Heupprothese hond
Als pijn in de heupgewrichten het genieten in een hondenleven moeilijk of onmogelijk maakt kan een heupprothese een bewezen succesvolle behandeling zijn.
- De heupprothese bij een hond is minimaal zo doeltreffend als bij een mens en is al langer dan 20 jaar bij vele duizenden honden toegepast;
- De kans op een klachtenvrij herstel is erg groot, hoger dan 90 procent;
- Het aantal complicaties op lange termijn is erg laag;
- De heupprothese gaat gebruikelijk een hondenleven lang mee;
- Honden met een succesvolle heupprothese hebben gebruikelijk geen medicijnen meer nodig voor de behandeling van de heupen.
Het plaatsen van een heupprothese wordt in sommige klinieken ook wel Total Hip of Total Hip Replacement (THR) genoemd.
Kunstheup hond
De operatie om een kunstheup of heupprothese te plaatsen wordt sinds de zeventiger jaren bij de hond uitgevoerd, toen de eerste commercieel verkrijgbare implantaten op de markt kwamen.
Dankzij het feit dat de hond een proefmodel voor dezelfde ingreep bij de mens was, is voor deze tijd al veel ervaring en knowhow bij de hond opgebouwd met deze operatie. De kunstheup kan overigens, indien nodig, al vanaf tien maanden leeftijd geplaatst worden.
De heupoperatie
Er bestaan verschillende heupprothese systemen voor de hond.
Bij de Kyon Cupless Heupprothese (KCH) wordt na het verwijderen van de versleten heupkop een zogenaamde stem ingebracht in het dijbeen en vastgeschroefd aan het bot.
Deze stem van titanium is bedekt met een laagje hydroxy-apatiet, wat ervoor zorgt dat de stem snel vergroeid met het bot.
Zoals de naam van deze prothese al aangeeft wordt er geen kunstmatige heupkom geplaatst welke juist vaak verantwoordelijk is voor ernstige complicaties bij andere heupprotheses. Op de stem wordt een titanium heupkop met nek geplaatst.
Gebruikelijk heeft deze titanium kop dezelfde diameter als de lichaamseigen heupkop had. De heupkop is bedekt met een heel dun diamant-achtig laagje. Hierdoor is de kop niet alleen slijtvast maar ook extreem glad.
De heupkom wordt met grote precisie zo diep uitgefreesd dat de kop hierin goed past. Het bot van de uitgefreesde heupkom verdraagt de kop zo goed dat er weer kraakbeen wordt gevormd.
Bij AniCura gelden hoge kwaliteitseisen voor zowel de heupprothese zelf, als voor de plaatsing ervan. De ingreep wordt uitgevoerd door ervaren zeer deskundige chirurgen.
Heupprothese voor elke hond mogelijk?
Helaas zijn er soms ook redenen waarom een heupprothese moet worden afgeraden.
Na lichamelijk en röntgenologisch onderzoek van de hond kan de chirurg een verantwoord behandeladvies geven.
Herstel na een heupprothese plaatsing
Gemiddeld duurt het zo’n drie maanden voordat uw hond volledig hersteld is na het plaatsen van een heupprothese. Vooral in de eerste drie weken is het erg belangrijk dat het gewrichtskapsel en de spieren goed herstellen.
In de eerste acht weken na de operatie mag de patiënt alleen aan een korte lijn kort en gecontroleerd uitgelaten worden.
Als op acht weken na de operatie blijkt dat het herstel goed verlopen is mag gewerkt worden aan spieropbouw. De chirurg en zijn team zullen u hier goed in begeleiden.
Kosten heupprothese hond
De kosten van een heupprothese verschillen per dier, denk hierbij aan het formaat van de prothese, de hoeveelheid narcose en de duur van de revalidatie die nodig is voor uw dier.
Onze chirurgen bespreken met u de ingreep en nabehandeling en nemen alle tijd om al uw vragen te beantwoorden. Daarnaast zullen zij u een kostenraming geven specifiek voor de situatie van uw huisdier.
Als uw dier al verzekerd is, dan kan het zijn dat deze verzekering de kosten van een heupprothese dekt. Er zijn op dit moment meerdere verzekeringsmaatschappijen die dat doen, bekijk de voorwaarden van uw verzekering om te zien of dit ook voor u geldt.
Neem voor meer informatie over de heupprothese contact op met uw AniCura-kliniek.