Cynthia van Doesum

Dierenartsassistente

Interessegebieden: Fystiotherapie / bewegingstherapie

Ik ben Cynthia van Doesum en werk sinds 2011 hier in AniCura Dierenkliniek De Leyens als afgestudeerd dierenartsassistente. Ik heb me vooral toegelegd op fysiotherapie bij huisdieren en houd me dus erg veel bezig met het bewegingsapparaat bij huisdieren.

Sinds 10 jaar ben ik gediplomeerd sportmasseur voor dieren. In 2019 ben ik gestart met de opleiding Musculoskeletale echografie (MSK-echografie) voor mensen en dieren. Ik focus me ook op artrose gerelateerde klachten, orthopedische revalidatie en het geven van oefen- en bewegingstherapie aan dieren.

Eigen bedrijf

Daarnaast heb ik een eigen bedrijf heb als revalidatietherapeut voor dieren en volg ik regelmatig (minimaal 5x per jaar) nog extra cursussen over orthopedie, eerste hulp, oefentherapie, artrose en alle interessante onderwerpen die op mijn pad komen en raakvlakken hebben met revalidatie.

Van tandarts tot gastvrouw

Binnen de kliniek bied ik bewegingstherapie aan voor dieren met een aandoening of klachten aan gewrichten, pezen of spieren. Ik heb altijd al een liefde gehad voor geneeskunde, mijn familie werkt namelijk in de humane geneeskunde. Toch heeft de diergeneeskunde altijd mijn voorkeur gehad.

Wat zo leuk is aan het werk in een dierenkliniek: het is zo’n breed beroep. Op het ene moment ben je een tandarts, dan weer een operatieassistent en vervolgens ben je weer een gastvrouw die een bange hond op zijn gemak probeert te stellen. En natuurlijk bestaat er geen betere motivatie dan het leven van een dier beter maken, al dan niet redden.

Ik doe ook veel gebitsreinigingen. Erg leuk om te doen, maar ik heb mij hier nooit door middel van bijscholingen officieel in verdiept. Ik heb veel ervaring met dieren die normaal niet behandelbaar zijn. Ik vind dat elk dier recht heeft op medische zorg en er is altijd een weg om dit mogelijk te maken. Vooral erg veel ervaring heeft ervoor gezorgd dat ik mijzelf hierin kon ontwikkelen.

4 katten, 3 paarden, 2 honden

Sterke hondenrassen zoals pitbulls en staffords behoren tot mijn favoriet. Thuis heb ik twee honden: een tamaskan en een pitbull. Ook lopen er 4 katten rond en heb ik 3 paarden.

Een kat van mij heeft last van plaatselijke epilepsie, maar dit hebben we gelukkig goed onder controle. Mijn oudere pitbull heeft een slechte rug en volgt regelmatig haar oefentherapie om haar rug sterk te houden.

Oh ja, ik ben de vrouw van Willem van Doesum, hij werkt ook als dierenarts bij ons in de kliniek.