Castratie hond: uw hond laten castreren

Denkt u erover na om uw hond te castreren? Voor teven adviseren we altijd om te steriliseren. Voor reuen is het anders.

Velserbroek +

Zadelmakerstraat 98 1991 JE Velserbroek
Zo vindt u ons 023 - 538 44 44

Wij adviseren om uw hond niet te laten castreren, tenzij er een hele goede reden is.

Hier leest u over de voor en nadelen van het laten castreren van een hond. Ook leest u over het alternatief van castratie bij honden en hoe dat in zijn werk gaat.

Wat zijn redenen om uw hond te laten castreren? 

Ons advies is om een reu niet te castreren, tenzij er sprake is van één van de volgende situaties:

Ongewenst gedrag kan een reden zijn voor castratie van uw hond

In het geval van ongewenst gedrag is ons eerste advies om uw hond chemisch te laten castreren. Deze behandeling is niet definitief. Door de chemische casteratie ziet u ook direct of dit het gedragsprobleem oplost, of dat er een andere oorzaak is. Verderop leest u meer over de chemische castratie.

Een niet-gecastreerde hond kan dominanter zijn. Naar u, naar andere mensen of naar andere honden. Dat komt door de geslachtshormonen, die ook een verhoogd libido, een verminderde eetlust en andere lichamelijke ongemakken kunnen veroorzaken. Daarnaast kan uw hond weglopen om op zoek te gaan naar een loopse teef. Het gedrag van een hond kan dus aanleiding zijn om uw hond (chemisch) te laten castreren.

Let op: wanneer het gedrag van uw hond verkeerd geïnterpreteerd wordt, kan een castratie een negatief effect hebben. Dit is vooral het geval als uw hond angstagressie heeft. Overleg dit daarom altijd met uw dierenarts.

Medische redenen om uw hond te castreren

Sommige reuen hebben vaak last van een steeds terugkerende voorhuidontsteking. Dit probleem verdwijnt na een castratie.

Op latere leeftijd kunnen er nog andere medische redenen ontstaan om uw hond te laten castreren, zoals prostaatkanker. Uw dierenarts zal u hierover informeren, mocht dit het geval zijn.

De bijwerkingen en nadelen van een castratie bij honden

De nadelen van castratie zijn over het algemeen groter dan de voordelen. De bijwerkingen zijn overigens voor een chemische castratie hetzelfde. Dit zijn de grootste nadelen:

Wat is het voordeel van chemische castratie van een hond?

Een castratie door middel van een operatie is permanent. Een chemische castratie is een goed alternatief. Een chemische castratie heeft alle voordelen van een normale castratie, maar hiervoor heeft uw hond geen operatie nodig. Dit betekent dat uw hond geen operatie ondergaat, geen narcose krijgt en dat er geen herstelperiode is. Er zitten dus veel minder risico's aan. Daarnaast ziet u de veranderingen bij uw hond die een castratie met zich meebrengen, zonder dat ze definitief zijn.

Bij chemische castratie wordt er een hormoonimplantaat aangebracht onder de huid. Het inbrengen hiervan is vergelijkbaar met het plaatsen van chip. Het oplosbare implantaat remt de productie van geslachtshormonen, waardoor de testikels kleiner worden en uw hond tijdelijk onvruchtbaar is. Zodra het implantaat is uitgewerkt en dus is opgelost, komt de vruchtbaarheid vanzelf terug.

De onvruchtbare periode is per hond verschillend en er zijn twee verschillende sterktes. De ene garandeert een periode van 6 maanden en de ander een jaar. Afhankelijk van de sterkte krijgt u na 6 maanden of een jaar een herinnering. U kunt uw hond een onbeperkt aantal keer behandelen, hier zit geen maximum aan. 

Mocht u na een chemische castratie er, ondanks ons advies, toch voor kiezen om uw hond chirurgische te laten castreren? Dan zijn de kleinere testikels een voordeel; de wond die uw hond aan de operatie overhoudt zal dan ook kleiner zijn.

Je leest uitgebreider over chemische castratie op onze pagina over Chemische castratie bij honden.

Vanaf welke leeftijd kunt u uw hond laten castreren?

De leeftijd waarop een reu (chemisch) gecastreerd kan worden, is afhankelijk van het ras van de hond. Bij bepaalde rassen kan een te vroege castratie incontinentie veroorzaken. Over het algemeen geldt dat reuen vanaf 6 maanden veilig gecastreerd kunnen worden. 

Hoe gaat castratie van een hond in z’n werk?

Het verwijderen van beide zaadballen (testikels) gebeurt onder narcose. Uw hond krijgt hiervoor een combinatie van injectie- en gasnarcose toegediend. Doordat uw hond een buisje in de keel heeft gekregen, kan hij na het ontwaken gaan hoesten. Geef uw hond 12 uur voor de operatie geen eten meer. Dat verkleint het risico op complicaties. Vaak kan uw hond op dezelfde dag nog naar huis. 

Herstel en nazorg van uw hond na castratie

Is uw hond na de operatie weer op zijn eigen vertrouwde plek thuis, dan kan hij nog wat slaperig zijn. Zorg voor een lekker warm plekje, bij de kachel vandaan en niet in de zon. Het beste is om uw hond nu zo veel mogelijk met rust te laten. Ook al wilt u hem nu het liefst vertroetelen. Moet uw hond plassen, voorkom dan wel dat hij zich bezeert. Geef uw hond kleine porties te eten en te drinken tijdens zijn herstelperiode.

Bij castratie wordt meestal gebruik gemaakt van onderhuidse hechtingen, deze lossen vanzelf op. Heeft uw hond de neiging om aan de wond te bijten of likken? Een kraag of medische romper kan voorkomen dat de wond gaat infecteren of dat uw hond de hechting beschadigt. Uw dierenarts geeft u hierover graag advies.

Zorg ervoor dat uw hond de eerste 5 tot 7 dagen rustig beweegt. Maak nog geen lange wandelingen en houd uw hond tijdens het uitlaten aangelijnd. Voer daarna de hoeveelheid beweging rustig op. Na 10 tot 14 dagen mag uw hond weer zwemmen.

Wat zijn de kosten van het castreren van een hond?

AniCura is gespecialiseerd in verschillende vormen van castratie. De kosten hiervan zijn bijvoorbeeld afhankelijk van het type castratie en het gewicht van uw hond. Meer weten over de verschillende methoden van castreren en de kosten die daarbij komen kijken? Neem contact op met één van onze dierenklinieken bij u in de buurt.