De nagels van konijnen blijven in de natuur netjes kort door graven en wroeten. In een hok slijten de nagels meestal niet snel genoeg. In dat geval hebben de nagels van uw konijn regelmatig een knipbeurt nodig. Dit kunt u zelf doen, of u kunt hiervoor naar de dierenarts.

Sleeuwijk +

Loevestein 2 4254 EH Sleeuwijk
Zo vindt u ons 0183 - 30 17 08

Hoe vaak moeten de nagels van een konijn geknipt worden?

Wanneer uw konijn veel tijd in een hok of binnen doorbrengt, moeten de nagels over het algemeen eens in de 2 tot 3 maanden geknipt worden. Doet u dit niet, dan kunnen de nagels een last worden voor het beestje. Een konijn met te lange nagels kan namelijk niet goed meer lopen. Daarnaast kunnen de nagels ingroeien of kunnen er andere problemen ontstaan, zoals pijnlijke zweren. Dit is erg vervelend voor het konijn. Maar gelukkig kunt u dit makkelijk voorkomen door de nagels regelmatig te (laten) knippen.

De nagels van uw konijn zelf knippen

Veel dieren, zoals honden en katten, vinden het prima dat er iemand aan hun nagels zit. Konijnen daarentegen zullen proberen te vluchten. Wilt u zelf aan de slag? Zorg dan voor een speciale nagelschaar voor konijnen. Voor grotere konijnen zijn er grotere nagelscharen verkrijgbaar.

Tips voor wanneer u zelf de nagels van het konijn gaat knippen:

Heeft uw konijn lichte nagels? Dan is het ‘leven’ goed te herkennen aan een roze streepje.

Het knippen doet geen pijn, zolang er niet in het leven wordt geknipt. Tip: houd de haargrens aan als veilige rand.

Donkere nagels
Heeft uw konijn donkere nagels? Schijn dan met een zaklamp van achteren door de nagel en het ‘leven’ zal als een soort schaduw te zien zijn. Het is wel een stuk lastiger te zien, dus laat de nagels bij twijfel bij de dierenarts knippen.

Tip: oefen bij het knippen van donkere nagels eerst voorzichtig wat druk uit met het nagelschaartje voordat u daadwerkelijk de nagel afknipt. Als het konijn hier erg op reageert, kan het zijn dat u de nagel te kort wilt afknippen.

Te ver geknipt?
Per ongeluk toch te ver geknipt? Stop het bloeden dan met een gaasje of doop de teen in wat talkpoeder. Wanneer het bloeden niet snel vanzelf stopt of als u twijfelt, neem dan contact op met uw dierenarts.

Met uw konijn naar de dierenarts

Vindt u het lastig in te schatten wanneer en tot hoever de nagels bijgeknipt moeten worden? Of lukt het niet, omdat uw konijn bijvoorbeeld steeds de pootjes wegtrekt?
 
Wij helpen u graag bij het regelmatig knippen of geven advies aan eigenaren die willen leren hoe het moet.

Wat zijn de kosten om de nagels van uw konijn te laten knippen?

De exacte kosten voor het laten knippen van de konijnennagels kunnen verschillen. Neem voor meer informatie gerust contact met ons op.