Huidaandoeningen komen helaas bij katten van alle rassen en leeftijden voor en zijn vaak erg vervelend. Het is dan ook een van de meest voorkomende redenen voor kat-eigenaren om een bezoek aan de dierenarts te brengen.

Terneuzen +

Van Diemenstraat 83 4535 AR Terneuzen
Zo vindt u ons 0115 - 61 96 28

Hoe kunt u een huidprobleem herkennen?

Katten kunnen tijdens hun hele leven leven last krijgen van huidproblemen. Ook de vorm en mate kunnen fors verschillen. Veel voorkomende symptomen zijn:

Tip: wanneer u merkt dat uw kat sommige plekken overmatig likt en krabt, kan dat een teken zijn dat er meer aan de hand is.

Mogelijke oorzaken
Atopie is een veel voorkomende allergie bij katten. Uw kat is dan overgevoelig voor dingen in zijn leefomgeving, zoals huisstofmijt of boompollen.

Andere mogelijke oorzaken voor huidproblemen zijn:

Allergie voor kattenvoer
Ongeveer 15 procent van alle allergieën wordt veroorzaakt door voer. Als uw kat overgevoelig is voor de voeding, kunnen huidklachten in de vorm van jeuk en ontstekingen ontstaan. De hoeveelheid jeuk varieert van matig tot heftig.

Vermoedt de dierenarts een voedselallergie, dan kan uw kat een dieet krijgen. In enkele gevallen is onderzoek op de lange termijn nodig, volgt er een priktest of worden bloedmonsters afgenomen.

Let op: om te voorkomen dat uw kat chronische huidproblemen krijgt die steeds moeilijker te behandelen zijn, is onderzoek noodzakelijk. Wacht daarom niet te lang met een bezoek aan de dierenarts. Veel huidproblemen zijn namelijk goed te behandelen.

Uw kat heeft een huidprobleem: wat nu?

Huidproblemen zijn vaak complex. Wat staat u te wachten wanneer u met uw kat naar de dierenarts gaat?

Onderzoek
De dierenarts zal eerst een onderzoek starten:

De volgende stap is nagaan of er sprake is van bacteriën, parasieten of misschien een voedselallergie. Meestal wordt er bij uw kat een monster afgenomen met een huidafkrabsel, plakbandmonster en/of een monster uit de oren. Soms is er een bloedmonster of een weefselmonster nodig.

Welke behandeling krijgt uw kat?

Het type huidaandoening bepaalt de behandeling die uw kat nodig heeft. De dierenarts zal na het onderzoek een - voorlopige - diagnose stellen. Uit het onderzoek kan bijvoorbeeld blijken dat een allergie, schimmel of een hormonale ziekte heeft. Na het onderzoek kunnen we een behandelplan opstellen en u vertellen wat er verder nodig is: aanvullende onderzoeken, behandelingen of een herhaalbezoek.
 
Is volledige genezing niet mogelijk? Dan kunt u er met de juiste behandeling voor zorgen dat de symptomen onder controle gehouden worden. De kans dat de huidproblemen in de rest van zijn leven terugkomen wordt daarbij enorm verkleind. Bovendien vermindert u meteen het risico op nieuwe of andere infecties. Of erger: chronische problemen, die steeds moeilijker te behandelen zijn.

Het kan zijn dat u voor de behandelingen regelmatig met uw kat naar de dierenarts moet. Hou daar alvast rekening mee.

Nagelhoesjes voor katten
Wanneer uw kat overmatig krabt - voor of tijdens de behandeling - kunnen nagelhoesjes een goede oplossing zijn. Vraag ernaar bij uw dierenarts.

Oorproblemen en een mogelijke operatie

In de oren en de gehoorgang komen bij katten vaak problemen voor. In de meeste gevallen gaat het om een eenvoudige infectie, welke prima te behandelen is met oor-reiniging.
 
Soms blijkt er meer aan de hand: de gehoorgang van uw kat kan zo ontstoken zijn dat er een operatie nodig is. Er kunnen ook andere oorzaken zijn voor een terugkerende oorontsteking. Denk bijvoorbeeld aan een allergie of poliepen.
 
Wanneer uw kat met oorproblemen bij de dierenarts komt, zal deze de oren controleren. Indien nodig wordt er een monster afgenomen om bacteriële infecties te onderzoeken.

De kosten voor een behandeling

Welke kosten er komen kijken bij een behandeling, is van meerdere factoren afhankelijk. Bijvoorbeeld van de onderzoeken die uw kat nodig heeft, de behandelingen en eventuele medicatie. Neem gerust contact op, wij informeren u graag verder