Heupdysplasie (HD) is een afwijking van het heupgewricht bij honden. Bij deze erfelijke ontwikkelingsstoornis passen de heupkop en heupkom niet goed in elkaar, waardoor artrose ontstaat. Honden met deze aandoening kunnen veel pijn hebben. Een afwijkende heup kan ook ontstaan door bijvoorbeeld een harde val. Laat daarom uw dier altijd controleren op HD.

Eersel +

Hint 16B 5521 AH Eersel
Zo vindt u ons 0497 - 51 80 00

Wanneer is HD-onderzoek nodig?

Er zijn twee redenen om een HD-onderzoek te laten doen. De eerste is omdat u vermoedt dat uw hond pijn heeft. De tweede is omdat u met uw hond wilt gaan fokken.

Bij pijn is het goed om te weten dat de ernst van de heupdysplasie niet altijd overeenkomt met de hoeveelheid pijn die een hond heeft. Het kan voorkomen dat een hond van acht jaar oud volledig versleten heupen heeft, maar dat nooit duidelijk heeft laten merken of zien.

Dieren laten niet snel blijken dat ze pijn hebben, dat verbergen ze liever. De symptomen van heupdysplasie bij honden zijn daardoor lastig te herkennen en daarom is het altijd verstandig om uw hond een keer te laten nakijken.

Als u wilt gaan fokken met u hond, dan raden we aan om de reu én de teef te laten testen op HD. Om een zo gezond mogelijk nest te krijgen, moet er namelijk alleen met honden zonder heupdysplasie gefokt worden. Op deze manier is de kans op HD bij puppies het kleinst.

Helaas is de kans op heupdysplasie niet helemaal uit te sluiten. Voor veel rassen is een HD-test verplicht voordat u met de hond gaat fokken.

Mogelijke kenmerken heupdysplasie

Wat is een HD-onderzoek?

Bij een HD-onderzoek wordt uw hond orthopedisch onderzocht en wordt er een aantal röntgenfoto’s gemaakt van de heup. Wij raden aan om dit al vroeg in het leven van uw dier te doen mocht er een fokwens zijn of klinische klachten.

HD in een beginnend stadium is namelijk goed te behandelen. Wanneer u te lang wacht ontstaat er artrose, wat betekent dat het gewricht versleten is.

Wat wordt er precies onderzocht?

Er is sprake van heupdysplasie als de heupkom en de heupkop niet goed meer op elkaar aansluiten. Hierdoor ontstaat snel slijtage en dat veroorzaakt (veel) pijn voor uw hond of kat.

Dit kan middels lichamelijk onderzoek (met name bij jongere dieren) worden vastgesteld. Bij het beoordelen van de röntgenfoto’s wordt er gekeken naar de vorm en aansluiting van de heupkoppen en -kommen.

Ook wordt de diepte van de heupkommen gecheckt en wordt er gekeken of de heupgewrichten er nog goed uitzien. Uw hond moet minimaal een jaar oud zijn om dit onderzoek uit te kunnen voeren.

 

Links een gezonde heupkop - en kom.  Rechts het begin van HD. 
1. heupkom 2. heupkop 3. dijbeen 4. ligamentum teres 5. gewrichtskapsel 6. botwoekeringen

Uitslag HD-onderzoek

De uitslag van het HD-onderzoek wordt bepaald aan de hand van de bevindingen van uw dierenarts en het zogeheten HD-panel van de Raad van Beheer. Dit is de stichting die toeziet op de rasverenigingen voor honden in Nederland. Dit panel bestaat uit drie deskundigen die regelmatig van samenstelling wisselen.

Er zijn vier uitslagen mogelijk van het onderzoek. Namelijk:

HD A - Goed nieuws: uw hond heeft geen HD, al kan het wel zo zijn dat hij of zij wel drager is van de erfelijke aandoening. Dus eventuele puppies zouden het wel kunnen krijgen.
HD B - Geen zorgen: op de foto’s zijn kleine afwijkingen te zien die het gevolg zijn van heupdysplasie. In dit stadium is het nog goed te behandelen.
HD C / HD D - Vervelend nieuws: uw hond heeft duidelijke kenmerken van HD.
HD E - Slechts nieuws: de heupgewrichten van uw hond zijn ernstig misvormd. Dit betekent dat uw hond hoogstwaarschijnlijk last heeft of gaat krijgen van zijn heupen. Dus let erop dat de heupen van uw hond niet te zwaar belast worden.

Mogelijke operaties

Het wordt aangeraden om al op hele jonge leeftijd een HD-onderzoek te laten doen. Bij puppy’s kan, met de PennHip methode, al op de leeftijd van 16 weken een zogenaamde distractie-index worden uitgerekend. Met deze distractie-index kan worden aangegeven hoe groot de kans is dat er zich een heupdysplasie zal ontwikkelen.

Onder narcose?

De screening bestaat uit een serie van drie verschillende röntgenfoto’s die onder sedatie (lichte narcose) gemaakt worden. Een volledige verdoving is niet nodig.

'Distractie-index' bepalen

Met deze drie foto’s wordt een ‘distractie-index’ berekend. Deze distractie-index is een betrouwbare maat voor de aanleg voor heupdysplasie. Deze distractie-index wordt door onszelf berekend maar ook nog eens door het PennHip centrum in Pennsylvania.

Bekkenkanteling bij heupdysplasie

Totdat een pup zes - tien maanden oud is, kan er een bekkenkanteling uitgevoerd worden. Daarna kan dat meestal niet meer vanwege artrose. Hierbij wordt het bekken doorgezaagd en het heupgewricht in een andere stand terug- en vastgezet.

Na deze kanteling past de heupkop weer beter in de heupkom.

Bekkenkanteling. 

Kunstheup bij heupdysplasie

Na die zes - tien maanden is er alleen nog een optie tot een kunstheup. Hierbij wordt de heup vervangen door een prothese.

Kosten HD-onderzoek hond

De kosten van een onderzoek naar heupdysplasie zijn afhankelijk van of uw dier een roesje nodig heeft en hoeveel foto’s er nodig zijn.

Afhankelijk van de uitslag van het onderzoek zal de dierenarts u verder adviseren over mogelijke vervolgstappen.

Wilt u meer weten over heupdysplasie of een afspraak maken? Neem dan contact omet ons op.