Een echo bij dieren werkt, net als een echo bij mensen, met geluidsgolven. Deze gaan door het lichaam van uw huisdier en worden weerkaatst. Door die golven weer op te vangen, ontstaat een beeld op de monitor.

Terneuzen +

Van Diemenstraat 83 4535 AR Terneuzen
Zo vindt u ons 0115 - 61 96 28

Wanneer is een echo nodig bij uw huisdier?

Wanneer uw huisdier drachtig is, kan de dierenarts via een echo in de gaten houden hoe het gaat met de jonge dieren in de baarmoeder.

Ook vindt een echo plaats bij het vermoeden dat er iets niet in orde is met uw huisdier, bijvoorbeeld bij hartproblemen. Het is zelfs mogelijk om echt in de organen te kijken, bijvoorbeeld om te onderzoeken of er een steentje in de blaas zit of een blokkade in de darmen.

Het beoordelen van de echobeelden is soms niet makkelijk, vandaar dat ervaring met het maken van echo’s dan noodzakelijk is. De echografie is bij het stellen van sommige diagnoses eigenlijk niet te missen!

Hoe verloopt echografie bij dieren?

Als het nodig is dat uw huisdier nuchter is voor het onderzoek, dan geeft de dierenarts dit van tevoren aan. Voedsel in de maag of darmen kan namelijk het zicht belemmeren. Geef uw hond of kat daarom acht uur voor het maken van de echo geen eten.

Uw hond of kat mag wel drinken. Een volle blaas is zelfs aan te raden voor een buikonderzoek, dit kan dan als referentiepunt gebruikt worden.

Op de plek waar de dierenarts het onderzoek zal uitvoeren, wordt de vacht van uw huisdier geschoren. Dit groeit binnen een paar weken weer aan. Daarna wordt er een gel aangebracht en kan de dierenarts met de echokop op zoek naar de dingen die hij wil zien.

Na de behandeling wordt de gel weer van uw dier verwijderd. Maak u zich geen zorgen als uw dier daarna gaat likken aan de plek, de gel is op waterbasis.

Bij het maken van een echo komen er geen röntgenstralen aan te pas, u kunt er dus gewoon bij blijven als uw huisdier een echo krijgt. Een echografie wordt altijd uitgevoerd door een dierenarts, die u tijdens het onderzoek direct vertelt wat hij of zij ziet.

Tijdens het onderzoek vindt de dierenarts hopelijk waar hij of zij naar op zoek was. Dit kan betekenen dat u naar huis kunt, maar het kan ook zijn dat er nog een vervolgonderzoek nodig is.

Meestal houdt dit in dat er een stukje weefsel (een biopt) of een aantal cellen (een punctie) uit het dier wordt gehaald voor verder onderzoek. Hier hebben de meeste dieren geen last van; u kunt dit vergelijken met een prikje tijdens een bloedonderzoek. Een verdoving is dan ook bijna nooit nodig.

Echo bij een hond

Voor- en nadelen van een echo bij de dierenarts

Het voordeel van een echo is dat uw dierenarts een goed beeld kan vormen van wat er in uw dier gebeurt. Er komen geen schadelijke stralingen vrij en uw dier heeft geen pijn van de behandeling.

Het nadeel is dat er vaak een stukje vacht moet worden weggeschoren en dat uw dier soms in een houding moet liggen die het niet fijn vindt. Daarom is het prettig als u bij de echo aanwezig bent, zodat u uw dier kunt geruststellen en kunt vasthouden, waardoor de dierenarts zo goed en snel mogelijk kan werken.

Wat zijn de kosten van een echo bij uw hond of kat?

Dat hangt af van verschillende factoren. De kosten voor een drachtige kat zijn bijvoorbeeld anders dan die van een buikonderzoek voor uw hond.

Heeft u vragen over een echo voor uw huisdier? De medewerkers van AniCura kunnen u er alles over vertellen.