kat buiten

Coronavirus bij honden, katten en andere huisdieren

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de verspreiding van een nieuw coronavirus tot een internationale gezondheidscrisis verklaard. Het virus is een nieuw type coronavirus genaamd COVID-19. Het is afkomstig uit de stad Wuhan in de provincie Hubei. Er zijn geen aanwijzingen dat het coronavirus dat we nu in de uitbraak zien - COVID-19 - huisdieren kan infecteren.

Laatst bijgewerkt op 27 maart 2020

Wat u als huisdiereigenaar moet weten over het Coronavirus en honden, katten en andere huisdieren

Het humane Coronavirus (COVID-19) is volop in het nieuws. Sommige nieuwsberichten zijn gebaseerd op feiten, terwijl andere berichten meer speculerend zijn. Wij hebben niet alle antwoorden, maar als huisdiereigenaar, of iemand die veel contact heeft met huisdieren, zijn dit de dingen die u moet weten:

Er zijn geen aanwijzingen dat huisdieren een rol spelen in de verspreiding van het virus.

We volgen deze situatie op de voet en worden door interne en externe experts geholpen om de beste begeleiding en adviezen te bieden aan onze medewerkers en huisdiereigenaren.

Veelgestelde vragen over COVID-19 en huisdieren

We hebben hier voor u de meest voorkomende vragen verzameld.

Is er een risico dat honden en katten het COVID-19 coronavirus kunnen verspreiden?

Gebaseerd op de informatie die we nu hebben en wat we weten over andere varianten van coronavirussen:

Onderzoeken en testen zijn nog aan de gang en er is nog veel wat we niet weten. Daarom is het belangrijk om steeds de laatste informatie van de gezondheidsinstanties te volgen. U vindt deze laatste informatie bijvoorbeeld bij deze betrouwbare bronnen:

Klopt het dat een kat in België besmet is met het nieuwe Coronavirus?

Ja, op 27 maart is bekend geworden dat een kat positief getest is op het nieuwe Coronavirus. De eigenaar van de kat had het virus ook. Het RIVM geeft bij het bericht eveneens aan dat de kans dat een huisdier een ander dier of mens besmet verwaarloosbaar klein is.

Hoe zit het met de honden uit Hong Kong?

Volgens de Hong Kong's afdeling Agricultuur, visserij en conservatie (AFCD), zijn de honden van mensen met het Coronavirus getest op COVID-19. Recente onderzoeksrapporten van een eerder zwak positief geteste hond vertellen dat de SARS-CoV-2 infectie (het virus dat humane COVID-19 veroorzaakt) bij honden kan voorkomen. Vanwege de zwak positieve resultaten en de afwezigheid van symptomen, is het onwaarschijnlijk dat de hond een overdrachtsrisico had op andere dieren of mensen.

Kunnen huisdieren SARS-CoV-2 (COVID-19) krijgen, en betekenen de laatste rapporten uit Hong Kong dat huisdieren een groter risico vormen dan eerder werd gedacht?

Het vinden van antilichamen in het bloed van de hond geeft aan dat het een immuunreactie op het virus had en bevestigt daarom een ​​infectie. De hond ontwikkelde echter geen symptomen die duiden op de ziekte van COVID-19. Het belangrijkste was dat er geen levend virus bij de hond werd gevonden, en het resultaat was slechts zwak positief.  Hierdoor was het onwaarschijnlijk dat de hond een risico zou vormen om het virus op mensen of andere dieren over te dragen. 

Waarom blijft informatie over COVID-19 veranderen?

COVID-19 is een nieuw opkomende ziekte en de situatie verandert nog steeds. We leren elke dag meer over de ziekte COVID-19 en het SARS-CoV-2-virus.

Kan ik het coronavirus oplopen als iemand die besmet is met het coronavirus mijn huisdier aait en ik vervolgens zelf weer mijn dier aai? 

Els Broens, veterinair microbioloog verbonden aan de Universiteit Utrecht zegt hierover: ‘Het is misschien hetzelfde als wanneer je dezelfde deurklink aanraakt als iemand die corona heeft. Dus wellicht is het handig om te proberen te voorkomen dat andere mensen met jouw hond in contact komen. Nog steeds gaan we ervan uit dat honden en katten geen rol spelen in de verspreiding, maar de kans is nooit nul.

Hoe kan ik mijn hond of kat beschermen tegen het COVID-19 virus?

We houden de volgende voorzorgsmaatregelen aan:

Moet mijn huisdier een masker dragen?

Nee. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat gezichtsmaskers huisdieren beschermen tegen infectieziekten of luchtverontreinigende stoffen. Maskers kunnen uw huisdieren daarbij onnodig ongemak geven, of angstig maken.

Moet ik mijn huisdier laten testen op COVID-19?

Huisdieren op COVID-19 testen is op dit moment ongewenst. Op dit moment is er geen bewijs dat honden en katten een bron van de COVID-19 infectie kunnen zijn voor mensen of andere dieren.

Mensen in quarantaine moeten wegblijven bij kinderen, partners en huisdieren. Dit wordt door de World Health Organization geadviseerd om te voorkomen dat het virus mogelijk per ongeluk wordt overgebracht.  

Als huisdieren het virus op hun vacht kunnen krijgen, moet ik mijn dier dan desinfecteren?

Alhoewel u een deurknop of aanrechtblad goed kan desinfecteren met desinfectiedoekjes zijn middelen als alcohol en bleek schadelijk voor uw huisdier. Doe dit dus niet en vermijd onnodig contact met dieren die niet van u zijn en voorkom dat iemand anders uw dier aait.

Wat moet ik doen als mijn huisdier zich niet lekker voelt of griepachtige verschijnselen heeft?

Als uw huisdier tekenen van ziekte vertoont, zoals hoesten, niezen of lusteloosheid, bel dan onmiddellijk uw dierenarts en houd uw dier binnen om eventuele verdere verspreiding te voorkomen.

Ziekteverschijnselen bij honden en katten komen meestal voort uit verschillende gebruikelijke virale en bacteriële infecties (kennelhoest, hondengriep, enz.). Deze ziektes hebben niets te maken met coronavirussen en zijn ook niet overdraagbaar op mensen.

Wat als ik me niet goed voel, onlangs een risicogebied heb bezocht en/of in quarantaine ben vanwege mogelijke blootstelling aan het COVID-19-virus, maar mijn huisdier nog steeds medische hulp nodig heeft?

Als u griepachtige symptomen ervaart of in quarantaine bent vanwege mogelijke blootstelling aan het coronavirus, blijf dan thuis en bel uw arts voor advies over de volgende stappen.

Als uw huisdier niet onmiddellijke een dierenarts nodig heeft, houd uw dier dan thuis en vermijd contact met andere mensen en dieren. We helpen u graag met het opnieuw plannen van afspraken voor uw huisdier als u weer gezond bent.

Als uw huisdier dringend moet worden gezien vanwege een levensbedreigende situatie of ziekte:

Kan geproduceerd voedsel voor huisdieren het COVID-19-virus dragen?

Het is hoogst onwaarschijnlijk dat droog of ingeblikt voedsel voor huisdieren een potentiële bron is voor virale ziektes.

 

Bronnen:
World Organization for Animal Health (OIE)
WSAVA - Global Veterinary Community 

RIVM