Kunstmatige inseminatie bij honden: wanneer kiest u er voor, hoe werkt het, wat kost het en wat is eigenlijk intra-uteriene of transcervicale inseminatie?

Eersel +

Hint 16B 5521 AH Eersel
Routebeschrijving 0497 - 51 80 00

Kunstmatige inseminatie bij honden 

Een nest pups fokken is een vak apart. Helemaal als de dekking niet op de natuurlijke manier gebeurt, maar via kunstmatige inseminatie.

Het bepalen van het juiste tijdstip voor de inseminatie is daarbij van groot belang. Maar ook de manier van insemineren heeft invloed op de slagingskansen.

De experts van AniCura helpen u graag tijdens het traject. Vanzelfsprekend staat de gezondheid van de honden daarbij voorop.

Wanneer kiest u voor kunstmatige inseminatie bij uw hond?

Er zijn meerdere redenen om te kiezen voor kunstmatige inseminatie.

Allereerst kan er een fysieke aanleiding zijn: natuurlijke dekking lukt niet bij uw teef of er zijn eerder problemen geweest tijdens de dracht van uw hond. Denk aan een abortus.

Daarnaast kan er een logistieke reden zijn om voor kunstmatige inseminatie te kiezen: de beoogde reu is simpelweg niet beschikbaar, bijvoorbeeld omdat het dier in het buitenland is. 

Hoe werkt kunstmatige inseminatie bij honden?

Voordat de daadwerkelijke kunstmatige inseminatie kan plaatsvinden, wordt de teef grondig onderzocht.

De eerste stap is een gynaecologisch onderzoek, om zeker te weten dat de teef gezond is en geschikt is voor inseminatie. Onderdeel hiervan is een vaginoscopie. Deze geeft de eerste indicatie van hoe ver de teef in haar loopsheid is.

Daarna volgt een hormoonanalyse, waarbij onder andere gekeken wordt naar de waarde van het hormoon progesteron. Op die manier kunnen de fertiliteits-experts definitief het ideale tijdstip voor de inseminatie vaststellen.

De hormoonbepaling gebeurt in het laboratorium met behulp van de Immulite. Dit geavanceerde apparaat kan via bloedonderzoek bepalen in welke fase van de cyclus uw teef zich bevindt.

Omdat het apparaat volledig geautomatiseerd en computergestuurd is, zijn de resultaten zeer nauwkeurig en betrouwbaar. Bovendien is het een snelle methode: een hormoonbepaling duurt nog geen uur. 

Wat is intra-uteriene of transcervicale inseminatie?

Als het ideale tijdstip voor inseminatie is bepaald, wordt geregeld dat het sperma op het juiste moment beschikbaar is. Dit komt gekoeld (‘vers’) of ingevroren binnen in de kliniek en is drie tot vijf dagen ‘houdbaar’.

Vooral ingevroren sperma is kwalitatief iets minder goed dan sperma bij een natuurlijke dekking. Om dit kwaliteitsverschil te compenseren, beschikken we over een methode om het sperma voorbij de baarmoedermond te brengen, tot in de baarmoeder. Dit verhoogt de slagingskansen.

Deze methode wordt intra-uteriene inseminatie of transcervicale inseminatie genoemd. De teef hoeft voor de inseminatie niet verdoofd te worden.

Met behulp van een scoop, een instrument met een camera, wordt de baarmoedermond in beeld gebracht. Het inbrengen van het sperma gebeurt via een flexibele katheter die het sperma tot tegen de eierstokken brengt.

Hierna wordt gedurende tien tot vijftien minuten de dekking nagebootst, waarbij door manuele prikkeling de vaginale contracties kunstmatig worden opgewekt.

In deze video ziet u hoe het sperma in de baarmoeder wordt gebracht via intra-uteriene inseminatie.

Wat gebeurt er als de teef geïnsemineerd is? 

Omdat er veel aandacht wordt besteed aan het bepalen van het ideale tijdstip voor inseminatie, is het slagingspercentage hoog.

Toch bestaat er altijd de mogelijkheid dat het teefje niet bevrucht wordt. Dan kan in overleg de procedure herhaald worden.

Uiteraard kunt u ook tijdens en na de dracht van de teef bij ons terecht voor begeleiding en advies. 

Wat zijn voor- en nadelen van kunstmatige inseminatie?

Meten is weten, dat geldt ook voor kunstmatige inseminatie bij honden. Hoe preciezer het optimale tijdstip voor inseminatie bepaald kan worden, hoe groter de kans op succes.

Daarom maken onze fertiliteits-experts gebruik van geavanceerde meetapparatuur om de cyclus van uw teef nauwkeurig in beeld te brengen.

Door daarnaast te kiezen voor intra-uteriene inseminatie wordt de slagingskans nog hoger. Zowel de controles vooraf als de daadwerkelijke inseminatie vinden plaats zonder verdoving.

Ook de apparatuur die wordt gebruikt, zal nauwelijks ongemak veroorzaken bij uw hond. 

Wat kost kunstmatige inseminatie?

De prijs van kunstmatige inseminatie bij honden varieert, afhankelijk van de intensiteit van de begeleiding in het voor- en na-traject.

Intra-uteriene kunstmatige inseminatie is een duurdere procedure dan ‘gewone’ kunstmatige inseminatie. Dit heeft te maken met de materialen en apparatuur die worden gebruikt.

Informeer bij uw kliniek naar de mogelijkheden.