Angst voor vuurwerk hond en kat

Vuurwerkangst bij honden en katten: wat te doen?

Het einde van 2019 is alweer in zicht. Een spannende tijd als uw huisdier bang is voor vuurwerk. Er zijn verschillende mogelijkheden om de angst voor uw dier te verlichten, zoals gedragstherapie of medicatie.

We hebben de mogelijkheden voor u op een rijtje gezet:

Vuurwerkangst bij honden en katten

Veel huisdieren ervaren angst bij vuurwerk. Er zijn meerdere mogelijkheden om deze angst te verminderen of zelfs weg te nemen. U kunt er zelf al veel aan doen om de jaarwisseling voor uw huisdier gemakkelijker te maken. Dit begint met een goede voorbereiding:

Deze tips zullen echter niet in alle gevallen toereikend zijn. Wat is er nog meer mogelijk om de angst voor vuurwerk verder te verminderen?

Gedragstherapie bij vuurwerkangst

Voor een structurele en veilige lange termijn aanpak van vuurwerkangst is het belangrijk om minimaal drie maanden te trainen op geluiden met speciaal hiervoor ontworpen cd’s. Eventueel in combinatie met een ondersteunend middel of supplement. In veel gevallen is hierbij de begeleiding van een gedragsdeskundige aan te raden.

Voedingssupplementen

Er zijn verschillende ondersteunende middelen en voedingssuplementen verkrijgbaar. Bijvoorbeeld de Adaptil of Feliway verdamper, Zylkène, Telizen, Royal Canin Calm Diet, Puur Tranquil, etc. Deze middelen lijken in de praktijk bij milde angsten redelijke effecten te boeken.

Angstremmers

Sileo voor acute stressmomenten

Voor acute stressmomenten is Sileo een geschikt middel. Dit is een angstremmend en rustgevend middel. De werkzame stof van Sileo wordt in veel hogere doseringen voor sedatie en narcose gebruikt.

In de lage dosering van Sileo zal het alleen de angst en opwinding verminderen. Sileo is een gel die met een spuit op het slijmvlies van de wangzak achterin de bek aangebracht moet worden. De werking van Sileo begint vanaf een kwartier na het toedienen. Het toedienen moet erg secuur gebeuren. Op www.sileodog.com staat hier een instructievideo over, ons dringend advies is deze van te voren te bekijken.

Pexion

Pexion is een middel dat oorspronkelijk op de markt is gebracht voor honden met epilepsie. De werkzame stof in Pexion heeft echter ook een sterk angstremmende, niet sederende, werking. Pexion is inmiddels ook officieel geregistreerd als medicijn tegen vuurwerkangst. Ons advies is om zeker twee dagen van te voren te beginnen met het toedienen van Pexion. Pexion moet twee keer per dag, in tabletvorm, toegediend worden. De dosering is afhankelijk van het gewicht van uw dier.

Clomicalm

Clomicalm is een geschikt middel om gedurende een langere periode te gebruiken, bij voorkeur in combinatie met gedragstherapie. Clomicalm vermindert het angstgevoel en verbetert daarmee het welzijn van het dier én maakt het dier ontvankelijker voor training. Clomicalm werkt op dezelfde manier als antidepressiva voor mensen. De effecten van Clomicalm zijn na ongeveer vier tot zes weken te verwachten, na acht weken is het effect optimaal.

Er kunnen redenen zijn dat Sileo en Pexion niet geschikt zijn voor uw huisdier. In dat geval kunnen we bij acute angst Multipam of Alprazolam voorschijven. Multipam heeft diazepam als werkzame stof en zorgt voor kalmering bij angst en opwinding. Alprazolam is een benzodiazepine en werkt angstremmend, geheugendempend en heeft een kalmerende en versuffende werking. Dit middel is alleen bedoeld voor kortstondig gebruik (enkele dagen) in verband met nier- en leverbelasting op langere termijn. Het werkt vaak het beste als er twee of drie dagen voor de jaarwisseling mee gestart wordt.

U kunt uiteraard ook altijd contact met ons opnemen om de mogelijkheden met ons te bespreken.

De informatie nog even rustig nalezen? Naar de vuurwerk angst informatiebrief.