TTA operatie bij gescheurde voorste kruisband hond

TTA is één van de mogelijke operaties bij een gescheurde voorste kruisband bij de hond. Bij deze operatie wordt de krachtsverhouding in de knie gewijzigd door de aanhechting van de kniepees op het scheenbeen naar voren te plaatsen. Door deze aanpassing ontstaat er direct goede stabiliteit in de knie en wordt de voorste kruisband niet meer overbelast.

Tilburg +

Koningsoordlaan 2 5056 DA Berkel-Enschot
Routebeschrijving 013 - 540 02 15

TTA operatie bij hond

De operatieve behandeling van de gescheurde voorste kruisband is één van de meest uitgevoerde ingrepen door de deskundige orthopedische chirurgen van AniCura. Tibial Tuberosity Advancement (TTA) is één van de technieken die wij hierbij toepassen. Een andere methode is bijvoorbeeld Tibia Plateau Levelling Osteotomie (TPLO).

Uw dierenarts of specialist zal met u bespreken welke methode voor uw hond en situatie het beste is. Lees ook: kruisbandoperatie bij hond

In dit artikel leest u alles over de TTA methode.

TTA operatie bij hond: hoe werkt het?

TTA is een techniek waarbij de benige kam aan de voorzijde van het scheenbeen waar de kniepees aanhecht doorgezaagd en naar voren verplaatst wordt. Het verplaatste stuk bot wordt met behulp van een "kooi" van metaal ( titanium, roestvrij staal ) of oplosbare polylactaat en enkele schroeven vastgezet. Het ontstane botdefect zal in de loop van 2 maanden volgroeien met bot.

Omdat de kniepees naar voren is verplaatst, kan deze de voor-achterwaartse beweging in het kniegewricht opvangen.

De hond kan het been weer relatief snel gebruiken en verliest weinig bespiering. Ook de ontwikkeling van artrose door instabiliteit na een kruisbandletsel wordt hiermee voorkomen of gestopt.

Gelijktijdig correctie stand achterpoot corrigeren met TPLO

Een beperking van de TTA methode is dat de correctie van het scheenbeen slechts in 1 richting kan plaatsvinden. Hierdoor is het gelijktijdig corrigeren van de stand van de achterpoot niet mogelijk. O- of X-benen en naar binnen of naar buiten gedraaide onderpoten kunnen met de TPLO methode wel met één en dezelfde ingreep worden gecorrigeerd.

Herstel operatie

Het merendeel van de honden herstelt na een chirurgische behandeling van de voorste kruisband volledig en heeft een hele lage kans op complicaties. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de kans op complicaties bij een TTA iets hoger is dan bij bijvoorbeeld een TPLO operatie.

Uw AniCura dierenarts of specialist zal u adviseren over de beste methode voor uw hond. Hierbij geven we ook de mogelijke risico’s en de benodigde nazorg per methode aan. Zo helpen we u graag om een goede afweging te maken.

Lees meer over het herstel van uw hond na de operatie in: kruisbandoperatie hond.

Kosten TTA operatie hond

De kosten van de behandeling zijn onder andere afhankelijk van de individuele situatie. De orthopedisch chirurgen van AniCura adviseren en vertellen u graag meer over de kosten.

Brochure

Download hier onze brochure over de behandeling van een gescheurde voorste kruisband.

Tilburg +

Koningsoordlaan 2 5056 DA Berkel-Enschot
Routebeschrijving 013 - 540 02 15