Gebroken pootje kat: wat te doen bij een botbreuk

Ook al zijn we soms jaloers op de reflexen van onze katten, ook zij kunnen gewond raken. Het klopt dat katten bijna altijd op hun pootjes terecht komen, maar deze kunnen ze daarbij weldegelijk breken!

Sleeuwijk +

Loevestein 2 4254 EH Sleeuwijk
Zo vindt u ons 0183 - 30 17 08

Botbreuken bij katten

Katten die veel buiten komen, lopen daarnaast het risico om aangereden te worden. Dit gebeurt helaas regelmatig. Ook kan een nare val, vanaf het balkon of uit een boom bijvoorbeeld, vervelende gevolgen hebben, zoals een gebroken pootje.

Andere veel voorkomende breuken zijn een bekkenbreuk en een gebroken staart. Aangezien katten graag op zichzelf zijn, was u er misschien niet eens bij toen het misging. Toch is het belangrijk om snel in actie te komen als het om een botbreuk gaat.

Bij AniCura krijgt uw kat de juiste behandeling.

Lees ook: Botbreuken bij honden

Symptomen van een gebroken poot bij uw kat

Waarschijnlijk ziet u snel of er iets aan de hand is met uw kat. Als de kat ineens niet meer op een pootje wil staan, kan deze gebroken zijn.

Het is natuurlijk nog duidelijker als de poot in een onnatuurlijke houding staat of het bot zelfs door de huid heen steekt. Soms is een breuk minder makkelijk te herkennen. Katten zijn meesters in het verhullen van pijn en ongemak.

Als u denkt een gebroken poot bij uw kat te herkennen, ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts. Beweeg de kat zo weinig mogelijk.

De dierenarts zal beoordelen of het inderdaad om een botbreuk gaat en kijkt ook naar de inwendige organen. Als uw kat bijvoorbeeld een klaplong of kapotte blaas heeft opgelopen, moet die eerst behandeld worden.

Kan een gebroken bot vanzelf genezen?

Heel soms kan een botbreuk bij uw kat vanzelf genezen met rust. Wanneer er voor een behandeling met rust wordt gekozen is de reden hiervoor bijna altijd financieel.

De kans op herstel is met rust echter zeer klein en de kans op complicaties is groot. Hierdoor moet er vaak alsnog geopereerd of zelfs geamputeerd worden.

In de meeste gevallen is het dus verstandig om te opereren. Dat geeft de beste kans op volledige genezing.

Behandeling van een botbreuk bij een kat

Het is belangrijk om eerst in kaart te brengen wat er aan de hand is bij uw kat. In eerste instantie zal uw dierenarts de kat onderzoeken en daarna röntgenfoto’s maken als hij of zij een botbreuk vermoedt.

Afhankelijk van de breuk kiest uw dierenarts samen met u de beste behandeling. Een botbreuk in de schedel kan soms niet goed gezien worden op een röntgenfoto en dan is een CT-scan een optie.

Operatie 

Over het algemeen wordt een botbreuk behandeld door de botdelen door middel van een operatie op de juiste manier vast te zetten. Hier zijn veel verschillende technieken voor en vaak wordt er gewerkt met stalen platen, schroeven, pennen en draden.

Dit soort materialen moeten bij mensen vaak weer verwijderd worden omdat we veel ouder worden dan dieren. Bij katten kunnen de materialen vaak blijven zitten.

Spalkverband

Een behandeling met een (gipsen) spalkverband is ook een mogelijkheid, maar alleen bij het onderbeen of de voet van uw kat.

De kans dat de breuk niet goed herstelt is namelijk een stuk groter, waardoor u misschien alsnog andere opties moet overwegen, zoals alsnog opereren en zelfs het amputeren van de poot. 

Herstel en nazorg van een botbreuk bij uw kat

Na de behandeling van de botbreuk van uw kat begint de nazorg. Dit betekent dat uw kat minstens zes weken hokrust nodig heeft om het bot te laten genezen.

Pas na die rustperiode kan het bot weer vrij belast worden. Wij begrijpen dat dit voor zowel uw huisdier  als voor u vervelend kan zijn.

Uw dierenarts geeft u daarom graag tips en advies om hiermee om te gaan.

Kosten van een botbreuk behandeling of operatie

Als de dierenarts een botbreuk constateert, zal hij de opties met u bespreken.

Natuurlijk is elke situatie anders. Elke botbreuk vraagt om een eigen behandeling met de daarbij behorende kosten, zoals de duur van de operatie, de kosten van de gebruikte materialen en de materialen die gebruikt worden.

Wilt u meer weten over de kosten bij een botbreuk? De medewerkers van AniCura kunnen u verder helpen. 

Sleeuwijk +

Loevestein 2 4254 EH Sleeuwijk
Zo vindt u ons 0183 - 30 17 08