Loopt uw hond kreupel? Gescheurde kruisbanden en losse knieschijven (patellaluxatie) komen helaas vaak voor bij honden. De kans is dan ook groot dat het om een knieprobleem gaat. Wanneer u snel actie onderneemt, is behandelen vaak goed mogelijk. Bijvoorbeeld met een knieoperatie.

Terneuzen +

Van Diemenstraat 83 4535 AR Terneuzen
Zo vindt u ons 0115 - 61 96 28

Of uw hond een chirurgische ingreep nodig heeft en welke behandeling het beste is, beslist de dierenarts na onderzoek. En uiteraard in goed overleg met u. Daarbij wordt er rekening gehouden met de omvang van de hond, zijn algehele gezondheid en natuurlijk de beste kans op herstel.

Wanneer heeft uw hond een operatie aan de kruisbanden nodig?

De knie is bij honden een kwetsbaar gewricht. En vooral de voorste kruisbanden hebben het helaas zwaar te verduren. Een beschadiging of verscheuring van deze kruisband is dan ook een van de meest voorkomende ziektes. Want opmerkelijk genoeg is een voorste kruisbandprobleem bij honden een ziekte en geen blessure.

Misschien was u erbij toen uw hond zijn achterpoot verdraaide en vanaf dat moment hinkelde. Anders herkent u een probleem aan de kruisbanden direct aan kreupelheid of wanneer uw hond op de tenen gaat lopen.

Door de scheur in de kruisband wordt de knie instabiel. Niet alleen gaat uw hond mank lopen; de beschadiging leidt tot een ontsteking en op den duur zelfs tot artrose gerelateerde klachten. Ook andere onderdelen, zoals de meniscus, kunnen beschadigen, waardoor de knie nog pijnlijker wordt.

Behandeling

Er zijn gelukkig verschillende manieren om kapotte kruisbanden te herstellen en de knie weer pijnvrij te maken. Welke behandeling het meest geschikt is voor uw hond, hangt af van het ras, het gewicht, soms de leeftijd en in mindere mate  uw wens.

In eerste instantie is soms  rust en pijnstillers voldoende om weer (enige tijd) redelijk goed te kunnen lopen. Maar alleen als de knie nog stabiel is en sowieso als de meniscus niet beschadigd is geraakt. Zwaardere honden hebben altijd een operatie nodig. In overleg met de dierenarts kunt u kiezen voor:

-       Het vervangen (buiten het gewricht om) van de kapotte kruisband (een klassieke knieoperatie).

-       Of een behandeling waarbij de voorste kruisband overbodig wordt gemaakt. 

De vooruitzichten zijn gelukkig goed. Na een chirurgische behandeling functioneert de knie in 99 procent van de gevallen weer goed.

Uw hond heeft patellaluxatie: een losse knieschijf

Een losse knieschijf is een aandoening die vaak voorkomt bij honden, maar ook bij katten. De knieschijf zit los en schiet uit zijn groeve als de knie gebogen is. Dit veroorzaakt pijn, kraakbeenschade, uw hond gaat wisselend mank lopen (de knie schiet in en uit de groeve) en kan, als er niet wordt ingegrepen, last krijgen van slijtage (artrose).

Omdat deze afwijking vaak aangeboren is, ontstaat de kreupelheid vaak al op jonge leeftijd; nog voordat uw hond 2 jaar is. Het ene hondenras is er ook gevoeliger voor dan het andere.

Bij twijfel is het altijd goed om naar uw dierenarts te gaan. Met behulp van een onderzoek, verschillende bewegingen en eventueel een röntgenfoto zal de arts de ernst van de problemen vaststellen.

Behandeling

Er zijn meerdere mogelijkheden om uw hond weer op de been te krijgen. Zo kan de aanhechting van de knieband verplaatst worden. Of in uiterste situatie kan er worden gekozen voor een implantaat, die de groeve waar de knieschijf uitschiet kan vervangen. De dierenarts zal samen met u bespreken of er een chirurgische ingreep nodig is en welke optie de beste is voor uw hond.

Na de knieoperatie: herstel en revalidatie van uw hond

Bij iedere operatie kunnen er helaas complicaties optreden, zoals een infectie. Er mogen dus absoluut geen bacteriën in de wond komen. De chirurg gaat daarom heel steriel te werk. En ook na de ingreep is het heel belangrijk dat u voorkomt dat uw hond aan de wond gaat likken of bijten. Dit kan bijvoorbeeld door het dragen van een kraag. 

Om het risico op andere problemen met implantaten te voorkomen, moet uw hond absolute (hok)rust houden.

Revalideren is daarna de sleutel tot het succes van de operatie. In welke mate uw hond naar buiten mag (voor de hoognodige behoefte) en hoeveel beweging er is toegestaan, zal uw dierenarts met u bespreken. Wees vooral voorzichtig en volg de instructies goed op.

De voordelen en kosten van een knieoperatie bij honden

Knieproblemen verdwijnen eigenlijk nooit vanzelf. Met een tijdige behandeling kunt u meer ernstige gevolgen, zoals bijvoorbeeld artrose, voorkomen. Daartegenover staat dat er kosten verbonden zijn aan een operatie. Wat deze exact zijn, is afhankelijk van de behandeling die u samen met uw dierenarts kiest, de ernst van het probleem en het gewicht van uw hond. Neem voor meer informatie gerust contact met ons op.