Pups krijgen afweerstoffen tegen ziekten via moedermelk. Is een pup tussen de negen en vijftien weken oud, dan is hij in staat zelf weerstand op te bouwen. Inenting (vaccinatie) helpt daarbij. Om de opgebouwde weerstand vervolgens in stand te houden, wordt de inenting herhaald.

Beverwijk

Büllerlaan 8 1945 SR Beverwijk
Zo vindt u ons 0251 - 25 42 54

Redenen om uw hond te laten inenten

Een gezonde hond is een blije hond. Omdat er verschillende ziektes op de loer liggen, kunt u uw hond laten inenten tegen de meest voorkomende infecties. Dankzij vaccinaties komen levensbedreigende ziektes zoals hondenziekte, hepatitis en parvo in Nederland gelukkig weinig voor. Door uw hond te laten inenten, verkleint u de mogelijkheid dat uw huisdier ziek wordt en houden we Nederland vrij van deze gevaarlijke ziektes. Hierdoor neemt ook de kans af dat uw huisdier andere honden besmet. Dit heeft een gunstig effect op het aantal infecties onder honden, waarvan kennelhoest een van de bekendste is. 

Wanneer en hoe vaak moet u inenten?

Inenten gebeurt op z’n vroegst bij zes tot acht weken en daarna nog een keer, bij twaalf à dertien weken. Op zestien weken herhalen wij standaard de vaccinatie DHP. Na een jaar wordt er opnieuw gevaccineerd. Daarna moet uw hond jaarlijks worden ingeënt tegen kennelhoest, ook wel besmettelijke hondenhoest genoemd, en tegen de ziekte van Weil. Iedere drie jaar wordt gevaccineerd tegen hondenziekte, hepatitis en parvo. Sommige injecties herhalen wij dus jaarlijks, en andere om de drie jaar.

Wat zijn bijwerkingen van vaccinatie bij uw hond?

Het kan zijn dat u online verhalen hebt gelezen over de bijwerkingen van vaccinatie bij honden. Hoewel de kans op bijwerkingen inderdaad aanwezig is, is de kans klein dat uw hond klachten krijgt na een inenting. Gebeurt dat toch, dan is de meest voorkomende klacht een bult op de plek van de vaccinatie of een allergische reactie. Daarbij hebben kleinere honden een grotere kans op bijwerkingen. Toch is het niet aan te raden om de dosis bij een kleine hond te halveren, gezien de risico’s op een ziekmakend virus met kans op overlijden. 

Ook worden vaccins steeds beter. De huidige middelen zijn nóg weer beter en leiden tot minder bijwerkingen dan de vaccins die vroeger werden gebruikt.

Soorten vaccinaties en kosten van inenting

Het is mogelijk om met bloedonderzoek te onderzoeken of herhaling van een vaccinatie inderdaad nodig is. Zo voorkomt u onnodig vaccineren. Deze methode is wel duurder dan inenten volgens een vast vaccinatieschema. Bovendien is deze methode alleen betrouwbaar mogelijk tegen DHP. 

Meer weten over de kosten van deze inentingen en eventuele vergoedingen van uw dierenverzekering? Neem contact op met de medewerkers van AniCura.