Heeft uw hond of kat last van (veel) tandsteen? Dan is het advies van de dierenarts om een gebitsreiniging uit te laten voeren. Zo voorkomt u bij uw hond of kat verdere schade aan de tand of andere vervelende gebitsproblemen.

Tilburg +

Koningsoordlaan 2 5056 DA Berkel-Enschot
Zo vindt u ons 013 - 540 02 15

Zo herkent u tandsteen bij uw hond of kat

Tandplak en tandsteen zijn te herkennen aan een bruingele aanslag op de tanden. Til de lip van uw hond of kat voorzichtig op om de tanden te bekijken. Soms bevindt het tandsteen zich alleen bij de achterste kiezen.Tandsteen kan ook ‘brokken’ vormen tussen de tanden. Met een gebitsreiniging kan uw dierenarts de tandplak gelukkig goed verwijderen.

Rood, bloedend of gezwollen tandvlees?

Ziet u rood, bloedend of gezwollen tandvlees? Dan wijst dat op een tandvleesontsteking of erger. In dat geval kunt u het beste direct de dierenarts raadplegen.

Lees ook: 'hoe herken ik gebitsproblemen bij mijn hond of kat'.

Wat houdt een gebitsreiniging bij mijn hond of kat in?

De behandeling bestaat meestal uit de volgende onderdelen:

1. Nuchter voor de narcose

Voor de gebitsreiniging moet uw hond of kat altijd onder narcose. Zo ligt uw dier stil en ervaart uw dier geen pijn. 

Het is belangrijk dat uw hond of kat voorafgaand aan de gebitsbehandeling en narcose nuchter is. Dat betekent acht uur van tevoren geen voeding meer, wel water.

2. Tube in de keel 

Tijdens de gebitsreiniging krijgt uw hond of kat een tube (buisje) in de keel. Deze tube voorkomt dat er tijdens de gebitsreiniging water of viezigheid in de longen loopt. 

De dierenarts heeft met de tube ook de mogelijkheid om tijdens de behandeling extra zuurstof of gasnarcose toe te dienen.

3. Verwijderen van tandsteen

Het gebit van uw hond of kat wordt tijdens de behandeling grondig schoongemaakt. Met een tandsteenkrabber worden de grove stukken verwijderd. Met een ultrasoon reinigingsapparaat worden de resterende stukken weggehaald.

Het ultrasoon reinigingsapparaat heeft een opzetstuk dat heel snel trilt, zodat het tandsteen loskomt.

4. Controleren van gebit

Nadat het gebit is gereinigd, controleert de dierenarts het gebit op mogelijke ontstekingen en schade.

De dierenarts bekijkt hiervoor met een pocketsonde de ruimte tussen de tanden en tandvlees. Bij een ongezond gebit kan er ruimte (pocket) zitten tot aan de wortel. Dit kan tot ernstige ontstekingen en schade leiden. 

5. Maken van dentale röntgenfoto's (als nodig)

Is er ruimte tussen de tand(en) en het tandvlees? Of vermoedt de arts schade? Mogelijk maakt uw dierenarts dan een röntgenfoto van de tanden (dentale röntgenfoto). 

Bij katten is het maken van dentale röntgenfoto’s altijd nodig. Daarmee komen veel verborgen problemen aan het licht. Katten kunnen last hebben van tandresorptie. Hierbij lost langzaam het glazuur op, en dat is zeer pijnlijk. 

Aan de hand van een dentale röntgenfoto kan de dierenarts bepalen of een tand of kies getrokken moet worden. 

Het trekken van een tand of kies bij hond of kat kan bijvoorbeeld nodig zijn als de wortelpunten ontstoken zijn of als er afbraak is van het kaakbot. Dit zijn vergevorderde en pijnlijk gebitsproblemen. 

In sommige gevallen kan de tand of kies tijdens de gebitsreiniging getrokken worden. In andere gevallen moet daar een nieuwe afspraak voor worden ingepland.

Met de foto's kan ook gezien worden of uw hond of kat een wortelkanaalbehandeling nodig heeft. 

Kosten gebitsreiniging hond of kat

De kosten van een gebitsreiniging hangen af van uw dier en de benodigde behandelingen. Neem voor de kosten contact op met de kliniek bij u in de buurt.

Twijfels of vragen?

Heeft u een vraag over gebitsreiniging bij uw hond of kat, of twijfelt u of een gebitsreiniging nodig is? Neem contact op met de kliniek bij u in de buurt

Tilburg +

Koningsoordlaan 2 5056 DA Berkel-Enschot
Zo vindt u ons 013 - 540 02 15