Bestraling bij uw huisdier (radiotherapie)

Wanneer er bij uw hond of kat een kwaadaardige tumor is ontdekt, kan dit vaak goed behandeld worden met bestraling, ook wel radiotherapie genoemd. Dit wordt op dezelfde manier toegepast als bij mensen, alleen geeft het bij uw huisdier veel minder bijwerkingen. De kosten van bestraling voor uw hond of kat verschillen per behandeling.

Terneuzen +

Van Diemenstraat 83 4535 AR Terneuzen
Routebeschrijving 0115 - 61 96 28

Wanneer is bestraling nodig?

Voordat u in overleg met uw dierenarts besluit dat bestraling de beste optie voor uw huisdier is, is er al een kankeronderzoek bij uw hond of kat gedaan. Bestraling wordt meestal toegepast op een kwaadaardige tumor, die niet uitgezaaid is en op een specifieke plek zit.

Als genezing van de tumor op lange termijn niet mogelijk blijkt, wordt radiotherapie gebruikt om de kwaliteit van leven van uw huisdier te verbeteren.

Hoe werkt het?

Bij bestraling wordt er heel gericht een bundel onzichtbare straling naar de tumor gestuurd. Op de plek van de bestraling wordt het weefsel - en als het goed is dus ook de tumor - gedood. Bestraling werkt bij huisdieren hetzelfde als bij mensen. Uw hond of kat moet stilliggen op een operatietafel. Hiervoor is bij huisdieren een tijdelijke verdoving nodig, anders wil de hond of kat er nog wel eens vandoor gaan.

Behandelmethodes bestraling van uw dier

Er zijn verschillende behandelmethodes voor uw huisdier en is afhankelijk van het type tumor en het doel van de behandeling. Normaal gesproken wordt de bestraling in kleine doseringen toegediend, bijvoorbeeld: 16 behandelingen in vier weken.

Er zijn ook minder intensieve voorschriften. Dan gaat het vaak om zes behandelingen met radiotherapie. Voordat u kiest voor deze vorm van behandeling bespreekt uw dierenarts alle mogelijke scenario’s.

Lees ook: Chemotherapie bij uw hond of kat

Bijwerkingen en nazorg

Mensen hebben vaak veel last van de bijwerkingen van radiotherapie, huisdieren niet. Al hangt dat ook af op welk lichaamsdeel de bestralingen worden ingezet. Bijwerkingen als moeheid of misselijkheid komen nauwelijks tot niet voor bij huisdieren. En als ze er al zijn, komt dat meestal door de verdovingen (anesthesie) die de dieren hebben gekregen.

Roodheid als bijwerking van bestraling

Wel kan er aan het eind van de behandelingsperiode lichte roodheid of eczeem ontstaan op de plek waar de straling heeft plaatsgevonden. Dit verdwijnt meestal na twee tot drie weken (indien nodig met  behulp van andere medicatie). Heel soms vindt er haaruitval plaats. Dit groeit weer terug, maar kan wel een stuk lichter zijn dan eerst. Als uw dier in de mond wordt bestraald, dan kan het slijmvlies daar pijnlijk en rood worden. Ook dit verdwijnt op den duur.

Voor u als baasje is het belangrijk om likken of krabben van uw huisdier aan de bestraalde plek te voorkomen. Dit kan namelijk infecties veroorzaken. U kunt dit voorkomen door uw dier bijvoorbeeld een kap te laten dragen, of een medische romper.

Littekens en verzwakking van botten

Tot slot kan bestraling zorgen voor littekens en verzwakking van de botten. Bestraling pakt ook de goede en helende cellen aan. Om die reden wordt dit nooit gedaan als uw huisdier ook een operatie voor de tumor moet ondergaan. De wond heelt dan niet meer.

Effectiviteit

Enkele weken of maanden na de bestraling is pas duidelijk of de behandeling heeft geholpen. Dit is afhankelijk van hoe de bestraling heeft aangeslagen in combinatie met het stadium waarin de tumor zich bevond voordat er werd begonnen met de bestraling.

In sommige gevallen verdwijnt de tumor volledig. In andere gevallen wordt de tumor kleiner, of stabiliseert het, waardoor het leven van uw huisdier in ieder geval verlengd wordt. Het doel van de radiotherapie en de verwachtingen bespreekt uw dierenarts altijd met u voordat de bestraling begint.

Kosten bestraling hond of kat

De kosten van bestraling voor uw hond of kat verschillen per behandeling en zijn ook afhankelijk van de opnameduur.

Wilt u meer informatie over bestraling bij uw hond of kat en de kosten hiervan? Neem dan contact met ons op.

Terneuzen +

Van Diemenstraat 83 4535 AR Terneuzen
Routebeschrijving 0115 - 61 96 28