De PennHip methode is een manier om de heupen van honden te controleren. Dit is de beste en meest volledige heupscreening om een heupdysplasie (HD) vast te stellen.

Sleeuwijk +

Loevestein 2 4254 EH Sleeuwijk
Zo vindt u ons 0183 - 30 17 08

Het idee erachter is dat de aandoening niet pas wordt vastgesteld wanneer een hond al HD heeft, maar dat op veel jongere leeftijd onderzocht wordt of de hond te veel speling in zijn heupgewricht heeft, wat kan leiden tot HD. De test kan al worden uitgevoerd bij puppy’s van 16 weken oud.

Wat houdt de PennHip test in?

De afkorting PennHip staat voor Pennsylvania Hip Improvement Program. Zoals de naam al doet vermoeden, is deze methode ontstaan in de Verenigde Staten, op Pennsylvania University. De PennHip test werkt door middel van een serie aan röntgenfoto’s.

Ook wordt er een distractor gebruikt om te testen hoeveel speling er is tussen de heupen. Daarbij geldt: hoe meer speling, hoe meer risico op HD. De PennHip methode kan alleen worden uitgevoerd door daarvoor gecertificeerde dierenartsen.

Wanneer wordt de PennHip methode uitgevoerd?


In principe is het bij iedere pup slim om te laten vastleggen of er sprake is van een heupgewricht met te veel speling. Sommige rassen hebben daar meer kans op dan andere.

Informeer bij de dierenarts of het verstandig is om de PennHip methode op uw pup te laten uitvoeren, en neem de stamboom van uw hond mee naar de afspraak. Dit kan al bij een pup van 16 weken. Adviseert uw dierenarts inderdaad de PennHip methode, doe dit dan zo vroeg mogelijk, zodat uw hond in alle gevallen de beste zorg kan krijgen.

Zo verloopt de PennHip test bij uw hond

Om de test zo aangenaam mogelijk te laten verlopen voor uw hond, wordt hij onder narcose gebracht. Dat betekent dat uw hond 12 uur voor de test niet mag eten.

Tijdens de test worden er 3 röntgenfoto’s gemaakt: een distractiefoto (met de heupen zo ver mogelijk uit elkaar), een compressiefoto (met de heupen juist zo ver mogelijk in de kom geduwd) en een foto van de normale stand van de heupen. Deze drie foto’s worden vervolgens ter beoordelingen opgestuurd naar de Verenigde Staten, waarna u via uw dierenarts de uitslag krijgt.

Uw hond mag meteen na de test weer wakker worden. Hoe lang dit duurt, is afhankelijk van hoeveel narcosemiddel er is gebruikt. Is uw hond helemaal wakker, dan mag hij mee naar huis.

Wat als uw hond aanleg voor HD heeft?

Als de uitslag aangeeft dat uw hond een kans op HD heeft, dan kunnen we met een speciale methode HD voorkomen of sterk verminderen.

Bij puppies tussen de 16 en 18 weken, kunnen we de ontwikkeling en groei van het bekken beïnvloeden, waardoor de aansluiting tussen de heupkop en heupkom weer goed komt. Deze operatie (JPS) is voor uw puppy nauwelijks belastend. Op zo’n jonge leeftijd is vaak nog geen slijtage ontstaan. Door deze ingreep wordt heupdysplasie dus eigenlijk niet genezen, maar wel voorkomen.

De voor- en nadelen van de PennHip methode

U wilt gewrichtspijnen bij uw hond te allen tijde vermijden. De PennHip test is op dit moment een goede manier om dit voor elkaar te krijgen. Eventuele heupproblemen worden daarmee zo vroeg ontdekt dat er nog veel aan gedaan kan worden.

De PennHip methode is veel betrouwbaarder dan andere onderzoeksmethodes, zoals enkele röntgenfoto’s omdat er 3 verschillende foto’s worden gemaakt, van 3 verschillende heupstanden.

Een nadeel is dat uw hond onder narcose moet voor de test, dit brengt altijd een klein risico met zich mee. Dit weegt absoluut niet op tegen de voordelen van de test.

Wat zijn de kosten van de PennHip test?

Hoeveel u betaalt voor de PennHip test bij uw hond, hangt af van verschillende factoren, zoals welke narcose wordt gebruikt. AniCura kan u precies vertellen wat uw kosten zijn.