzoeken nodig zijn. Bovendien geldt hoe meer zaken we vooraf weten, hoe effectiever uw afspraak is en hoe beter wij uw dier kunnen helpen.

Het kan voorkomen dat we u vragen met bepaalde dingen rekening te houden zoals:

  • het nuchter houden van uw huisdier
  • het aanpassen van medicatie voor het onderzoek
  • het meenemen van urine of ontlasting

Dit hoort u bij het maken van de afspraak.

Klinisch onderzoek

Bij klachten over de gezondheid van uw huisdier proberen we zo snel mogelijk tot een zo nauwkeurig mogelijke diagnose te komen.

Het begint met een gesprek over de klachten die u bij uw dier merkt en een lichamelijk onderzoek tijdens de afspraak. Vaak kan de dierenarts met deze gegevens al een voorlopige diagnose stellen.

Aanvullend onderzoek

Soms is aanvullend onderzoek nodig om tot een juiste diagnose te komen. Dit onderzoek doen we bijvoorbeeld met medische beeldvorming zoals het maken van een röntgenfoto, echografie of een scopie.

Doorverwijzing

Het kan voorkomen dat u voor aanvullend onderzoek wordt doorverwezen naar een gespecialiseerde kliniek die moderne apparatuur en technieken in huis hebben.

Aanvullend onderzoek betekent ook aanvullende kosten. Natuurlijk overleggen we vooraf met u welk aanvullend onderzoek uw dier nodig heeft om een goede diagnose te kunnen stellen. En wat daar de gevolgen van zijn voor de de kosten. Heeft u hier vragen over? Bespreek het met de dierenarts.

Welke behandelingen wij aanbieden? Ga naar:

Behandelingen en diensten

Uitslag en plan van aanpak

Als alle gegevens verzameld zijn, maakt de dierenarts een plan van aanpak. Soms gebeurt dit gelijk bij het eerste consult. Soms moeten we wachten tot alle uitslagen bekend zijn. U hoort dan later wat de (voorlopige-) diagnose en het plan van aanpak is.

Heeft u na het horen van de diagnose vragen over de aandoening of over het plan van aanpak? U kunt altijd contact opnemen met de kliniek. Dit kan per mail of via de telefoon.

Behandelingen

Er zijn verschillende soorten behandelingen die in het plan van aanpak kunnen staan.

Symptomatische behandeling

In eenvoudige gevallen kan het zijn dat er in eerste instantie symptomatisch behandeld wordt. Dit betekent dat uw dier een ondersteunende behandeling krijgt bijvoorbeeld om pijn en klachten te verminderen.

Gerichte behandeling

Als het precieze verloop van de ziekte bekend is, krijgt uw dier een gerichte behandeling. De vormen van een gerichte behandeling zijn:

Voor elke vorm van behandeling krijgt u instructies over het gebruik van de dierenarts.

Andere behandelingen zijn:

  • diabetes begeleiding
    Ellen Nijholt is gecertificeerd diabetes-consulente en begeleiden patiënten met suikerziekte.
  • gewichtsbegeleiding
    Ellen Nijholt is onze begeleidster voor het overgewicht programma.

Operatie

En andere behandeling kan een operatie zijn. Als uw dier een operatie nodig heeft, bespreekt de dierenarts vooraf met u wat er gaat gebeuren en wat de verwachte kosten zullen zijn.

Op de dag van de operatie, krijgt uw dier voor de narcose een lichamelijk onderzoek. Ook bespreekt de dierenarts nogmaals met u wat er gaat gebeuren. Als alles besproken is, is uw dier klaar voor de operatie.

Eerst krijgt uw dier een kalmerend prikje. We raden aan om bij uw huisdier te blijven totdat hij of zij versuft is door deze premedicatie. Vervolgens nemen we uw huisdier mee naar de operatiekamer en gaat u naar huis.

U hoort in de kliniek tot hoe laat de operatie ongeveer duurt en wanneer u het beste kunt bellen over hoe de operatie is verlopen. Het precieze tijdstip hangt af van wat voor soort operatie uw dier krijgt. Meestal kunt u aan het eind van de ochtend bellen dezelfde dag uw dier weer ophalen.

Opname

Soms moet uw dier na de operatie wat langer in de dierenkliniek blijven. Of is het belangrijk uw dier een nachtje in de gaten te houden. De dierenarts bespreekt met u als uw dier moet worden opgenomen. Tijdens de opname zorgt het team van dierenartsen en assistenten met liefde voor uw dier.

Wordt uw dier opgenomen? Het is altijd mogelijk om bij uw dier op ziekenbezoek te komen. Neem vooraf contact met ons op om een tijdstip af te spreken.

Meer weten? Bekijk: opname

Nazorg

Na de operatie of behandeling is het belangrijk om uw dier goed in de gaten te houden. Om dit goed te kunnen doen, ontvangt u instructies van de dierenarts.

Ook is soms een nieuwe afspraak nodig zodat de dierenarts uw dier kan controleren. Tijdens de controle checkt de dierenarts of de wond en hechtingen goed genezen.