Hotspot bij honden: heeft uw hond opeens een vochtige rode jeukende plek die snel erger wordt? Lees over de oorzaak en behandeling van een hotspot.

Almere

Europalaan 836 1363 BM Almere Poort
Routebeschrijving 036 - 536 96 00

Hotspot bij hond: wat is het?

Een hotspot heeft vaak veel weg van een 'verse' schaafwond. Dit komt doordat uw hond heel veel op één plek likt of bijt door jeuk of irritatie van de huid. Deze huidirritatie kan verschillende oorzaken hebben. Hotspots komen meestal voor op het achterlijf of de kop, maar kunnen over het hele lichaam verspreid zijn. 

Een hotspot is meestal een oppervlakkige ontsteking van de huid, die rood wordt, kan gaan bloeden en warm en etterig is. Als een beginnende hotspot niet goed behandeld wordt, kan er een diepere en pijnlijke bacteriële infectie ontstaan.

Hotspot met oppervlakkige ontsteking van de huid

Hotspot met een diepere bacteriële infectie

Oorzaken van een hotspot bij hond

De hond gaat likken, krabben en/of bijten door een irritatie aan de huid. Deze huidirritatie of jeuk kan verschillende oorzaken hebben. Denk bijvoorbeeld aan: 

Als reactie op de huidirritatie of jeuk gaat de hond veel likken, krabben of bijten, waardoor er een wond ontstaat of een bestaand wondje erger wordt. 

Welke honden hebben een hoog risico?

In een aantal omstandigheden valt uw hond in de risicogroep om een hotspot te krijgen.

Oorzaak achterhalen en wegnemen

Heeft uw hond een hotspot? Het is belangrijk dat de oorzaak van de hotspot weggenomen wordt, bijvoorbeeld door vlooien te bestrijden of klitten uit de vacht te halen. 

Weet u niet wat de oorzaak is van de hotspot, gaat deze niet weg of komen er steeds hotspots terug? Neem dan contact op met uw dierenarts. Wij kunnen de oorzaak van de hotspots opzoeken en behandelen. 

Zo behandelt u een hotspot bij uw hond

Of vraag uw dierenarts om u hierbij te helpen.

Is een hotspot besmettelijk?

Een hotspot bij honden is niet besmettelijk. 

Hotspot hond behandelen bij de dierenarts

Een hardnekkige of steeds terugkerende hotspot kunt u het beste laten behandelen door een dierenarts. Als eerste zal de dierenarts kijken wat de oorzaak is van de hotspot. De dierenarts bespreekt met u welke behandeling nodig is. 

Vervolgens zal de dierenarts de hotspot zelf behandelen. Hiervoor is het vaak nodig om de vacht rondom de hotspot weg te scheren. Na het grondig schoonmaken van de wond met ontsmettenden shampoo, zal de dierenarts deze behandelen met een verzachtende zalf. Bij een heftige hotspot kan een corticosteroïd houdende zalf of lotion prettig zijn. Eventueel kan uw hond een middel krijgen tegen de jeuk. 

Ook lasertherapie is ook een mogelijke behandeling. 

Lees ook:

Advies of een vraag?

Bij AniCura werken dierenartsen met veel expertise in de behandeling van hotspots. Neem contact op met een dierenkliniek bij u in de buurt, we helpen u graag.

Gratis folder over dermatologie

In deze folder leest u meer over huidproblemen.

Download de PDF

Almere

Europalaan 836 1363 BM Almere Poort
Routebeschrijving 036 - 536 96 00