Vroeger was het heel normaal om honden en katten jaarlijks te enten met een complete cocktail. Bij de dierenarts werd uw huisdier snel even nagekeken en binnen de kortste keren liep u met een goed gevoel naar buiten. Uw huisdier ging namelijk weer een gezond jaar tegemoet.

Zoetermeer

Brechtzijde 5 2725 NR Zoetermeer
Zo vindt u ons 079 - 346 02 14

Titeren bij honden en katten

Tegenwoordig is titeren bij honden en katten mogelijk. Hiermee wordt de juiste cocktail samengesteld met de juiste ingrediënten.

Van kop tot staart onderzoekt de dierenarts uw huisdier, zodat hij de vaccinatie krijgt die hij nodig heeft.

Wat is titeren?

Titeren bij honden en katten betekent vaccineren op maat. Door een bloedonderzoek kijkt de dierenarts of uw huisdier nog voldoende beschermd is tegen bepaalde ziektes.

Dit doet hij door te kijken naar de aanwezigheid van antilichamen in het bloed. Zijn deze er nog genoeg, dan is de vaccinatie helemaal niet nodig.

Is het aantal antilichamen in het bloed laag, dan wordt de vaccinatie met de juiste hoeveelheid samengesteld voor uw hond of kat.

Titeren bij honden 

Voor uw hond “de grote cocktail” krijgt (vaccinatie tegen Parvo, Hondenziekte en HCC), kan de dierenarts eerst een bloedonderzoek doen.

Er wordt gekeken naar de hoeveelheid afweerstoffen die er tegen de ziektes zijn.

Zijn dit er genoeg, dan hoeft uw hond of kat dit jaar deze vaccinatie niet. Als het aantal afweerstoffen laag is, dan heeft uw huisdier de vaccinatie wel nodig.

Als de dierenarts zeker weet dat uw hond in zijn eerste levensjaar volledig is ingeënt volgens de richtlijnen, dan kunt u het volgende bloedonderzoek drie jaar uitstellen.

Wanneer uw hond langer dan zes jaar niet is gevaccineerd of hij in zijn eerste levensjaar niet correct gevaccineerd, is er jaarlijks een bloedonderzoek nodig om te zien wat de hoeveelheid antistoffen in het bloed is.

Titeren bij katten

Door middel van titeren bij katten onderzoekt de dierenarts de bescherming tegen Kattenziekte (Panleukopenie).

Dit vaccin geeft drie jaar lang bescherming tegen kattenziekte.

Wanneer uw kat langer dan drie jaar geleden is gevaccineerd, dan kunt u ervoor kiezen om het bloed te laten onderzoeken (uw kat laten titeren).  

Wat betekent het in de praktijk?

1. u ontvangt een oproep voor vaccinatie van uw hond of kat als deze langer dan een jaar niet is nagekeken door de dierenarts;
2. u maakt een afspraak voor gezondheidscontrole met eventueel een vaccinatie;
 
Als u kiest voor het titeren: 
3. u komt bij de dierenarts en uw dier wordt grondig nagekeken, de honden krijgen L4 (ziekte van Weil oftewel Leptospirose) vaccinatie, eventueel een Rabiës- en Kennelhoest vaccinatie;
4. tijdens het consult wordt er een kleine hoeveelheid bloed afgenomen;
5. later in de week ontvangt u telefonisch of per email de uitslag van het bloedonderzoek en het vervolgadvies.

Zijn er voldoende afweerstoffen tegen de drie ziektes, dan is uw hond minimaal een jaar beschermd en bespreekt de dierenarts met u wanneer het bloedonderzoek weer gedaan kan worden.

Zijn één of meerdere afweerstoffen te laag? Dan maakt de dierenarts een afspraak om uw hond te laten vaccineren, zodat hij weer drie jaar goed beschermd is tegen deze drie ziektes.

Als uw kat onvoldoende beschermd is tegen kattenziekte, maken wij een afspraak met u voor de vaccinatie tegen kattenziekte.

Als uw kat al langer dan drie jaar niet is gevaccineerd tegen niesziekte, zal hij ook gevaccineerd moeten worden tegen niesziekte.

Kiest u ervoor om niet te titeren? Dan wordt uw dier grondig nagekeken, en gevaccineerd volgens een standaardschema.  

Advies over titeren bij honden en katten

Titeren met Vaccicheck - een veelgebruikte methode van titeren - blijkt uit onderzoek betrouwbaar om te voorspellen of uw dier voor het komende jaar beschermd is.

Ook zijn vaccinaties via het standaardschema veilig, daarom is de keuze persoonlijk.

Zoetermeer

Brechtzijde 5 2725 NR Zoetermeer
Zo vindt u ons 079 - 346 02 14