Cherry-eye of kersoog is geen levensbedreigende, maar wel ongemakkelijke aandoening aan het oog.

Rijswijk *

Frijdastraat 20a 2288 EZ Rijswijk
Routebeschrijving 085 - 483 13 00

De term 'cherry-eye' (letterlijk: kersoog) is stukken handzamer dan  de latijnse naam 'hyperplasie van de glandula membrana nictitans', maar betekent hetzelfde.

Wat is cherry-eye bij honden?

In feite is een cherry-eye bij honden een verzakte klier van het derde ooglid. Een cherry-eye is niet levensbedreigend, maar kan wel ongemak veroorzaken.

Een duidelijk geval van kersoog.

Symptomen van Cherry-Eye

De afvoer van het traanvocht wordt belemmerd en als gevolg hiervan zal de plooi van de neus gaan ontsteken, omdat het traanvocht over het ooglid druppelt en een traanstreep is het gevolg. Daarnaast kan door irritatie, onder andere door schuren en wrijven aan het oog, een forse ontsteking van het oog ontstaan. Meestal zal in het eerste levensjaar deze aandoening optreden.

Meestal komt de aandoening aan één kant voor, maar als de andere kant niet behandeld wordt, kan het gebeuren dat deze na enkele maanden toch ook behandeld moet worden.

Oorzaken Cherry-Eye

Naast het vermoeden van de erfelijkheid van cherry-eye is er nog geen zekere oorzaak. Er wordt gedacht aan:

Erfelijke aandoening

Er is waarschijnlijk sprake van een erfelijke aanleg; we zien dat de aandoening vaker voorkomt bij kortsnuitige rassen. De erfelijkheid van cherry-eye is echter nog niet met zekerheid vastgelegd. Lees ook: ademhalingsproblemen kortsnuitige honden

Cherry-eye voorkomen

Over het voorkomen van cherry-eye is niets met zekerheid bekend.

Behandeling cherry-eye

De behandeling van een cherry-eye kan op verschillende manieren uitgevoerd worden.

Wegmasseren cherry-eye

Er kan eerst worden geprobeerd om met behulp van zalven en masseren het omgeslagen derde ooglid op zijn plaats te krijgen en zo de cherry-eye te verhelpen. Let op: dit is bijna altijd een tijdelijke oplossing, omdat honden bijna in alle gevallen 'permanente cherry-eye' hebben - een permanent verzakt derde ooglid. Een echte 'tijdelijke cherry-eye' komt zeer zelden voor en bijna altijd is er een operatie nodig.

Vroeger: derde ooglid verwijderen

Vroeger werd het gehele derde ooglid verwijderd, dit ging onder plaatselijke verdoving en was een zeer kleine ingreep. Inmiddels is bekend geworden dat het belangrijk is om de traanklier te behouden. De klier produceert immers traanvocht en dit vocht is belangrijk om het hoornvlies vochtig te houden, te voeden en om infectie van het oog te voorkomen. Bij vermindering van de productie van traanvocht zal het oog dus sneller uitdrogen en ontsteken.

Tegenwoordig: cherry-eye operatie

De operatietechniek die nu meestal wordt uitgevoerd is er dus op gericht de traanklier te behouden. Hierbij wordt of de traanklier naar beneden weggehecht of er wordt aan de binnenzijde van het derde ooglid een 'envelop' gemaakt waar de traanklier in wordt gehecht.

Het gevolg van deze cherry-eye operatie is dat het derde ooglid naar beneden aan de oogzijde wordt gefixeerd en de traanklier van het derde ooglid niet meer boven de rand van het derde ooglid zichtbaar wordt. Je zou dus denken dat er enkel voordelen zitten aan deze methode. Er zijn ook een paar kleine nadelen verbonden aan deze methode:

Het kan zijn dat uw dierenarts pijnstilling voor uw hond aanraadt.

De hedendaagse operatietechniek: 

  

 

Niet zeker? Neem contact op!

Weet u niet zeker of uw hond Cherry-Eye heeft? Neem contact met ons op of maak direct een afspraak.

Rijswijk *

Frijdastraat 20a 2288 EZ Rijswijk
Routebeschrijving 085 - 483 13 00