Uw kat begraven of uw hond cremeren: wat zijn de mogelijkheden

Wanneer uw huisdier overlijdt, is dat voor u als baasje een pijnlijke gebeurtenis. Een hond of kat is vaak al jaren onderdeel van het gezin. En een leven zonder hen wilt u zich liever niet voorstellen.

Rijswijk *

Frijdastraat 20a 2288 EZ Rijswijk
Routebeschrijving 085 - 483 13 00

Huisdier begraven

Als uw huisdier overlijdt, zult u snel na het overlijden moeten beslissen wat u met het lichaam van uw huisdier wilt.

Uw hond of kat begraven of laten cremeren kan helpen in het rouwproces. U heeft dan een plek waar u af en toe heen kunt gaan.

Uw huisdier begraven in de tuin

Als u over een eigen tuin beschikt, mag u uw huisdier daar begraven. Zo heeft u uw kameraadje nog een beetje in de buurt en dit kan troost bieden.

Ook is het makkelijker om kinderen bij de ceremonie te betrekken en zijn er geen kosten aan verbonden.

Wel is het begraven op eigen terrein aan een aantal regels gebonden. Om te voorkomen dat andere dieren het graf kunnen opgraven, is het belangrijk om het graf minimaal 75 centimeter diep te laten zijn.

Daarnaast wilt u misschien nog graag de houding van uw huisdier veranderen,  houd er dan rekening mee dat het lichaam van uw huisdier tussen een half uur en een uur na overlijden stijf wordt.

Daarvoor kunt u uw huisdier nog in de gewenste houding neerleggen.

Uw huisdier begraven op een dierenbegraafplaats

Een alternatief voor een begrafenis thuis is een begrafenis op een dierenbegraafplaats. Soms is er geen andere keuze, bijvoorbeeld als u geen tuin heeft.

Kiest u hiervoor, dan zijn er veel mogelijkheden om de ceremonie naar wens in te vullen. Zo kunt u een kistje uitzoeken, maar ook besluiten om uw huisdier in zijn of haar mand te begraven.

Daarnaast is het mogelijk om uw huisdier naar de begraafplaats te laten vervoeren en om eventueel een gedenksteen te plaatsen.

Voor de begraafplaats betaalt u een jaarlijks bedrag, met de mogelijkheid om per jaar te verlengen.

Uw huisdier laten cremeren

Een derde mogelijkheid is uw kat of hond laten cremeren. Vanuit AniCura hebben we twee crematoria geselecteerd die met veel respect en liefde de uitvaart van uw huisdier voor u organiseren.

In het westen van het land kunt u terecht bij Hoeksche Hof voor de crematie van uw hond of kat (Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Utrecht). De rest van Nederland kan terecht bij de Grebbehof.

U kunt uw hond of kat thuis of bij uw dierenkliniek laten ophalen, maar u kunt uw dier ook zelf naar het crematorium brengen. 

Kosten van een dierenbegraafplaats of crematorium

De kosten voor een begrafenis of crematie van uw hond of kat op een dierenbegraafplaats of crematorium lopen enorm uiteen, afhankelijk van uw wensen.

We adviseren u daarom om informatie in te winnen bij een dierenbegraafplaats, uw dierenarts kan u naar een locatie in de buurt verwijzen.
 
Helaas moeten we allemaal op een gegeven moment afscheid nemen van onze huisdieren. Wij begrijpen dat dit voor u een zware periode is en willen u graag helpen.

Neem vooral contact met op met uw AniCura dierenarts als u vragen heeft over het overlijden van een huisdier.

Rijswijk *

Frijdastraat 20a 2288 EZ Rijswijk
Routebeschrijving 085 - 483 13 00