Een hond die kreupel is en pijn heeft bij het lopen, is niet blij. Hij wil kunnen hollen, springen, stoeien en spelen. Wanneer er een vorm van elleboogdysplasie bij uw hond is geconstateerd, is een operatie in de meeste gevallen de beste oplossing om uw hond beter door het leven te laten gaan.

Bloemendaal

Bloemendaalseweg 119 2061 CG Bloemendaal
Zo vindt u ons 023 - 525 15 55

Het ellebooggewricht wordt gevormd door een combinatie van het opperarmbeen, het spaakbeen en de ellepijp. Het is een gewricht dat ingewikkeld in elkaar zit, en tegelijkertijd erg kwetsbaar is.

De vijf vormen van elleboogdysplasie

Kleine afwijkingen of beschadigingen kunnen veel pijn en slijtage veroorzaken bij uw hond. Vijf veel voorkomende elleboogaandoeningen vallen samen onder de naam elleboogdysplasie. Het gaat om LPC, LPA, OCD, incongruentie en flexorenthesopathie.

Uw hond kan een vorm van elleboogdysplasie hebben door erfelijke aanleg, maar ook door beschadiging van het gewricht na bijvoorbeeld een aanrijding. Heeft de dierenarts één van deze aandoeningen geconstateerd bij uw hond, dan is een operatie bijna altijd noodzakelijk.

Lees hier meer over elleboogdysplasie en het ED-onderzoek: elleboogdysplasie bij uw hond

Hoe gaat een elleboogoperatie bij uw hond in zijn werk?

Voordat de operatie plaatsvindt, bespreekt de dierenarts de volgende punten met u: het behandelplan, de prognose, de te verwachten revalidatietijd voor uw hond en de kosten. Op die manier kunt u goed geïnformeerd een beslissing nemen over de behandeling van de klachten van uw hond.

Elleboogoperatie via een kijkoperatie

Veel operaties aan het ellebooggewricht kunnen via een artroscopie (kijkoperatie) worden uitgevoerd. De dierenarts brengt dan een cameraatje in het gewricht waarmee afwijkingen goed in beeld kunnen worden gebracht en direct verholpen kunnen worden.

Of uw hond nu via een chirurgische ingreep of kijkoperatie wordt behandeld, voor beide behandelingen geldt dat uw hond onder narcose zal worden gebracht. Dat betekent dat uw hond nuchter moet zijn en 12 uur voor de operatie niets meer mag eten. Water drinken mag wel.

Hoe de operatie in zijn werk gaat en wat de dierenarts-chirurg kan doen, hangt af van de ernst van de problemen en de aandoening die de elleboogklachten bij uw hond veroorzaakt.

LPC - Los Processus Coronoideus

Heeft uw hond een LPC (los processus coronoideus) dan is een uitstulping van de ellepijp die de kop van het spaakbeen omsluit losgeraakt. Tijdens de operatie zal dit stukje ellepijp worden verwijderd. Daarnaast kan middels het aanpassen van de stand van de ellepijp de druk op het slechte deel in het gewricht worden verminderd.

De mogelijkheden hangen onder andere af van de leeftijd van uw hond.

OCD - Osteochondrose Dissecans

Als er door de erfelijke ziekte OCD (osteochondrose dissecans) het kraakbeen in de elleboog van uw hond is afgestorven en losgeraakt, is het chirurgisch verwijderen van deze kraakbeenflap een veel uitgevoerde behandeling.

Het kraakbeen zelf kan niet worden hersteld, het kan wel worden vervangen.

Uw dierenarts kan u meer informatie geven over de mogelijkheden.

LPA - Los Processus Anconeus

Wanneer er bij uw hond sprake is van een LPA (los processus anconeus) is de uitstulping van de ellepijp die verbonden is met het opperarmbeen afgebroken.

De dierenarts heeft dan twee opties: het losse stukje bot chirurgisch verwijderen of proberen het op zijn oorspronkelijke plaats vast te zetten.

Incongruente elleboog

Ook een incongruente elleboog (als het gewricht door ongelijke groei van de ellepijp en het spaakbeen niet meer goed in elkaar zit) kan door de dierenarts operatief worden hersteld. De ellepijp wordt bij deze ingreep doorgezaagd en vervolgens ingekort of juist verlengd.

Flexorenthesopathie

Voor flexorenthesopathie – waarbij het ellebooggewricht en de buigpees in het onderste gedeelte van de poot van uw hond ontstoken zijn – geldt vaak dat eerst wordt geprobeerd de klachten te verhelpen door uw hond een injectie in zijn gewricht te geven.

Als daardoor de klachten niet verdwijnen, zal de dierenarts meestal alsnog een operatie van de pezen adviseren.

De revalidatie van uw hond na een elleboogoperatie

De elleboogoperatie kan geslaagd zijn, maar het uiteindelijke resultaat valt of staat bij een goede revalidatie van uw hond of kat. Uw hond heeft daarom in de eerste plaats rust nodig.

De eerste drie weken mag uw hond dan ook alleen naar buiten voor de noodzakelijke behoeften. Afhankelijk van de uitgevoerde operatie mag u daarna de beweging langzaam opvoeren, of dient er nog rust gehouden te worden.

Houd daarbij goed in de gaten dat uw hond in deze periode niet springt of uitglijdt. Ook belangrijk: om infectie te voorkomen, mag uw hond niet aan de wond likken of bijten. Daarom kan het nodig zijn dat uw hond een kap draagt na de operatie.

Lees ook: Revalidatie hond of kat

Pijnstilling, voeding en fysiotherapie

Rust is niet het enige wat uw hond nodig heeft om snel weer op de been te zijn. Om de geopereerde poot weer goed te laten bewegen en om compensatieklachten in de rest van het lijf tegen te gaan, is een combinatie van pijnstilling, goede voeding, voedingssupplementen, en fysiotherapie nodig.

Met oefeningen die goed bij uw hond passen kan de pijn worden verlicht en kan uw hond sneller herstellen.

Controle afspraak bij uw dierenarts

Soms is het nodig dat uw hond na zes weken terugkomt voor controle. De dierenarts onderzoekt dan de elleboog van uw hond en maakt eventueel röntgenfoto’s om te bepalen of uw hond voldoende hersteld is.

Voordelen en nadelen van een operatie

Het idee dat uw hond moet worden geopereerd, kan heftig zijn. Maar als uw hond door elleboogdysplasie veel pijn heeft en niet meer goed op zijn poten staat, is een operatie vaak het enige wat uw dier kan helpen.

Door uw hond op tijd te laten behandelen, zorgt u ervoor dat de hoeveelheid slijtage (artrose) van het ellebooggewricht minder is dan dat u de behandeling uitstelt.

Om uw hond te kunnen opereren gaat hij onder narcose, wat altijd een klein risico met zich meebrengt. Vraag uw dierenarts naar de voor- en nadelen zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Kosten van een elleboogoperatie bij uw hond?

Een operatie van een huisdier is maatwerk, waardoor de prijs ervan bij elke hond anders is. Een chirurgische ingreep of een kijkoperatie, de narcose, de duur en complexiteit van de operatie: het zijn allemaal factoren die van invloed zijn op de kosten van een elleboogoperatie bij uw hond.

AniCura kan u verder informeren over de specifieke kosten die u kunt verwachten als uw hond wordt geopereerd aan zijn elleboog. Neem contact op als u vragen heeft. Wij helpen u graag verder.

Bloemendaal

Bloemendaalseweg 119 2061 CG Bloemendaal
Zo vindt u ons 023 - 525 15 55