Bulldog kortsnuitige hond

Aandacht voor uw kortsnuitige ras

Deze fantastische en enthousiaste hondenrassen hebben helaas vaak te maken met specifieke gezondheidsklachten door hun bouw en soms wat overmoedige karakter.

Onze artsen hebben veel ervaring met het behandelen en opereren van kortsnuitige honden, zoals de Engelse en Franse Bulldog en de Mopshond. Wij overleggen ook met internationale specialisten op dit gebied. Het is dan ook niet voor niets dat men ons in de hele Benelux hiervoor weet te vinden en fokkers ons regelmatig om advies vragen!

Veel voorkomende aandoeningen bij kortsnuitige honden

De meest voorkomende aandoeningen bij kortsnuitige honden, alsook uitzonderlijke, liggen binnen ons expertise gebied.

Meer weten? Ga naar: 

Aandoeningen kortsnuitige honden

Een betere gezondheid van kortsnuitige hondenrassen

Als dierenkliniek met expertise in kortsnuitige rassen proberen wij mee te bouwen aan een betere gezondheid van deze bijzondere huisdieren. Dit doen wij onder andere door samen met de fokkers van deze rassen te zoeken naar ouderdieren die qua gezondheid de toets der kritiek kunnen doorstaan. 

Daarnaast houden wij lezingen voor fokkers en rasverenigingen, schrijven we artikelen voor vaktijdschriften en geven we fokkers kritisch adviezen.

Franse Bulldog keuring

Om fokkers zo goed mogelijk bij te staan in het gezond fokken van honden hebben wij een keuring ontwikkeld die inzicht geeft in de individuele gezondheid van het fokdier ten op zichte van het ras. U kunt de keuring hier downloaden om mee te nemen en een afspraak maken bij onze kliniek om de keuring te laten uitvoeren. 

Historie van de Bulldog

De Engelse Bulldog werd vroeger gebruikt voor stierenvechten (13e tot 18e eeuw). Dit verklaart de bouw en het onverschrokken karakter van de hond. Een lage bouw, zwaargebouwde voorkant en lichte achterkant, zodat de stier de hond niet op de horens kon nemen en niet makkelijk los kon schudden. Langere achterbenen voor sprongkracht en een korte neus en sterke kaken, zodat de hond kon blijven ademen als hij aan de stier hing. 

Deze eigenschappen worden tot op de dag van vandaag verder doorgevoerd, met als gevolg helaas de bekende specifieke klachten.

Hoe de Franse Bulldog is ontstaan is niet helemaal duidelijk. Wel is er een verwantschap met de Engelse Bulldog, omdat ze door Engelse arbeiders als Toy Bulldogs meegenomen zijn naar Frankrijk.