Huidproblemen bij honden

Jeuk is een veelvoorkomend probleem bij honden. Jeuk is voor een dier heel vervelend. Bijna altijd kunnen wij uw dier van de jeuk af helpen. Het kan veel oorzaken hebben. Hierdoor is het soms lastig om snel een oorzaak te vinden.

Almere

Europalaan 836 1363 BM Almere Poort
Routebeschrijving 036 - 536 96 00

Huidproblemen hond

De huid is het grootste orgaan van het lichaam en neemt samen met de vacht ongeveer 12 procent van het lichaamsgewicht in beslag. De huid vormt een barrière tussen het lichaam en de buitenwereld en beschermt het lichaam tegen ziekteverwekkers, uitdroging en letsel.

Symptomen huidproblemen hond

Huidaandoeningen komen bij honden van alle rassen, op alle leeftijden en in heel veel vormen voor. Bij sommige rassen, zoals de Bordeauxdog komen huidproblemen vaker voor.

Symptomen van huidproblemen bij de hond (kunnen) zijn:

Zelfs een onaangename geur kan een gevolg zijn van huidproblemen bij de hond. Sommige aandoeningen kunnen besmettelijk zijn, ook voor mensen.

U kunt de huidproblemen van uw hond bij uw dierenarts laten behandelen of - indien nodig - doorverwezen worden naar gespecialiseerde dermatoloog.

De ontstekingsreactie in de huid

Oorzaken huidproblemen hond

Deze verschijnselen kunnen verschillende oorzaken hebben onder andere:

Gratis folder over dermatologie

In deze folder leest u meer over huidproblemen.

Download de PDF

Wanneer naar de dermatoloog voor de hond?

Veel huidaandoeningen bij honden kunnen tijdens hun hele leven en op de meest onverwachte momenten de kop opsteken.

De manier waarop een huidprobleem tot uiting komt, kan sterk verschillen. Net als de heftigheid van de allergische reactie.
 
Om te voorkomen dat uw hond chronische huidproblemen krijgt die steeds moeilijker te behandelen zijn, is grondig onderzoek zeer belangrijk.

Met name bij terugkerende oorproblemen, zweren, jeuk, abcessen of zweren op of rond de poten van uw hond.
 
Ziet u korsten, huidschilfers, kale plekken of denkt u dat uw hond last heeft van eczeem?

Ook dan is het raadzaam een afspraak te maken met een dierenarts en uw hond tijdig te laten behandelen.

Een dermatoloog voor honden kan deze klachten verminderen of helemaal beter maken.

Huidproblemen door voeding

Vermoedt u dat de huidproblemen veroorzaakt worden door de voeding? Uw hond kan overgevoelig zijn voor ingrediënten in het voer en kan daardoor huidklachten in de vorm van jeuk krijgen.

De hoeveelheid jeuk varieert van matig tot heftig. En door krabben, bijten en likken kunnen de huidklachten verergeren.
 
Wacht daarom niet te lang met een bezoekje aan de dierenarts. De meeste huidproblemen zijn heel goed te behandelen door de dermatoloog voor honden.

Onderzoek en behandeling huidproblemen hond

Huidproblemen zijn vaak complex. In veel gevallen zal de dierenarts eerst grondig onderzoek doen om de oorzaak vast te stellen.

Zo kijkt de arts naar de medische geschiedenis van uw huisdier en zal hij vragen stellen over de duur en het verloop van de huidaandoening.

Ook kijkt hij naar mogelijke verbanden: hebben andere dieren in uw familie bijvoorbeeld dezelfde problemen en welke voeding krijgt uw hond.

Daarnaast worden de huid, de oren en de nagels grondig nagekeken.

Monsters afnemen

Vervolgstap is het uitsluiten van diverse boosdoeners. Denk bijvoorbeeld aan schimmelinfecties, bacteriën, parasieten of een voedselallergie.

Meestal wordt bij uw hond een monster afgenomen met behulp van een huidafkrabsel, plakbandmonster en/of een monster uit de oren.

Soms is er een bloedmonster of een weefselmonster nodig.

Eliminatiedieet

Wanneer de dierenarts een voedselallergie vermoedt, krijgt uw huisdier een strikt dieet mee naar huis, genaamd eliminatiedieet.

In enkele gevallen is vervolgonderzoek nodig, om overgevoeligheid voor allergenen in de lucht te achterhalen. Of wordt er een prik-test gedaan.

Dermatologie voor honden

Welke behandeling uw hond nodig heeft, hangt af van de oorzaak van de huidaandoening. Na het onderzoek zal de dierenarts een lijst van mogelijke diagnoses opstellen.

Op basis daarvan maakt hij een plan en vertelt hij u of er meer onderzoek, verdere behandeling of een herhaalbezoek nodig is.

Verder onderzoek kan bestaan uit:

Wanneer volledige genezing niet mogelijk is, kunt u er met de juiste behandeling vaak voor zorgen dat de symptomen verdwijnen. En wordt de kans dat de huidproblemen in de rest van zijn leven terugkomen verkleind.

Bovendien vermindert u meteen het risico op nieuwe of andere infecties. Of erger: chronische problemen, die steeds moeilijker te behandelen zijn.

Houd er wel rekening mee dat het regelmatig bezoeken van de dierenarts een belangrijk onderdeel van de behandeling zal worden.

Operatie nodig bij oorproblemen?

De gehoorgang en de oren zijn onderdeel van de huid en een plek bij honden waar vaak ziektes voorkomen. Een oorprobleem kan bestaan uit een eenvoudige infectie. Deze is prima te behandelen met een passende oorzalf.
 
In sommige gevallen is er meer aan de hand. Als de oorontsteking niet over gaat of blijft terugkomen, is er een onderliggende oorzaak.

Bijvoorbeeld een allergie of poliepen. Als dit niet behandeld wordt, kan de gehoorgang dusdanig ontstoken raken dat er een operatie nodig is.
 
Als uw hond bij de dierenarts komt met oorproblemen, zal deze de oren nakijken. En als het nodig is een monster afnemen om bacteriële infecties te onderzoeken.

Mogelijk voert de arts een allergie-check uit.

Huidallergie hond

Wanneer het onderzoek wijst op een allergie, dan kan uw hond, net zoals bij mensen, geholpen worden met immuuntherapie.
 
Blijkt de immuuntherapie effectief, dan zal uw hond de rest van zijn leven behandeld worden.

De kosten voor dermatologie bij honden

De kosten zijn afhankelijk van de oorzaken en de verwachte behandeling. Uw AniCura-dierenarts vertelt u graag meer.
 
Heeft u nog vragen, twijfels of wilt u direct een afspraak maken? Neem contact met ons op.

Almere

Europalaan 836 1363 BM Almere Poort
Routebeschrijving 036 - 536 96 00