Een heupoperatie is nodig wanneer het heupgewricht van uw hond of kat niet goed meer functioneert, bijvoorbeeld door heupdysplasie: een aandoening waarbij het heupgewricht niet goed werkt. De kosten van een heupoperatie verschillen per ingreep.

Utrecht *

Middenwetering 19 3543 AR Utrecht
Zo vindt u ons 030 - 251 35 10

Er kunnen verschillende redenen zijn om een heupoperatie uit te laten voeren bij uw hond of kat.

Een operatie kan bijvoorbeeld nodig zijn wanneer de heupkop niet goed meer in de heupkom past of zit. Hierdoor kan de heupkop uit de heupkom schieten.

Dit veroorzaakt ontzettend veel pijn bij uw huisdier. Daarnaast gaat het lopen steeds lastiger.

Heupdysplasie

Uw hond of kat kan ook last hebben van de aandoening heupdysplasie. Heupdysplasie is een afwijkende ontwikkeling van de heup, die zich in de loop der jaren verergert.

Bij deze aandoening past de heupkop niet goed meer in de heupkom, of zit de heupkop te los, waardoor de kop er snel uitschiet.

Heeft u het vermoeden dat uw dier last heeft heupdysplasie? Laat uw dier onderzoeken

Soorten heupoperaties

Er zijn verschillende opties bij een heupoperatie. Wanneer de heupkop vaak uit de heupkom schiet, kan er gekozen worden om de heupkop te verwijderen. Dit heet femurkophalsresectie.

Deze operatie is bij grote honden niet aan te raden omdat er vanwege het grote gewicht teveel kans is op pijn door contact tussen bovenbeen en bekken.

Bij jonge honden van drie tot vier maanden kan een symphysiodese worden uitgevoerd. Het doel hiervan is om de heupkop en -kom beter op elkaar te laten aansluiten, dit is nodig wanneer uw hond heupdysplasie heeft.

Met een ingreep kan de dierenarts ervoor zorgen dat de groei van het bekken deels stopt. Hierdoor ‘kantelt’ het gewricht uiteindelijk in de goede positie.

Een andere mogelijkheid bij jonge honden van 10 tot 12 maanden met heupdysplasie is een bekkenkanteling; hierbij wordt het bekken doorgezaagd en het heupgewricht in een andere stand terug- en vastgezet.

Na deze kanteling past de heupkop weer beter in de heupkom. Dit kan alleen als er geen botveranderingen aanwezig zijn.

Er kan ook gekozen worden voor een heupprothese, waarbij (een deel van) het heupgewricht wordt vervangen door een prothese.

Lange herstelperiode

Na een heupoperatie is de nazorg belangrijk voor een goed herstel. Direct na de operatie is het belangrijk dat uw dier goed rust houdt.

Uw dierenarts zal u informeren wanneer uw dier weer langzaam mag beginnen te bewegen, meestal duurt dit een paar weken.

Fysiotherapie kan ook onderdeel van dit revalidatietraject zijn. Hoe lang dit herstel duurt, is afhankelijk van de soort ingreep.

Kosten heupoperatie hond of kat

De prijs van een heupoperatie bij uw hond of kat verschilt per soort ingreep en bijvoorbeeld de narcose die nodig is tijdens de operatie.

Wilt u meer weten over de mogelijke heupoperaties of over de kosten die hieraan verbonden zijn?

Neem dan contact op met uw AniCura-kliniek.

 

Utrecht *

Middenwetering 19 3543 AR Utrecht
Zo vindt u ons 030 - 251 35 10