Pups krijgen afweerstoffen tegen ziekten via moedermelk. Is een pup tussen de negen en vijftien weken oud, dan is hij in staat zelf weerstand op te bouwen. Inenting (vaccinatie) helpt daarbij. Om de opgebouwde weerstand vervolgens in stand te houden, wordt de inenting herhaald.

Velserbroek +

Zadelmakerstraat 98 1991 JE Velserbroek
Zo vindt u ons 023 - 538 44 44

Redenen om uw hond te laten inenten

Een gezonde hond is een blije hond. Omdat er verschillende ziektes op de loer liggen, kunt u uw hond laten inenten tegen de meest voorkomende infecties. Dankzij vaccinaties komen levensbedreigende ziektes zoals hondenziekte, hepatitis en parvo in Nederland gelukkig weinig voor. Door uw hond te laten inenten, verkleint u de mogelijkheid dat uw huisdier ziek wordt en houden we Nederland vrij van deze gevaarlijke ziektes. Hierdoor neemt ook de kans af dat uw huisdier andere honden besmet. Dit heeft een gunstig effect op het aantal infecties onder honden, waarvan kennelhoest een van de bekendste is. 

Wanneer en hoe vaak moet u inenten?

Inenten gebeurt op z’n vroegst bij zes tot acht weken en daarna nog een keer, bij twaalf à dertien weken. Op zestien weken herhalen wij standaard de vaccinatie DHP. Na een jaar wordt er opnieuw gevaccineerd. Daarna moet uw hond jaarlijks worden ingeënt tegen kennelhoest, ook wel besmettelijke hondenhoest genoemd, en tegen de ziekte van Weil. Iedere drie jaar wordt gevaccineerd tegen hondenziekte, hepatitis en parvo. Sommige injecties herhalen wij dus jaarlijks, en andere om de drie jaar.

Wat zijn bijwerkingen van vaccinatie bij uw hond?

Het kan zijn dat u online verhalen hebt gelezen over de bijwerkingen van vaccinatie bij honden. Hoewel de kans op bijwerkingen inderdaad aanwezig is, is de kans klein dat uw hond klachten krijgt na een inenting. Gebeurt dat toch, dan is de meest voorkomende klacht een bult op de plek van de vaccinatie of een allergische reactie. Daarbij hebben kleinere honden een grotere kans op bijwerkingen. Toch is het niet aan te raden om de dosis bij een kleine hond te halveren, gezien de risico’s op een ziekmakend virus met kans op overlijden. 

Ook worden vaccins steeds beter. De huidige middelen zijn nóg weer beter en leiden tot minder bijwerkingen dan de vaccins die vroeger werden gebruikt.

Soorten vaccinaties en kosten van inenting

Hieronder vindt u een greep uit de meest bekende inentingen voor honden.

Kosten inenting voor honden

Het is mogelijk om met bloedonderzoek te onderzoeken of herhaling van een vaccinatie inderdaad nodig is. Zo voorkomt u onnodig vaccineren. Als het om de kosten gaat; deze methode is wel duurder dan inenten volgens een vast vaccinatieschema. Bovendien is deze methode alleen op een betrouwbare manier mogelijk tegen DHP.

Algemeen advies over vaccineren kan nooit gegeven worden; dit is maatwerk en is bijvoorbeeld afhankelijk van of wordt er gereisd met een dier en of het dier meegaat naar een pension. Meer weten over de kosten van inentingen voor honden en eventuele vergoedingen van uw dierenverzekering? Dit verschilt enigszins per kliniek. Zoek een dierenkliniek bij u in de buurt om het aan een dierenarts te vragen.