Patella Luxatie is een aandoening bij honden waarbij een knieschijf los zit. Deze aandoening moet zo snel mogelijk worden opgelost.

Velserbroek +

Zadelmakerstraat 98 1991 JE Velserbroek
Zo vindt u ons 023 - 538 44 44

Losse knieschijf (patella luxatie) bij de hond

Honden kunnen last krijgen van een losse knieschijf, ook wel patella luxatie genoemd. Deze aandoening moet worden verholpen, anders wordt de pijn en slijtage alleen maar erger. Patella luxatie is een aandoening die frequent wordt gezien bij de Engelse en Franse Buldog, de Chihuahua, Yorkshire Terrier, dwergkees en dwergpoedel. Naast erfelijke aanleg, zijn o-benen en overgewicht ook risicofactoren. 

 

Wanneer is behandeling nodig?

Een te losse knieschijf zorgt voor veel pijn bij uw hond. Doordat de knieschijf (patella) te los zit, glijdt het tussen de twee beenbotten tijdens het lopen. Door deze aandoening lopen honden kreupel. Dit is meestal al te zien voordat uw huisdier twee jaar oud is; de aandoening is namelijk vaak aangeboren.

De knie schiet soms ook in zijn geheel uit de geul. Dit is de luxatie. Als dit regelmatig gebeurt, worden alle banden in de knie opgerekt en treedt er slijtage (artrose) op. Snel laten behandelen is dus van groot belang.

Er zijn verschillende gradaties waarin patella luxatie kan voorkomen, met graad 1 als mildste (het kan met de hand gecorrigeerd worden) en graad 4 als zwaarste.

Om patella luxatie vast te stellen gaat de dierenarts uw hond op verschillende manieren onderzoeken. Dit doet de dierenarts eerst orthopedisch. Door het been heen en weer te bewegen ziet de arts of de knieschijf luxeert.

Als dit het geval is, worden er röntgenfoto’s gemaakt om de ernst van de schade op te meten. 

Behandeling voor patella luxatie

De behandeling is sterk afhankelijk van de leeftijd, gewicht, bouw van de hond en bouw van het achterbeen van de hond. Zo kan de behandeling bestaan uit een medicamenteuze aanpak met gerichte training tot een operatieve correctie van het kniegewricht.

Uiteindelijk is het doel dat de hond ook op oude leeftijd nog goed kan lopen en zonder pijn zich kan voortbewegen. 

Er is niet altijd een operatie nodig. Soms wordt de losse knieschijf weer ‘vastgezet’ met behulp van verschillende technieken. De chirurg zal dit altijd in overleg met u bepalen. 

Mocht uw hond wel een operatie nodig hebben, dan gaat de dierenarts de geul bij de knieschijf aanpassen. Hier zijn verschillende manieren voor. Soms is het noodzakelijk dat de aanhechting van de knieband naar het onderbeen wordt verplaatst. 


Doordat er bij de operatie implantaten worden gebruikt, is het belangrijk dat de wond na de operatie schoon blijft. De hond mag na de operatie dus niet aan de wond likken of krabben. Daarom wordt een kraag aangeraden om uw dier tegen zichzelf te beschermen.

Nazorg bij een patella luxatie

Ook moet uw huisdier zich rustig houden. Bij teveel activiteit kan een implantaat losschieten of uitbreken. Om dat risico klein te houden is het verstandig om de hond in een hok of bench te houden.  

Kosten patella luxatie

De kosten van een dergelijke operatie verschillen per patiënt en per AniCura-kliniek. Het is afhankelijk van de ernst van de patella luxatie. 

 

Een kat kan ook aan patella luxatie lijden.

Velserbroek +

Zadelmakerstraat 98 1991 JE Velserbroek
Zo vindt u ons 023 - 538 44 44