Dierenarts spcialist Laura Ruys onderzoekt hond spoedkliniek

Grootste specialistische huisdieren-spoedkliniek van Nederland geopend

Vandaag opent AniCura Specialistisch Verwijscentrum Haaglanden de grootste spoeddierenkliniek van Nederland.

Met de spoedkliniek hopen we beter in te kunnen spelen op de toenemende vraag naar spoedeisende zorg voor huisdieren die de lokale dierenartsen niet meer zelf kunnen invullen.Door het toenemend aantal huisdieren in Nederland, het tekort aan dierenartsen en de groeiende vraag naar kwalitatieve zorg voor huisdieren zoeken dierenklinieken in Nederland vaker naar oplossingen buiten hun eigen kliniek.

75 opnameplekken voor zieke dieren

Door onder meer de huidige spoedkliniek op de Frijdastraat in Rijswijk uit te bouwen van 15 naar 75 opnameplekken is deze huisdierenopname en intensive care de grootste in Nederland.

Meer dierenartsen wisselen nachtdienst af

Erik Wouters, dierenarts-specialist chirurg bij AniCura Specialistisch Verwijscentrum Haaglanden. “De vraag naar spoeddiensten is enorm gegroeid, niet alleen in de Randstad, maar in heel Nederland. Het beroep dierenarts is in korte tijd enorm veranderd. De werkdruk is bijzonder hoog. Steeds meer dierenklinieken brengen de spoeddienst onder bij grotere dierenklinieken, waar meer dierenartsen kunnen rouleren om de nachtdiensten te draaien.”

Dierzorg op allerhoogste niveau

Baasjes wiens dierenkliniek de spoedzorg heeft uitbesteed aan het Verwijscentrum Haaglanden kunnen rekenen op de allerbeste zorg voor hun dier.

Laura Ruys, dierenarts-specialist spoedzorg en intensive care bij AniCura Specialistisch Verwijscentrum Haaglanden: “Omdat de spoedkliniek gekoppeld is aan de verwijskliniek kunnen huisdieren die met spoed binnenkomen profiteren van de allerbeste apparatuur om een diagnose te stellen. Mocht er specialistische zorg nodig zijn, kan een dierenarts-specialist het dier doordeweeks behandelen. Een dier dat bijvoorbeeld aangereden is en complexe botbreuken heeft, kan door een dierenarts-specialist orthopedisch chirurg geopereerd worden, waardoor de kans op goed herstel groter is.”

Druk op spoedzorg voor dieren

Om de spoedzorg 24/7 beschikbaar te houden zijn speciale spoedklinieken zoals het Verwijscentrum Haaglanden een uitkomst, maar het is niet voldoende.

Wouters: “Daarom hebben we de aangesloten dierenartsen opgeroepen om ons enkele keren per jaar te ondersteunen bij de spoedeisende zorg. We moeten de handen ineen slaan zodat zieke en gewonde dieren ook in de nacht, in het weekend en op feestdagen altijd de benodigde zorg krijgen. Hoe we hier in de regio de spoedeisende zorg met elkaar regelen is hopelijk een voorbeeld voor de rest van Nederland”.

Vacature dierenarts bij AniCura in Rijswijk

Hiernaast is de Rijswijkse dierenkliniek hard op zoek naar versterking. “Gelukkig kunnen (potentiële) collega’s een perspectief bieden. Zo bieden wij opleidingsplaatsen aan en bieden we begeleiding aan dierenartsen, dierenarts-specialisten en paraveterinairen in opleiding”, aldus Wouters. In totaal werken er bij de spoedkliniek in Rijswijk meer dan 70 medewerkers.

Bekijk onze vacatures