Uw hond moet onder narcose, wat houdt dat in?

Anesthesie (narcose) houdt in dat uw hond door middel van medicijnen vóór een operatie of onderzoek verdoofd wordt. In combinatie met pijnmedicatie zorgt anesthesie ervoor dat uw hond niets merkt van de operatie en zich achteraf ook niks herinnert van de operatie.

Oldenzaal +

Graveneslaan 1 7576 BE Oldenzaal
Zo vindt u ons 0541 - 533 220

Voor de anesthesie wordt toegediend, vindt een algemeen onderzoek plaats. Inclusief de controle van hart en longen. Soms vindt dit onderzoek plaats in combinatie met bloedonderzoek, een röntgenfoto of echografie om het risico van een operatie in te schatten. Op basis hiervan wordt de narcose aangepast. Factoren die hierbij meespelen zijn ras, leeftijd, gewicht en de algemene conditie van uw hond.

Zijn er bijwerkingen of complicaties bij narcose voor uw hond?

Anesthesie brengt altijd een zeker risico met zich mee. Dat zorgt bij u als baasje voor extra spanning. Misschien stelt het u gerust om te weten dat de risico's aanzienlijk kleiner zijn dan vroeger. Bij een jonge, gezonde hond is het risico op complicaties tijdens narcose zelfs zeer klein. Bij oudere, zieke honden zijn de risico’s iets groter, zowel van de narcose als de operatie.

De narcosemiddelen hebben verschillende bijwerkingen. Het middel kan bijvoorbeeld invloed hebben op de bloeddruk of ademhaling. Een uitgebreid onderzoek voorafgaand aan de operatie moet de risico's en mogelijke bijwerkingen van de narcose zo veel mogelijk beperken. Uw hond krijgt altijd een narcosemiddel toegediend dat precies passend is.

Hoe verloopt de narcose van uw hond?

Uw hond moet nuchter zijn op de dag van de operatie. Voor de ingreep plaatsvindt, inhaleert uw hond het verdovende medicijn, krijgt dit via een infuus rechtstreeks in een bloedvat in een poot, of met een injectie in een spier.

Een combinatie van deze methoden komt ook vaak voor. Via het infuus kan ook medicatie na de operatie worden toegediend. Uw hond is ongeveer een half uur na het toedienen van de pre-anesthesie klaar voor de operatie.

Een assistent houdt, samen met de dierenarts, uw hond tijdens de operatie nauwlettend in de gaten. Bewakingsapparatuur meet de ademhaling, de hartslag, de bloeddruk en de lichaamstemperatuur tijdens de narcose. De lichaamstemperatuur wordt met behulp van onder meer warmtematten stabiel gehouden.

Nazorg en herstel van narcose bij uw hond

Zodra uw hond bijkomt, verwijdert de dierenarts de beademingsbuis en wordt hij of zij naar de uitslaapkamer gebracht.

Het ontwaken gebeurt in een rustige, warme omgeving met gedempt licht. Hier wordt de algemene toestand, de hartslag, de ademhaling en de lichaamstemperatuur voortdurend gecontroleerd. De dierenarts schat in wanneer uw hond weer naar huis kan na de operatie. Het narcosemiddel kan namelijk na het ontwaken nog doorwerken.

Of uw hond nog dezelfde dag naar huis kan of enkele dagen moet blijven, hangt af van het type operatie en anesthesie.  

Wat zijn de kosten van narcose bij uw hond?

De kosten van narcose hangen af van verschillende factoren, zoals de leeftijd, conditie en het gewicht van uw huisdier. Een oude hond met hartproblemen heeft een andere narcose nodig dan een jonge hond die komt voor een castratie.

Met hulp van een vooronderzoek wordt bepaald welke narcose uw hond nodig heeft.

Wilt u meer weten over de kosten van anesthesie bij uw hond? Neem dan contact op met de medewerkers van AniCura bij een dierenkliniek in de buurt. Zij kunnen u alles vertellen over een behandeling of operatie onder narcose.