De meest voorkomende reden van een heupoperatie bij een hond is de aandoening heupdysplasie. Het heupgewricht functioneert dan niet goed en uw hond heeft pijn.

Tilburg +

Koningsoordlaan 2 5056 DA Berkel-Enschot
Routebeschrijving 013 - 540 02 15

Andere redenen voor een heupoperatie zijn bijvoorbeeld een breuk in het bekken of heupgewricht en een heup die uit de kom is geraakt. Een heupoperatie is dan nodig om het heupgewricht weer goed te laten functioneren en zo de pijn bij uw hond weg te nemen.  

Hoe wordt heupdysplasie vastgesteld?

Heupdysplasie wordt vastgesteld door middel van lichamelijk en röntgenologisch onderzoek. Bij het lichamelijk onderzoek wordt gelet op de bewegingsmogelijkheden van de heupen en eventuele pijnreacties bij het onderzoek. 

Met röntgenfoto's kan de bouw van de heupgewrichten en de mate van artrose worden beoordeeld. Op basis van beide onderzoeken kan de orthopedisch chirurg bepalen wat de beste behandeling is.

Heupdysplasie komt ook bij katten steeds vaker voor. De behandelmogelijkheden zijn hetzelfde als bij de hond.

HD bij de jonge hond

Bij de jonge hond worden de pijnklachten veroorzaakt door het uit de kom schieten van de heupkoppen. De overrekking van het gewrichtskapsel is erg pijnlijk vergelijkbaar met het verstuiken van een enkel bij de mens.

Daarnaast kan bij jonge honden de Ortholani-test gedaan worden. Simpel gezegd: de dierenarts voelt of de heup makkelijk uit de kom is te duwen door een specifieke greep toe te passen. Een röntgenfoto zal het vermoeden van HD uiteindelijk bevestigen. 

Lees ook: HD-onderzoek hond

HD bij de oude hond

Bij oudere honden doet eigenlijk elke manier van beweging van de heup pijn, vanwege de artrose. 

 

Op deze afbeelding ziet u linksonder een normale heupkom onder een hoek van 45 graden. Bij honden met heupdysplasie staat de heupkom meestal onder een hoek van 12 tot 20 graden (rechts op de afbeelding). Hierdoor bedekt de heupkom de heupkop onvoldoende, wat als gevolg heeft dat de heupkop bij iedere belasting uit de heupkom schiet.

Laat uw jonge pup onderzoeken op HD

Een jonge hond die nog geen slijtage van de heup vertoont heeft de meeste kans op het voorkomen of herstellen van heupdysplasie. Het is dan ook verstandig om uw hond op een leeftijd van zo’n zes maanden te laten onderzoeken op aanleg voor heupdysplasie

Als uw pup klachten vertoont van de achterpoten is het belangrijk niet af te wachten en uw pup snel te laten onderzoeken door een deskundige dierenarts. Heupdysplasie leidt namelijk snel tot onherstelbare schade aan de heupgewrichten. 

PennHipp methode

De PennHip methode is een onderzoek waarbij de speling van het heupgewricht gemeten wordt. Dit is al mogelijk vanaf de leeftijd van 16 weken.

Dit onderzoek bepaalt de losheid van de heupgewrichten en is vooral bedoeld voor fokdieren en niet zozeer voor dieren met klachten van heupdysplasie.

Een jonge hond die nog geen slijtage van de heup vertoont heeft de meeste kans op het voorkomen of herstellen van heupdysplasie. Het is dan ook verstandig om uw hond op een leeftijd van zo’n zes maanden te laten onderzoeken op aanleg voor heupdysplasie. 

Hoeveel pijn heeft uw hond eigenlijk? 

Voor een eigenaar is het vaak moeilijk te zien hoeveel pijn en last uw hond heeft van een klacht. Bij heupklachten is dit vaak meer dan de eigenaar vermoedt of kan zien. Honden zijn namelijk meesters in het verbergen van pijn. 

Zeker als de heupklachten links en rechts hetzelfde zijn, is het vaak moeilijk te zien hoeveel last uw hond hiervan heeft. Laat uw hond bij klachten aan de achterpoten daarom altijd nakijken om zo onnodige pijn te voorkomen of te verhelpen.  

Heupoperaties bij de hond

Als uit het lichamelijk en röntgenologisch onderzoek door de orthopedisch dierenarts blijkt dat uw hond heupdysplasie heeft is dit schrikken maar zeker niet het einde van de wereld. Gelukkig  is er tegenwoordig heel veel mogelijk om de heupfunctie te herstellen of verdere ontwikkeling van heupdysplasie tegen te gaan.  

Onze orthopedisch chirurgen adviseren u graag welke behandeling bij de situatie van uw hond past en wetenschappelijk bewezen de beste resultaten geeft.

Symphysiodese | JSD

De relatief kleine chirurgische ingreep Symphysiodese beïnvloed de groei van het bekken, waardoor de heupen van uw pup zich alsnog normaal kunnen ontwikkelen.  

Het heupgewricht verbindt het dijbeen (waar de heupkop aan vast zit) met het bekken (waar de heupkom zich bevindt). Symphysiodese schakelt de groei van de bekkenbodem deels uit. Het bekken ‘kantelt’ daardoor alsnog in de juiste positie en sluit zich goed om de heupkoppen. 

Deze ingreep is alleen zinvol bij honden van grote rassen jonger dan 16 weken.

Bekkenkanteling hond | DPO

Bij een bekkenkanteling wordt de heupkom in de ideale stand gebracht. Bij deze operatie wordt het schaambeen en darmbeen doorgezaagd maar blijft het zitbeen intact. Vervolgens wordt de heupkom gedraaid en vastgezet met een botplaat en schroeven. 

Deze plaat en schroeven zijn zo stevig en betrouwbaar dat deze ingreep aan beide kanten gelijktijdig kan worden uitgevoerd als dat nodig is. 

De heupkom valt nu weer mooi over de heupkop heen zodat de heupkop niet meer uit de heupkom beweegt bij belasting. Het herstel van het bot duurt zo’n zeven weken.

 

Bekkenkanteling |DPO: model (links) en röntgenfoto (rechts)

Voor welke hond is deze behandeling geschikt?

Deze behandeling is geschikt voor honden waarbij: 

In AniCura Dierenziekenhuis Tilburg hanteren we voor een bekkenkanteling de methode Double Pelvic Osteotomy (DPO): een tweevoudige bekkenosteotomie.

Voordelen van een tweevoudige bekkenosteotomie

Eigenlijk doorstaan alle honden de ingreep zonder problemen. 

De eerste twee weken na de operatie heeft uw hond wel flink wat aandacht van u nodig. Daarnaast is het noodzakelijk om overbelasting gedurende zeven weken te voorkomen. Dit betekent dat u uw hond beperkt uitlaat, en dit alleen aan een korte lijn.

Verwijdering van Heupkop, hals en gewrichtskapsel 

Als er sprake is van een ernstige misvorming van het heupgewricht, vaak het geval bij ernstige artrose, wordt uw hond flink beperkt in beweging en heeft uw hond veel pijn. In veel van deze gevallen kan het verwijderen van heupkop en hals met gewrichtskapsel en botnieuwvorming de pijnklachten wegnemen. Ook de heupfunctie wordt dan weer zo goed als mogelijk hersteld.  

Voor welke hond is deze operatie geschikt?

In het algemeen is deze operatie vooral succesvol bij actieve slanke honden. Vaak wordt aangegeven dat deze ingreep maar tot zo'n 25 kg doeltreffend is. Wetenschappelijk onderzoek en ook onze grote ervaring met deze ingreep laat zien dat dit niet altijd het geval is. De orthopedisch chirurg kan voor u goed inschatten bij welke dieren een goed resultaat verwacht mag worden van deze ingreep.

Hoe kan de achterpoot na de verwijdering weer functioneren?

Deze vraag krijgen we vaak van diereigenaren. Na de ingreep zit de achterpoot nog steeds met spieren verbonden aan het bekken. Net zoals dit bij de voorpoot het geval is, waar geen heup zit. 

Na de operatie ontwikkelt zich bij de achterpoot een prima functionerend ‘schijngewricht’. Ook de pijn is weg doordat het verwijderde gewrichtskapsel, waarin veel pijnzenuwen zitten, niet meer tussen de bekken en het dijbeen kan komen. 

De revalidatie na deze operatie is op spieropbouw gericht en duurt gebruikelijk zo’n drie maanden. De ze spieropbouw wordt bereikt door in toenemende mate te wandelen of te draven aan de lijn. Ook zwemmen / aquatherapie kan hierbij succesvol zijn. 

Gedurende de eerste drie maanden krijgt uw hond pijnstillers om dit revalidatieproces comfortabeler te maken.

Heupprothese

Heeft uw hond zoveel slijtage in het heupgewricht dat geen van bovenstaande behandelingen of medicatie de pijn meer kan wegnemen? Dan is een heupprothese een succesvolle methode om uw hond weer kwaliteit van leven te geven. 

De cupless heupprothese gaat gebruikelijk een hondenleven lang mee. Er is dus geen reden om deze ingreep bij een indicatie uit te stellen, zoals dat bij mensen soms het geval is. De minimale leeftijd bij de hond voor het plaatsen van een cupless heupprothese is 10 maanden. 

Revalidatie na operatie heup 

De ingreep is geslaagd! Nu het herstel en revalidatie. Het herstel is minstens zo belangrijk om het gewenste resultaat te bereiken. U krijgt na de operatie uitgebreide instructies mee van uw orthopedisch dierenarts voor een succesvolle revalidatie. De revalidatie bestaat uit pijnbestrijding, een rustperiode, goede voeding en als het kan ook fysiotherapie voor uw hond.

Kosten heupoperatie hond

De behandelmogelijkheden van heupdysplasie zijn uiteenlopend. Wilt u meer weten over de mogelijke heupoperaties of over de kosten die hieraan verbonden zijn? Neem dan contact op met de AniCura-kliniek bij u in de buurt.

Onze orthopedische experts adviseren u graag over een passende behandeling voor uw hond. 

Brochure

Download hier onze brochure over Heupdysplasie/ DPO

 

Tilburg +

Koningsoordlaan 2 5056 DA Berkel-Enschot
Routebeschrijving 013 - 540 02 15