Merkt u iets aan uw hond, maar heeft u geen idee wat er aan de hand is?

Dan kan het verstandig zijn om een bloedonderzoek uit te laten voeren. Om een nauwkeurige diagnose te kunnen stellen, wordt er eerst gekeken naar de medische geschiedenis van uw hond. Vervolgens wordt uw huisdier onderzocht.

Velserbroek +

Zadelmakerstraat 98 1991 JE Velserbroek
Zo vindt u ons 023 - 538 44 44

Behalve bloedonderzoek kan er ook ander aanvullend onderzoek worden uitgevoerd. De uitslag van een bloedtest is soms aanleiding voor verder onderzoek. Bijvoorbeeld als de leverwaarden afwijkend zijn of de nierwaarden verhoogd zijn. Wij kunnen een bloedtest in de praktijk uitvoeren of gebruik maken van een extern laboratorium.

Redenen voor bloedonderzoek bij uw hond

Al denken we ons huisdier nog zo goed te kennen: u weet nooit zeker of uw hond iets mankeert. In geval van twijfel kan een bloedonderzoek ziektes aantonen of uitsluiten. 
Heeft uw hond binnenkort een operatie? Dan wordt vooraf geadviseerd om een bloedonderzoek uit te laten voeren. Door middel van dit bloedonderzoek kan een inschatting worden gemaakt of een bepaalde narcose veilig is voor uw huisdier. Er kan ook bloedonderzoek plaatsvinden voor andere indicaties, zoals een allergie of het algemeen functioneren van de organen van uw hond.

Hoe verloopt het bloedonderzoek?

U komt met uw hond bij ons langs voor de bloedafname. De dierenarts of de assistent neemt het bloed af terwijl uw huisdier op de behandeltafel zit. Meestal nemen we het bloedmonster af uit een ader aan de voorkant van de voor- of achterpoot, nadat we deze hebben geschoren en gesteriliseerd. Het bloedvat wordt vervolgens gestuwd door de assistent, of door middel van een stuwband. Zo maken we de ader duidelijk zichtbaar en weten we precies waar we moeten prikken. 

Wat gebeurt er na het bloedonderzoek?

Nadat het bloed is afgenomen, wordt het bloedvat afgedrukt zodat het bloeden stopt. Soms gaat er nog een verbandje om. De hoeveelheid bloed die we afnemen is afhankelijk van de soort analyse. De inhoud van de buisjes wordt onderzocht in de praktijk of op het laboratorium. Zodra de uitslag binnen is, nemen we contact met u op. Vervolgens bespreken we op basis van de uitslag of er behandeld moet worden, en welke behandeling het beste is voor uw huisdier, of dat er verder onderzoek nodig is.

Hoe reageert uw hond op bloedonderzoek?

De ene hond is de andere niet; waar de ene reageert op het spuitje, lijkt de ander het niet eens te voelen. U kent uw huisdier het beste en kunt misschien van te voren inschatten hoe uw hond zal reageren. Verwacht u dat hij of zij angstig zal zijn? Laat het ons van te voren weten, dan houden we daar rekening mee. Zo kunnen we in overleg meer tijd uittrekken voor de behandeling. Soms kan het ook nodig zijn om extra maatregelen te treffen, zoals het omdoen van een snuitje bij uw hond. De bloedafname wordt bovendien vaak uitgevoerd door twee personen, namelijk twee assistenten of door een dierenarts en een assistent. Als huisdiereigenaar hoeft u dus zelf niet actief iets te doen. Uw huisdier is in goede handen bij onze specialisten. 

Kosten bloedonderzoek hond

De kosten van een bloedonderzoek zijn afhankelijk van welke testen er worden uitgevoerd. Maar het is ook afhankelijk van waar het bloed wordt onderzocht; bij ons in de kliniek of in een groter laboratorium, omdat bepaalde tests alleen daar afgenomen kunnen worden.

Wilt u meer weten over een bloedonderzoek bij uw hond en de kosten? Neem dan contact op met AniCura.