Castratie hond: uw hond laten castreren

Een veelvoorkomende reden om een hond te willen laten castreren is ongewenst gedrag. Maar wist u dat er een tijdelijk en pijnloos alternatief is? De voor- en nadelen van het laten castreren van een hond en wat is een chemische castratie?

Velserbroek +

Zadelmakerstraat 98 1991 JE Velserbroek
Zo vindt u ons 023 - 538 44 44

Wat zijn redenen om uw hond te laten castreren?

Een hond laten castreren kan geadviseerd worden om twee redenen:

Medische reden voor castratie

Sommige reuen hebben bijvoorbeeld vaak last van een steeds terugkerende voorhuidontsteking. Dit probleem verdwijnt na een castratie. 

Ongewenst gedrag van de hond

Om sperma te kunnen produceren is testosteron nodig. Maar testosteron is óók van invloed op gedrag. En dat kan ongewenste vormen aannemen. Zo kan de hond dominanter of agressief zijn, overmatig ‘rij’ gedrag vertonen, verminderde eetlust hebben of weglopen, opzoek naar een loopse teef. Een castratie neemt de testosteron weg en als dit inderdaad de oorzaak is van het gedrag, dan kan een castratie het probleem verhelpen.

Een castratie heeft niet alleen maar voordelen. Sterker nog, het heeft juist meer nadelen. Een tijdelijk en pijnloos alternatief is de chemische castratie.

Wat is het voordeel van een chemische castratie?

Om het voordeel van chemische castratie uit te leggen is het eerst nodig de beperkingen van een castratie toe te lichten:

Chemische castratie hond: wel de baten, niet de lasten

Chemische castratie heeft alle voordelen van een castratie, maar is niet defintief én uw hond hoeft niet geopereerd te worden. Dus geen narcose, geen risico op complicaties en geen herstelperiode. Door de chemische castratie ziet u ook direct of castreren het gedragsprobleem oplost, of dat er een andere oorzaak is. Lees meer over chemische castratie bij uw hond.

Het achterlijf van een reu

Gevolgen van een castratie bij honden

Naast het eerder genoemde risico van een toenemende kans op prostaattumoren is een van de belangrijkste gevolgen van een castratie bij uw hond dat de stofwisseling verandert door het wegnemen van testosteron. De spiermassa neemt daardoor af en uw hond krijgt meer aanleg om dik te worden. De voeding zal hier dus op aangepast moeten worden.

Ook kan de vacht wat doffer worden en meer gaan krullen. Dit geldt vooral voor honden met een halflange glanzende vacht. De bijwerkingen zijn overigens voor een chemische castratie hetzelfde, zolang de behandeling duurt.

Vanaf welke leeftijd kunt u uw hond laten castreren?

De leeftijd waarop een reu (chemisch) gecastreerd kan worden, is afhankelijk van het ras van de hond. Bij bepaalde rassen kan een te vroege castratie incontinentie veroorzaken. Over het algemeen geldt dat reuen vanaf 6 maanden veilig gecastreerd kunnen worden. 

Hoe gaat castratie van een hond in z’n werk?

Het verwijderen van beide zaadballen (testikels) gebeurt onder narcose. Uw hond krijgt hiervoor een combinatie van injectie- en gasnarcose toegediend. Doordat uw hond een buisje in de keel heeft gekregen, kan hij na het ontwaken gaan hoesten. Geef uw hond 12 uur voor de operatie geen eten meer. Dat verkleint het risico op complicaties. Vaak kan uw hond op dezelfde dag nog naar huis. 

Herstel en nazorg van uw hond na castratie

Is uw hond na de operatie weer op zijn eigen vertrouwde plek thuis, dan kan hij nog wat slaperig zijn. Zorg voor een lekker warm plekje, bij de kachel vandaan en niet in de zon. Het beste is om uw hond nu zo veel mogelijk met rust te laten. Ook al wilt u hem nu het liefst vertroetelen. Geef uw hond kleine porties te eten en te drinken tijdens zijn herstelperiode.

Bij castratie wordt meestal gebruik gemaakt van onderhuidse hechtingen, deze lossen vanzelf op. Heeft uw hond de neiging om aan de wond te bijten of likken? Een kraag of medische romper kan voorkomen dat de wond gaat infecteren of dat uw hond de hechting beschadigt. Uw dierenarts geeft u hierover graag advies.

Zorg ervoor dat uw hond de eerste 5 tot 7 dagen rustig beweegt. Maak nog geen lange wandelingen en houd uw hond tijdens het uitlaten aangelijnd. Voer daarna de hoeveelheid beweging rustig op. Na 10 tot 14 dagen mag uw hond weer zwemmen.

Wat zijn de kosten van het castreren van een hond?

AniCura is gespecialiseerd in verschillende vormen van castratie. De kosten hiervan zijn bijvoorbeeld afhankelijk van het type castratie en het gewicht van uw hond. Meer weten over de verschillende methoden van castreren en de kosten die daarbij komen kijken? Neem contact op met één van onze dierenklinieken bij u in de buurt.