Uw hond laten steriliseren, wat houdt dit in?

Honden worden in Nederland onvruchtbaar gemaakt door de inwendige voortplantingsorganen geheel of gedeeltelijk te verwijderen. Dit heet officieel castratie, bij een teefje én bij een reu, maar in de volksmond wordt bij het teefje ook de term sterilisatie gebruikt.

Santpoort-Noord

Hagelingerweg 181 2071 CD Santpoort-Noord
Zo vindt u ons 023 - 538 28 18

Lees ook: Sterilisatie kat

Sterilisatie hond

Honden worden in Nederland onvruchtbaar gemaakt door de inwendige voortplantingsorganen helemaal of gedeeltelijk te verwijderen.

Officieel heet dit castratie, bij een teefje én bij een reu, maar in de volksmond wordt bij het teefje ook de term sterilisatie gebruikt. In dat geval betekent steriliseren dus het verwijderen van de eierstokken. 

Waarom hond laten steriliseren?

Soms twijfelen mensen over het laten steriliseren van hun hond. Toch kan sterilisatie het leven van uw hond, en dus ook van u, zo veel prettiger maken.

Sterilisatie voorkomt ten eerste dat uw hond pups krijgt. Ook al bent u zelf nog zo voorzichtig, wanneer een reu zijn kans ziet, is het lastig om hem tegen te houden.

Het is vaak heel moeilijk om de twee honden dan nog van elkaar te scheiden. Ook kan dit ernstige verwondingen opleveren voor zowel teef als reu.

Ten tweede verkleint deze ingreep het risico op baarmoeder-gerelateerde ziektes en, als de sterilisatie voor de tweede loopsheid plaatsvindt, op de vorming van borstkanker.

Ook geneest sterilisatie uw hond gedeeltelijk of volledig van diabetes, omdat de oorzaak van die ziekte hormonaal kan zijn.

Wanneer hond laten steriliseren?

Wanneer sterilisatie het beste kan worden uitgevoerd, verschilt per ras en is afhankelijk van risico’s als incontinentie die na sterilisatie kunnen optreden.

Wel wordt geadviseerd om de sterilisatie voor de tweede loopsheid te laten uitvoeren.

Ook kan het steriliseren het beste plaatsvinden als uw hond niet loops is, want de doorbloeding in de eierstokken en baarmoeder is in die periode laag, waardoor de kans op complicaties het kleinst is.

Tenzij uw hond een baarmoederontsteking heeft. In zo’n geval dient uw hond zo snel mogelijk een baarmoederoperatie krijgen, ook als uw hond loops is. Gebeurt dit niet, dan kunnen nierfalen bij uw dier optreden waaraan uw hond kan komen te overlijden.

Neem contact op met uw dierenarts om te bespreken wat het beste is voor uw hond.

Behandeling sterilisatie hond

Voor de operatie moet uw hond in elk geval nuchter zijn. Dit verkleint de kans op complicaties bij het steriliseren.

Vóór de ingreep brengen wij uw hond onder narcose en krijgt ze via een infuus pijnstilling.

De wond wordt zowel inwendig als uitwendig gehecht. De hechtingen aan de binnenkant lossen vanzelf op, na 10 à 12 dagen worden de uitwendige hechtingen verwijderd.

Tenzij er ook op die plek is gekozen voor oplosbare hechtingen.

Er zijn verschillende sterilisatiemethoden: de klassieke sterilisatie, de endoscopische en de laparoscopische sterilisatie. Bij de eerste methode worden beide eierstokken verwijderd via een minimale snee in de buik.

Bij de endoscopische sterilisatie (sterilisatie door middel van een kijkoperatie) worden de beide eierstokken verwijderd maar blijft de baarmoeder in principe zitten.

Op termijn verschrompelt deze vrijwel volledig. Deze ingreep wordt uitgevoerd vanaf een leeftijd van zes maanden.

Bij een laparoscopische sterilisatie van uw hond maakt de opererend dierenarts drie kleine gaatjes om de eierstokken in de buikholte te kunnen dichtbranden.

Op deze manier wordt er niet te veel aan de banden van de eierstokken getrokken, wat minder pijn veroorzaakt.

Voordelen laparascopische sterilisatie bij honden

Bij de laparoscopische sterilisatie opereren we niet met onze handen in de buik, maar met behulp van een camera.

Via kleine openingen worden de eierstokken verwijderd. De laparoscopische sterilisatie heeft een aantal voordelen ten opzichte van de conventionele methode:

Nazorg en herstel na sterilisatie hond

Hoewel sterilisatie onder narcose gebeurt, is het een eenvoudige ingreep. U kunt er vanuit gaan dat u uw hond op dezelfde dag mee naar huis mag nemen.

Zorg thuis voor een fijne plek, en laat uw hond zo min mogelijk bewegen.

Uw hond kan na de ingreep gewoon eten. Om te voorkomen dat uw hond aan de wond gaat zitten, is een kraag of medische romper aan te raden.

Laat uw hond deze kraag dragen zolang de hechtingen er nog in zitten. Let er wel op dat uw hond met een kraag nergens achter blijft haken en controleer regelmatig of de romper goed op zijn plek zit.

Wij adviseren u in de herstelperiode goed naar de wond te kijken. Vertrouwt u het niet, ga dan naar de dierenarts voor controle.

Wanneer u voor een laparoscopische operatie hebt gekozen, zal het herstel een stuk sneller gaan.

De kans op wondirritatie is zelfs kleiner, doordat er drie kleine losse gaatjes worden gemaakt in plaats van één grotere.

Dit kan voor een betere genezing van de wondjes zorgen, waardoor uw hond snel weer haar normale leven kan leiden. 

Wat zijn de voordelen en nadelen van sterilisatie van uw teef?

Hoewel exacte cijfers ontbreken over de voordelen van sterilisatie, blijkt uit de praktijk dat ongeveer een kwart van alle niet-gesteriliseerde teefjes een baarmoederontsteking krijgt.

Daarbij geldt: hoe ouder de teef, hoe meer risico ze loopt. Een baarmoederontsteking kan dodelijk zijn als het niet op tijd wordt ontdekt.

Bij een gesteriliseerde teef is baarmoederontsteking uitgesloten. Ook de kans op melkkliertumoren neemt aanzienlijk af, als een teef vóór de eerste loopsheid wordt gesteriliseerd.

De eerste loopsheid vindt bij kleine honden plaats als ze tussen zes maanden en 12 maanden oud zijn, bij grote honden op een leeftijd van 12 tot 18 maanden.

Bij gesteriliseerde teefjes komt na de operatie soms incontinentie voor en ze kunnen dikker worden.

Dit kunt u voorkomen door uw hond na de ingreep minder eten te geven en te kiezen voor voer speciaal voor gesteriliseerde honden. Ook over de nadelen van sterilisatie zijn geen harde cijfers bekend.

Natuurlijk is een operatie nooit zonder risico’s, maar bij sterilisatie zijn de risico’s minimaal. Er zijn ook geen of weinig gedragsveranderingen merkbaar.

De meest voorkomende verandering is dat uw hond levendiger wordt. Daarnaast kan een teef wat dominanter gedrag vertonen als ze uit een nest komt met meerdere reuen, maar een sterilisatie is geen garantie daarvoor.

Kosten van sterilisatie hond

Een hond kan op verschillende manieren gesteriliseerd worden. Per methode geldt een ander kostenplaatje. Zo is een laparoscopische operatie duurder dan een gewone sterilisatie. Ook het gewicht van uw hond speelt een rol bij de kosten.

Wilt u meer weten over de sterilisatie van uw hond?

De medewerkers van AniCura kunnen u adviseren over de behandeling die het beste bij uw huisdier past en de kosten daarvan.