Heupdysplasie is een erfelijke afwijking in het heupgewricht van honden die afhankelijk van de ernst in meer of mindere mate artrose veroorzaakt. De PennHip methode is een betrouwbare methode om de de aanleg voor een heupdysplasie (HD) bij uw hond vast te stellen. Met de methode wordt de zogenaamde losheid van de heupgewrichten gemeten.

Eersel +

Hint 16B 5521 AH Eersel
Zo vindt u ons 0497 - 51 80 00

Op dit moment is er nog geen betrouwbare DNA-onderzoeksmethode beschikbaar voor heupdysplasie bij de hond.

Met behulp van de PennHip methode kan de fokwaarde van een individuele hond met betrekking tot heupdysplasie bepaald worden. Dit is voor fokkers belangrijke informatie om te bepalen of het verstandig is met een bepaald dier te fokken en welke combinatie van dieren daarvoor het beste gebruikt kan worden. 

De Raad van Beheer in Nederland accepteert vooralsnog alleen de beoordeling afgegeven door de WK Hirshfeld Stichting van zogenaamde officiële HD röntgenfoto's.

Lees meer over heupdysplasie bij honden. 

PennHip methode

Met de PennHip methode kan al op jongere leeftijd onderzocht worden of uw hond te veel speling in zijn heupgewricht heeft, wat kan leiden tot HD. De test kan worden uitgevoerd bij puppy’s vanaf 16 weken oud.

Wordt er bij uw hond aanleg voor HD vastgesteld? Dan kan met de juiste behandeling HD bij uw hond voorkomen of sterk verminderd worden.

Alleen door gecertificeerde dierenartsen

De PennHip methode kan alleen worden uitgevoerd door daarvoor gecertificeerde dierenartsen. Bij AniCura is veel kennis over en ervaring met deze methode. 

De voordelen van de PennHip methode

Uit uitgebreid wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de PennHip methode betrouwbaarder is dan andere onderzoeksmethodes.

Het onderzoek kan al vanaf 16 weken leeftijd worden uitgevoerd. Eventuele heupproblemen worden daarmee zo vroeg ontdekt dat er nog veel aan gedaan kan worden.

Bovendien draagt deze methode bij aan het sneller bestrijden van heupdysplasie in de fokkerij.

Een nadeel is dat uw hond onder narcose moet voor de test, dit brengt altijd een klein risico met zich mee. Dit weegt absoluut niet op tegen de voordelen van de test.

Wat houdt de PennHip methode in?

De afkorting PennHip staat voor Pennsylvania Hip Improvement Program. Zoals de naam al doet vermoeden, is deze methode ontstaan in de Verenigde Staten, op Pennsylvania University. De PennHip test werkt door middel van een serie aan röntgenfoto’s.

Ook wordt er een distractor gebruikt om te testen hoeveel bewegingsvrijheid of speling de heupkop heeft binnen de heupkom.

Daarbij geldt: hoe meer speling, hoe groter de kans op artrosevorming door heupdysplasie.

Wanneer wordt de PennHip methode uitgevoerd?

In principe is het bij iedere pup slim om te laten vastleggen of er sprake is van een heupgewricht met te veel speling. Sommige rassen, met name grotere rassen, hebben daar meer kans op dan anderen.

Informeer bij de dierenarts of het verstandig is om de PennHip methode bij uw pup te laten uitvoeren, en neem de stamboom van uw hond mee naar de afspraak.

Adviseert uw dierenarts inderdaad de PennHip methode, doe dit dan zo vroeg mogelijk, zodat uw hond in alle gevallen de beste zorg kan krijgen.

Zo verloopt de PennHip test bij uw hond

Om de test zo aangenaam mogelijk te laten verlopen voor uw hond, en een betrouwbare meting mogelijk te maken, wordt het onderzoek altijd onder narcose uitgevoerd. De narcose is een voorwaarde die verplicht is gesteld door de PennHip organisatie. Dat betekent ook dat uw hond vanaf vier uur voor het onderzoek niet mag hebben gegeten.

Tijdens de test worden er drie röntgenfoto’s gemaakt:

  1. een foto met gestrekte dijbenen
  2. een ontspannen foto, met de heupen licht gebogen (zie foto 1)
  3. een distractie foto, met de heupen licht gebogen (zie foto 2)

Foto 1: ontspannen heupen

Foto 2: distractie foto

Het maken van een distractie foto bij de hond

Voor de distractie foto wordt ter hoogte van de heupen een distractie apparaat tussen beide benen van uw hond gehouden. Dit apparaat bestaat uit twee perspex stangen (van kunststof) omgeven door zacht schuimrubber.

Tijdens het maken van de opname drukt de PennHip-gecertificeerde dierenarts de beide achterbenen van de hond naar elkaar toe met de kracht van amper ½ kilo: dit wordt distractie genoemd. De heupkoppen verplaatsen zich door deze distractie naar buiten uit de kom (zie foto 2).

Een deskundige PennHip-gecertificeerde dierenarts zal nooit een (te) grote distractiekracht gebruiken. Het gebruik van te veel of te weinig distractiekracht is zichtbaar op de röntgenfoto's. In beide gevallen worden de foto’s afgekeurd.

Na het maken van de röntgenfoto’s

Zijn alle foto’s gemaakt? De foto’s worden dan ter beoordeling opgestuurd naar de Verenigde Staten, waarna u via uw dierenarts de uitslag krijgt.

Uitslag in distractie-index (DI)

De röntgenfoto's worden ingestuurd naar het PennHip instituut waar de distractie-index (DI) wordt bepaald. Deze index geeft in een getal aan in welke mate de heupkop zich door distractie naar buiten verplaatst.

De waarde wordt vervolgens vergeleken met de waardes van andere honden van hetzelfde ras.

Een hond waarbij de heupkop (zeer) los in de kom ligt, heeft een grote kans om op latere leeftijd HD te ontwikkelen. Ligt de heupkop zeer strak in de heupkom, dan zal zich een normale heup ontwikkelen.
De uitslag van het onderzoek bestaat uit een rapport waarop de distractie-index per heup wordt vermeldt. Ook staat in het rapport de plaats van de distractie-index ten opzichte van de overige rasgenoten in het bestand van PennHip.

Wat als uw hond aanleg voor HD heeft?

De dierenarts zal met u uitvoerig adviseren over de beste aanpak voor uw hond. In sommige gevallen volstaat een voedings- en bewegingsadvies. In andere gevallen is een operatie de beste behandeling. Het doel is altijd een pijnvrije functie van de heupen met zo min mogelijke bewegingsbeperking.

Wat zijn de kosten van de PennHip test?

Hoeveel u betaalt voor de PennHip test bij uw hond, hangt af van verschillende factoren, zoals welke narcose wordt gebruikt.

PennHip foto’s worden altijd onder narcose gemaakt zodat invloed van spierspanning kan worden uitgeschakeld.

Omdat het om een serie van foto’s gaat, is de kostprijs van het onderzoek hoger dan de ‘standaard’ HD-foto. De standaard HD-foto geeft alleen veel minder tot geen ‘waar voor uw geld’.

Uw AniCura kliniek kan u precies vertellen wat de kosten in uw geval zullen zijn.

Advies van een expert?

Bij AniCura werken dierenartsen die gecertificeerd zijn om het PennHip onderzoek uit te voeren. Heeft u een vraag over het onderzoek, of wilt u een afspraak maken? Neem contact met ons op.