Eikenprocessierups

Veel overlast door de eikenprocessierups

Momenteel zorgt de eikenprocessierups voor veel overlast. Wist u dat honden hier ook veel last van kunnen hebben? 

Dat de eikenprocessierups voor veel overlast bij mensen kan zorgen, is inmiddels algemeen bekend. Ook (met name) honden kunnen hier echter veel last van hebben. De haartjes van de rups kunnen op allerlei manieren op een hond terecht komen. Bijvoorbeeld door de lucht, bij het spelen onder een besmette boom, bij het oppakken van dingen van de grond, etc.

Vanwege de warmte zoeken de rupsen momenteel laag bij de grond verkoeling, dus het kan zelfs voorkomen dat een hond per ongeluk enthousiast in een eikenprocessierups hapt met alle vervelende gevolgen van dien.

Wanneer honden in aanraking komen met (de haartjes van) eikenprocessierupsen kunnen ze last krijgen van traanogen, gezwollen lippen, een dikke en rode tong, hoesten, misselijkheid, braken en sloomheid.

Bij acute klachten aan de lippen of tong moet er direct contact opgenomen worden met een dierenarts.

Als u denkt dat uw hond een irritatie reactie heeft, kunt u de betreffende plek het beste direct met warm water afspoelen. Wanneer er plekken ontstaan waar de hond aan gaat krabben, dan kunt hier tape op plakken en die er vanaf trekken. Op deze manier worden de brandhaartjes verwijderd. Het belangrijkste advies is echter om bij twijfel of zorgen contact met een dierenarts op te nemen!